Foto: Kanal 5

Så ska Anders Öfvergård visa nya sidor av sig – efter Arga snickaren: ”Många tror att de känner mig”

Anders Öfvergård har lagt ”Arga snickaren” på hyllan.
Nu ska tv-profilen rädda renoveringsprojekt på bästa sändningstid.
– Många tror ju att de känner mig. Nu får man väl se kanske hela Anders, säger han till Nöjeslivet.

Anders Öfvergård under 2010-talet känd som ”Arga snickaren” – programmet som hjälpte nödställda familjer i byggkaos.

Programmet sändes i 12 säsonger och prisades med bland annat tv-priset Kristallen.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. Öfvergård har även programlett ”Arga snickaren VIP”, innan han lämnade Kanal 5 för TV4 som i sin tur petade profilen 2022.

Öfvergård har det senaste halvåret också blivit omskriven efter en åtal där profilen i somras dömdes för ringa stöld, efter att en butikskontrollant stoppat honom med kött som inte blivit självscannat i samband med ett inköp i en matbutik.

Nu är tv-snickaren tillbaka där allt en gång började – i Kanal 5.

Under vintern och våren är Öfvergård högaktuell i två stora programsatsningar som har premiär samma vecka: dels äventyrsprogrammet ”Över Atlanten” (tisdagar i Kanal 5) och nya satsningen ”Renoveringsdrömmar” (onsdagar i Kanal 5).

Och även om det även nu handlar om bygg, kommer tittarna inte att få se en ”Arga snickaren” 2.0.

– Många tror ju att de känner mig. Nu får man väl se kanske hela Anders, säger Öfvergård till Nöjeslivet.

Var det självklart för dig att tacka ja till att kliva ut i tv:s rampljus igen efter perioden som varit?

– Det är klart att jag har funderat på om jag ska vara kvar här eller inte. Jag tar mig tid i princip varje dag att reflektera i en timme ungefär. Där jag också har kommit fram till att jag tycker det är väldigt, väldigt roligt att göra de här programmen. Det kände jag ganska tidigt, jag är liksom inte riktigt klar, säger Öfvergård och fortsätter:

– Men det är klart att jag har ansträngt den tanken: ska jag hålla på med det här eller inte? Det är väl bra när man konfronterar den tanken faktiskt. Jag kom fram till att jag inte är klar. Jag tycker det här är för roligt. Och sen när ”Femman” frågar så blir jag jätteglad självklart.

I programserien får tittarna följa sju olika familjer som följer sina drömmar och renoverar exceptionella hus med hjälp av Öfvergård.

– Vi kommer få se familjer som är otroligt bjussiga, en jätteinspiration i att förverkliga sina drömmar, säger Öfvergård.

Han har fått olika intryck av familjerna som medverkar i serien.

– Det är sju familjer. Vissa är mer naiva än andra, vissa har en väldigt stor byggkunskap och är jätteduktiga. Det är bara häftigt att få följa med på det här, för om du har renoverat mycket så är du också låst i att göra vissa saker, vilket jag kan se eftersom jag byggt hela mitt liv. Men när du kommer till någon som inte har renoverat någon gång, och ska renovera, så har de andra sätt att lösa det på. Det är jävligt ballt alltså.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Kanal 5

I premiäravsnittet besöker Öfvergård Högfors herrgård, som en gång i tiden beskrevs som byns stolthet, men nu helt förfallen. Öfvergård beskriver det som att han ”aldrig sett ett ställe som behöver så mycket insats” förr.

Bland annat är det ett stort hål i taket …

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Kanal 5

Dessutom ska en gammal tågstation ska få nytt liv – men hotas samtidigt av ruttna golv.

Att parera dessa extrema renoveringsbehov har varit klurigt.

– Sen är det ju nyttigt för mig också, att stå och prata om en fantastisk färg i ett rum när jag inte kan fokusera riktigt på färgen för det inte finns något tak. Det finns liksom något annat som lockar min blick, haha. Men det är också härligt, för där är vi i det naiva. Det är också häftigt att se hur andra ser på saker, säger Öfvergård som berättar att han lärt sig en del om sig själv under inspelningarna.

– Verkligen. Det kan man göra, man kan lära sig mängder av det. Sen är det mycket fokus på bygg. Hur man ska ta sig igenom det här.

Artikeln fortsätter under bilden.

Anders Öfvergård i ”Renoveringsdrömmar”. Foto: Kanal 5

En detalj som har ändrat renoveringsplanerna har varit då familjerna som medverkat i serien växt.

– Det är till och med så att det blir tillskott i vissa familjer. Vi håller på under en viss tid. Så det är häftigt när det kommer nya familjemedlemmar i den här renoveringen. Det handlar också om att ibland kommer livet emellan. Vi har liksom en bild av att, ”nu ska vi göra det här”. Men när man håller på så här länge så händer det saker, säger Öfvergård.

Inspelningsperioden har löpt över uppemot åtta månader i vissa fall.

– Vissa tar in hjälp i form av snickare, vissa ska göra allt själv. Vissa har tagit sig vatten över huvudet skulle jag säga. Men jag är inte där för att ”döda” den, jag är där för att jag vill att de ska lyckas. Därför sätter jag på mig snickarkläderna ibland också, och hjälper till. De flesta vill ha hjälp. Det finns ingen som säger ”nä, jag vill inte ha nån hjälp” i de här projekten, som är ganska stora.

Artikeln fortsätter under bilden.

Anders Öfvergård i ”Renoveringsdrömmar”. Foto: Kanal 5

Öfvergård har tidigare berättat att han i och med ”Renoveringsdrömmar” vill ”visa fler och andra sidor av mig själv”, snarare än ”Arga snickaren”.

– Den arga snickaren, jag skulle snarare säga till dig, hur är den arga snickaren? Det här är roligt, för nu intervjuar jag dig i stället, säger Öfvergård.

Lite arg och bestämd? Säger vad han tycker.

– Varför är man bestämd?

Om det är hål i taket, till exempel.

– Nej, det handlar nog mer om att det kanske bor barn där. Allting handlar om kärlek i grund och botten, i alla fall för min del. Sen kan man uttrycka det på olika sätt. Man kan bli upprörd över varför man sätter sig i olika situationer. Det här är ju situationer där man inte sätter sig i en dålig sits. Den här familjen som inte har ett tak som fungerar, förstår kanske att det är en sidobyggnad vi ska göra i ordning först för att kunna bo där och renovera den stora herrgården, säger Öfvergård.

Han fortsätter:

– Det är inte upplagt på det sättet på något sätt, att man ställer till det för andra människor. Det är bara de själva som kanske har lite för hög tro på sig själva, ibland. Sen finns det också de som gjort jättemycket. Som kanske gjort sitt sjätte hus. Det är hantverkare som är otroligt duktiga, som gör i ordning en väderkvarn på Öland. Jag blir superimponerad.

Artikeln fortsätter under bilden.

Anders Öfvergård i ”Renoveringsdrömmar”. Foto: Kanal 5

Hur känns det då att få hjälpa folk att uppfylla sina renoveringsdrömmar?

– Det är ändå det som jag tycker är den finaste mänskligheten, när vi förstår att vi finns för varandra och hjälper varann i stället för att stjälpa varandra. Varför finns vi på jorden annars? Hjälp varandra, både i motgångar och i framgångar. Det är väl att finnas där för varandra. Sen har väl jag kanske ganska stor kunskap i form av husbyggen. Det är klart att jag kommer med goda råd. De tycker också att det är jävligt härligt att kunna ringa. ”Nu har vi upptäckt att fan, golvet är helt ruttet, vad gör vi?”. Det är det där som är det svåra med att vara hantverkare om jag ska vara helt ärlig.

Kommer ”Arga snickaren” tillbaka till Kanal 5 någon gång?

– Det vet man ju aldrig. Vi diskuterade det i början när vi skulle börja jobba ihop igen. Det ska man inte sticka under stolen med, det var redan ute. Men jag känner nog att min egen uppfattning just nu är att det rinner vatten under broarna. Det här var då, och nu är det något annat. Så skulle jag nog förklara det.

Känns det viktigt för dig att gå vidare från det?

– Nej, alltså … Jag är otroligt stolt över ”Arga snickaren” och hur många familjer vi hjälpt. Det är flera hundra som verkligen har fått hjälp. Familjerna i ”Arga snickaren” var i nöd. Det var inte svårare än så. Det var deras sista utväg. Det var nästan som att vi var soc. Alltså bidragsgivare när vi åkte runt och hjälpte folk.

Ännu i dag uppger Öfvergård att han har kontakt med personer som medverkat i ”Arga snickaren” under årens lopp.

– Det var svårt för mig efter tre, fyra år att åka till Göteborg, för det var som en Beatles-konsert. Det är en arbetarstad, de älskade att jag hjälpte vanliga människor som verkligen behövde hjälp. Så var det. Det var liksom inget påhittat på något sätt. Jag får fortfarande sms, mejl, brev och bilder från familjer som jag hjälpte då. ”Nu har vi kommit hit”, ”nu har vi flyttat”, ”nu har vi gjort i ordning det här” … Det är skitgulligt.

”Renoveringsdrömmar” har premiär onsdag 7 februari klockan 20.00 i Kanal 5 och Discovery plus.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev