Jenny Alversjös varma ord efter starka intervjun med Ida Kjos

Jenny Alversjös varma ord – efter starka intervjun med Elin Kjos syster Ida

Ida Kjos förlorade sin tvillingsyster Elin i tisdags.
På söndagen satte hon sig i Nyhetsmorgons intervjusoffa för att minnas henne tillsammans med svenska folket.
– Ida Kjos du är helt otrolig. Jag har aldrig någonsin tidigare upplevt så mycket värme och så många fina kommentarer efter en intervju, skriver Jenny Alversjö efteråt.

Det var på onsdagen som beskedet om träningsprofilen och tidigare elitsimmaren Elin Kjos bortgång nådde svenska folket. Elin hade genom åren inspirerat hundratusentals människor. Hon somnade in på tisdagen, 35 år ung.

För tre år sen fick den förra elitsimmaren diagnosen obotlig lungcancer, och hon medverkade i TV4-programmet ”Renées brygga” för bara några veckor sedan.

Där berättade Elin om hur livet vände, och hur hon ville försöka fortsätta att inspirera andra även efter diagnosen.

– Jag har alltid jobbat med att lyfta andra på olika sätt, genom träning och hälsa. När jag hamnade i det här blev det plötsligt så här, ”kommer jag inte kunna inspirera människor längre?” Men då blev det i stället att jag började leva på ett annat sätt och när jag själv började få andra värden i livet, kunde jag sända ut det till de som följde mig. Det blev en inspiration till livet i stället, sade Elin till programledaren Renée Nyberg.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tillsammans med sin tvillingsyster Ida Kjos hade Elin podcasten Systrarna Kjos där de diskuterade alltifrån föräldraskap och systerskap, till karriär, träning och hälsa.

Tidigare har Elin och Ida gästat Nyhetsmorgon tillsammans i intervjusammanhang. På söndagsmorgonen satt Ida ensam i studiosoffan, bredvid programledaren Jenny Alversjö.

Ida Kjos om förlusten av systern Elin: ”Kämpiga timmar”

Det blev förstås en känslosam stund för dem båda, där Jenny inledde hela intervjun med att beklaga sorgen. Ida förklarade att det inte var ett självklart beslut att låta sig intervjuas i tv-soffan.

– Det är kämpiga timmar. Vissa dagar är svårare än andra. Men det vi har märkt de här dagarna har varit att, det som Elin stod för är överallt. Det kommer så mycket kärlek och finns så mycket fint därute som hon skapat. Och jag kände så starkt att jag ville komma till dig, Jenny, och prata om henne och om det. På något sätt i allt det här tunga och ogreppbara, det läker inte men gör det lite mer uthärdligt att se hur många hon berörde och fortsätter att beröra, säger Ida Kjos i Nyhetsmorgon.

Någonting som hon tagit fasta på, är hur tvillingsystern alltid levde ut.

Artikeln fortsätter under bilden.

Ida Kjos i Nyhetsmorgon. Foto: TV4
Ida Kjos i Nyhetsmorgon. Foto: TV4

– Hon ville aldrig prata om döden, hon ville prata om livet. När jag någon gång närmade mig de där frågorna, sa hon alltid: ”Men när jag är död är jag ju död, då spelar det ingen roll. Jag är ju här nu. Nu pratar vi om livet!”. Så hon var inte intresserad av att prata om det och att vara anhörig till Elin har för alla i vår familj handlat om att försöka spegla henne. Att vara som vanligt, för det var det hon ville, säger Ida Kjos i TV4.

”Så viktigt att fick de där sista timmarna”

Hon berättar att systern fick ligga i respirator den sista tiden, och hela tiden hade sina nära vid sin sida.

– Vi som var där på sjukhuset, vi vakade vid hennes sida från söndag till tisdag kväll. Sov bredvid henne i stolar, och åt inne hos henne. Det var så bisarrt alltihop och samtidigt så viktigt att vi fick de där sista timmarna. Även fast hon inte var medveten om det, så var vi så himla nära henne. Hur fruktansvärt det än var att vara där när hon tog sina sista andetag, så känns det så här några dagar i efterhand att det var så viktigt att ha fått vara med henne där och kunna hålla henne i handen, säger Ida Kjos i Nyhetsmorgon.

Jenny Alversjös varma ord om Ida efteråt: ”Helt otrolig”

Efter den känslosamma och starka intervjun har massor av stöd och kärleksfulla kommentarer nått både Ida och programledare Jenny via sociala medier.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jenny Alversjö. Foto: TV4
Jenny Alversjö. Foto: TV4

– Ida Kjos du är helt otrolig. Jag har aldrig någonsin tidigare upplevt så mycket värme och så många fina kommentarer efter en intervju, skriver Jenny Alversjö på Instagram och fortsätter:

– Tack för att vi fick vara med och minnas Elin. Hon fanns med oss i varje ord och i varje andetag.

Även Ida väljer att uttrycka sin tacksamhet till TV4-profilen.

– Tack till dig Jenny Alversjö för att du så varmt och varsamt ledde mig igenom det svåra och det fina. Du är fantastisk, skriver Ida i ett svar till Alversjö i en kommentar till inlägget.

Fotnot: Här kan man se hela intervjun via TV4.

Så himla starkt. Alla våra tankar går till familjen.