Foto: Johan Paulin/SVT

Så återförenades Lorry-gänget – spelet bakom kulisserna på SVT:s stora julsatsning ”Äntligen!”

Efter flera års tystnad återförenades ”Lorry”-gänget för SVT:s stora julsatsning.
Så här gick det till när de kultförklarade stjärnorna bestämde sig för att göra comeback.
– Så fort de kommer in i rummet är det svårt att få en syl i vädret så att säga. De är så tajta, säger producenten Pernilla Gamryd till Nöjeslivet.

Det är årets största återförening i svensk tv. ”Lorry”-gänget är åter samlat i SVT:s stora juldramasatsning ”Äntligen!”.

Under julhelgen visas miniserien på bästa sändningstid.

Skådespelarna, som består av Peter DalleUlla SkoogJohan UlvesonLena EndreClaes Månsson och Suzanne Reuter, gjorde redan i slutet på 1980-talet stor succé med komediserien ”Lorry”. Likt andra skådespelarkollektiv som Galenskaparna och Killinggänget har ”Lorry”-gänget nått ikonstatus i den svenska humorhistorien.

År 1994 kom kultförklarade filmen ”Yrrol – en kolossalt genomtänkt film”. Det dröjde till 2018 innan den fick en uppföljare på bio, med titeln ”Lyrro. Ut- och invandrarna”.

Nu återförenas de alltså för Nobelkomedin ”Äntligen!”, vars sista avsnitt sänds på onsdagen den 28 december klockan 21 i SVT1.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kaveh (Samuel Astor), Kerstin (Ulla Skoog), Conny (Claes Månsson), Peder (Johan Ulveson), Inger (Lena Endre) och Jacob (Peter Dalle) i "Äntligen!". Foto: Johan Paulin/SVT
Kaveh (Samuel Astor), Kerstin (Ulla Skoog), Conny (Claes Månsson), Peder (Johan Ulveson), Inger (Lena Endre) och Jacob (Peter Dalle) i ”Äntligen!”. Foto: Johan Paulin/SVT

Producenten bakom ”Äntligen!”, Pernilla Gamryd från ITV Studios Sweden, beskriver det som en dröm som gått i uppfyllelse att få återförena vännerna i Lorry-gänget.

– Det var en dröm, så kul och en ära verkligen att få jobba med hela gänget, säger Gamryd till Nöjeslivet.

– De är så otroligt professionella och så otroligt begåvade. Det har varit en fröjd.

Känns det som att de är ett sammansvetsat kompisgäng från förr?

– Ja, absolut. Så fort de kommer in i rummet är det svårt att få en syl i vädret så att säga. De är så tajta.

Artikeln fortsätter under bilden.

Lena Endre, regissör Martin Persson och Claes Månsson på inspelningsplats. Foto: Johan Paulin/SVT
Lena Endre, regissör Martin Persson och Claes Månsson på inspelningsplats. Foto: Johan Paulin/SVT

Känns som att det kan vara många viljor också, eller?

– Det kan det nog vara. Men det har liksom inte blivit så, ska jag säga. Sen tyckte alla om manus, alla tyckte om sina karaktärer och tyckte att det var jättekul att få jobba ihop med just det här manuset och få göra det här tillsammans. Så de diskussionerna har väl egentligen inte funnits. Sen har man diskuterat, vridit och vänt med regissören (Martin Persson, reds. anm) framför allt. Men bara med glädje och för att man vill få det ytterligare lite bättre. Bara kreativt, och högt i tak, säger Pernilla Gamryd.

Var det något som ni fick klippa bort och inte kom med?

– Nej, men man klipper ju alltid bort grejer som man på plats trodde skulle göra historien bättre. Fanns det något annat som man hellre ville lägga fokus på. Men ingenting som man ska trycka på som klipptes bort, det tycker jag inte.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kerstin (Ulla Skoog) och Inger (Lena Endre) i "Äntligen!". Foto: Mats Bäcker/SVT
Kerstin (Ulla Skoog) och Inger (Lena Endre) i ”Äntligen!”. Foto: Mats Bäcker/SVT

Hur lång tid tog det att spela in?

– Vi spelade in i tio veckor. Det var ganska tajt. Det var ett jätteerfaret och superduktigt, tajt gäng som spelade in bakom kamerorna också.

Julen är en period när det är prime time på tv. Känner ni någon extra press att det här måste vara bra nu?

– Det är klart att det blir. Allt man gör vill man ju ska vara bra. Men det här ska ju bli jättejättebra.

Hur gick själva processen till när de tillfrågades, var de svåra att få med på tåget?

– Nej, de var inte det. Faktiskt. De tyckte alla att det var väldigt roligt, och sen var vi ute i god tid. Det här är en israelisk förlaga som vi har jobbat om, försvenskat och uppdaterat. Vi var ute i god tid när vi började pitcha den här och började prata med SVT om det här, och hade som tanke att det vore fantastiskt att få med dem. Vi var ute i god tid, nästan två år innan vi började spela in. Det var inte svårt.

Artikeln fortsätter under bilden.

Peder (Johan Ulveson), Inger (Lena Endre), Kerstin (Ulla Skoog) och Conny (Claes Månsson) i "Äntligen!". Foto: Johan Paulin/SVT
Peder (Johan Ulveson), Inger (Lena Endre), Kerstin (Ulla Skoog) och Conny (Claes Månsson) i ”Äntligen!”. Foto: Johan Paulin/SVT

Den israeliska förlagan heter ”Stockholm”. I serien är en av huvudkaraktärerna en död rollfigur som spelas av Peter Dalle.

Vad förväntar ni er för reaktioner? Det är ganska starkt ändå att få se ett lik i rutan. Kommer det vara en varningsskylt eller så innan?

– Nej, det kommer det inte vara. Sen är det ju drama, så det är fiktion. Jag tror tittarna ganska vana är fel ord, men jag tror man kan hantera det. Det blir aldrig fullt så makabert. Det blir det ju så klart, men det är med humor, värme och glimten i ögat i det.

Det blir ganska mörk humor?

– Ja, absolut. Det är verkligen en dramakomedi som spänner över hela det spannet. Det är alltifrån inte fars, men det finns väldigt mycket dråpligt i det, och sen mycket allvar och tänkvärt också.

LÄS MER: Stor intervju med Claes Månsson – så har vänskaperna i Lorry-gänget förändrats genom åren

Artikeln fortsätter under bilden.

Conny (Claes Månsson), Inger (Lena Endre), Jacob (Peter Dalle), Kerstin (Ulla Skoog), Peder (Johan Ulveson) och Eva (Suzanne Reuter). Foto: Mats Bäcker/SVT

”Äntligen!” hade premiär på SVT1 på juldagen. Därefter visas ytterligare tre delar på annandagen respektive tisdag 27 december samt onsdag 28 december. De tre senare avsnitten sänds i SVT med start 21.00.

Alla avsnitt finns här på SVT Play från och med julafton klockan 02.00 och fram till 23 juni.