Därför borde TV4 vara rädda om Renée Nyberg

Renée Nyberg är en profil som TV4 bör vara riktigt rädda om. Hon gör nämligen något som få andra programledare i Sverige lyckas med. 

Hennes unika förmåga att bemöta människor förtjänar varje Kristall hon kammat hem hittills, och mer därtill.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

I en tid där emotionell intelligens (EQ) diskuteras flitigt kan det ibland trots detta kännas som att givande sociala möten prioriteras bort allt mer.

Vi tittar ner i våra mobiltelefoner i tid och otid. Drömmer oss bort i musiken som pumpas ut ur våra hörlurar på tunnelbanan. Vi knäpper bilder på våra barn men glömmer att stanna upp och njuta av stunden.

Vänner och kärlekspar kan sitta mitt emot varandra på ett café eller en bar och scrolla på Instagram istället för att prata.

Miljön runtomkring oss försvinner när sociala medier tillåts ta allt större plats.

Missförstå mig inte. Jag är inte bättre själv och förstår mycket väl att det finns både bra och givande aspekter av att ha tillgång till mobiltelefonen.

Men det kan också vara bra att påminna sig om att viktiga saker såsom närhet, förståelse och gemenskap kräver social närvaro. Och när den ges öppnas också dörren till något väldigt vackert.

Det gör Renée Nyberg unik som programledare

Något som Renée Nyberg under tisdagens avsnitt av ”Renées brygga” i TV4 lyckas med återigen, och som än en gång bevisar hur unik hon är som programledare.

Det är inte första gången som tunga ämnen diskuteras i programmet. Genom åren har gäster öppnat upp sig om allt ifrån mobbning, till jobbiga barndomsminnen och sina mörkaste perioder i livet.

Och jag förstår att de gör det.

Med förståelse i blicken, stor empati och utan att avbryta så lyssnar Renée uppmärksamt på varje ord som gästerna säger.

Renée Nyberg, Renées brygga
Foto: TV4

Det är inte alltid lätt att prata, fråga om eller höra människor beskriva tunga och svåra saker. Men genom hennes öppenhet och totala närvaro får tittarna se hur värmen strålar ut ur programledaren. Hon gör det enkelt för sina gäster.

Under tisdagens avsnitt besöker Dan Ekborg, Mårten Andersson och Ellen Bergström Renée på den vackra bryggan i Stockholms skärgård.

Bland annat berättar då Ellen om sin missbruksproblematik, och att hon slutat dricka alkohol i ett nytt försök att bli nykter bara dagen innan inspelningen.

Ellen Bergström, Renées brygga
Foto: TV4

Hon berättar om känslan av otillräcklighet, ADHD-diagnosen, utanförskapet i skolan. Det är uppenbart att dagen då programmet spelades in var en dag då hon var extra skör.

Därför räcker inte Kristallerna för Renée Nyberg

Men trots kamerorna och teamet som arbetar med produktionen kunde hon vara trygg med att öppna upp sig för Renée.

Hon kunde släppa faktumet att det hela spelades in och istället låta sig helhjärtat känna av styrkan i att visa sig svag.

– Jag öppnade något nu och det blev som något i mig bara ”ah,” säger Ellen i programmet och pustar ut.

Det här visar såklart främst på mod från Ellen, men understryker också vilka egenskaper hos Renée Nyberg som gjort att hon kammat hem pris för ”årets programledare (kvinnliga)” fyra gånger om.

STOCKHOLM 20220901 Renée Nyberg och David Hellenius tar emot priset "Årets Manliga- och Kvinnliga programledare" vid Kristallengalan 2022 på Cirkus i Stockholm på torsdagen. Foto: Pontus Lundahl / TT
STOCKHOLM 20220901 Renée Nyberg och David Hellenius tar emot priset ”Årets Manliga- och Kvinnliga programledare” vid Kristallengalan 2022 på Cirkus i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

Efter att återigen ha fått se den medmänsklighet och närvaro som hon bibehåller i sin professionella roll tycker jag att det till och med kan krävas mer än så. När någon gör sitt jobb så pass bra finns all anledning att låta personen veta om det.

TV4 ska vara oerhört glada över de insatser hon gör, som helt klart förtjänar att hyllas.

Vad tyckte ni om programmet? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev