Lotta Engbergs nya besked – därför slutar hon med allsången egentligen: ”Känt under en period…”

Lotta Engberg har valt att hoppa av från ”Lotta på Liserberg” efter 20 år. Nu berättar hon mer om varför hon fattade beslutet.

– Nu är det vinter så man tänker inte så mycket på det, men när det blir vår kan det vara så att det känns lite tomt, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Onsdagen den 25 oktober kom chockbeskedet från TV4. Sommarsuccén ”Lotta på Liseberg” lägger ner efter 15 säsonger på kanalen.

Lotta Engberg, 60, har lett allsångsprogrammet från tivoliscenen i Göteborg i hela 20 år, varav 15 säsonger har filmats och visats på TV4.

Läs mer: ”Lotta på Liseberg” lägger ner – Engberg tar avsked efter 20 år

Vi har haft 20 härliga år som fyllt våra somrar med underhållning, allsång och fantastiskt mycket glädje tillsammans. Att ta beslutet att sluta var på ett sätt lätt och på ett sätt bland det svåraste jag gjort”, skrev Lotta i ett pressmeddelande i samband med att beskedet nådde ut till allmänheten.

Lotta Engberg, Lotta på Liseberg
Lotta Engberg från Lisebergs scen. Foto: TV4

TV4 har pausat flera program

Beslutet att lägga ner programmet beror alltså inte på det spända ekonomiska läget – kanalen har tvingats pausa andra populära produktioner såsom ”Let’s Dance”, ”Talang” och ”Biggest Loser” som en del av ett stort sparpaket – utan snarare för att Lotta Engberg helt enkelt beslutat sig för att hoppa av.

– Vi kommer sakna Lotta men vi ser fortsatt fram emot att se henne som fortsatt programledare för Bingolotto, sa Jonathan Nordin, exekutiv producent på TV4.

Kanalen ser över möjligheten att eventuellt skapa någon liknande typ av sommarunderhållning från Liseberg, men då med annan programledare och under ett annat namn. Men det finns inget mer att kommunicera i frågan för tillfället.

När Lotta Engberg och artistkollegan, tillika nära vännen, Elisabeth ”Bettan” Andreassen gästade ”Nyhetsmorgon” förre veckan berättade hon mer om beslutet att hoppa av ”Lotta på Liseberg”.

Hon avslöjade då den riktiga anledningen bakom beslutet.

Anledningen… eller anledningarna heter Malte, Viktor, Alma, Stella, Oskar och Arvid.

– Jag kände och har känt under en period, jag har ju sex fantastiska barnbarn som inte har fått ha… När de har sommarlov och ledigt så har de haft en mormor som har jobbat, säger Lotta.

– Ja, hela tiden!, säger Bettan.

”Visste väl lite mer än andra”

Lotta fortsätter:

– Jag känner så här att nu är det våran tid att kunna vara tillsammans, mycket, mycket mer än vad vi har kunnat. Och också en fantastisk avslutning med 20 år som vi har fått stå, musikanterna och jag tillsammans med artister. Och publiken! Så jag känner ju lite saknad.

Lotta och Bettan ska göra en julturné ihop i vinter. Den sistnämnda visste att vännen Lotta funderade på att sluta med allsången från Liseberg. Hon har varit på plats för att stötta sin vän flera gånger.

– I somras var det så trist för jag tappade rösten när jag skulle ner, och jag skulle ner två gånger. Det var jättesynd för jag tänkte att det kanske är sista gången. Jag visste väl lite mer än andra, säger hon.

Det råder ingen tvekan om att Lotta Engberg kommer att sakna sin sommartradition.

– Nu är det vinter så man tänker inte så mycket på det, men när det blir vår kan det vara så att det känns lite tomt. Men jag fyller 61 år nu, så litegrann ska jag börja dämpa ner den här vildhönan från Göteborg, säger hon och skrattar lite.

Vi kommer sakna dig, Lotta, och ditt program från härliga Göteborg. Hoppas du känner att du har fattat rätt beslut.

Hoppas också att det blir något annat underhållningsprogram från Lisebergs scen. Det vore toppen!