Snälla Sven-Erik väx upp – ditt beteende borde vi ha begravt för 30 år sen

Sven-Erik i Hotell Romantik borde ta och växa upp och lära sig lite av de övriga männen och kvinnorna i Portugal.

Om han prioriterar magrutor och inte söker efter kärleken på allvar har han helt klart valt fel program att medverka i.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

De allra flesta kan nog tänka sig tillbaka till tillfällen då kroppsidealen och utseendehetsen som finns i samhället fått sätta sina vassa klor i hjärnan.

Då pressen av att se ut på ett visst sätt lyckats leta sig in under skinnet på en.

Däremot är det nog få människor som skulle låta blicken vila på den man älskar och i samma andetag värdera deras yttre på samma kritiska sätt som man gör med sig själv.

Då blir plötsligt en rynka beviset på alla gånger man skrattat tillsammans. De gråa hårstråna vittnar om personens visdom.

När du kan se dig själv genom filtret av någon som håller dig kärt kan sår läka och spruckna bitar av hjärtat klistras ihop igen.

Men det kan ta tid att komma dit.

Jag själv har en lång väg att gå och en av de saker jag kan se fram emot med att bli äldre är att många 65-plussare verkar ha en mycket mer avkopplad relation till sin kropp.

Det kanske inte är så konstigt, i och för sig. Jag vet själv hur mycket min syn på skönhetsideal och kroppshets förändras sedan jag var tonåring. Om ytterligare 10, 20 eller 30 år lär förhoppningsvis min visdom och klokhet ha vuxit ännu mer. Jag hoppas det.

Men när jag slår på SVT:s ”Hotell Romantik” och får höra sättet som Sven-Erik pratar om utseende känner jag bara sorg.

Sven-Erik, Hotell Romantik
Foto: SVT

”Jag är livrädd för kulmage”

Hur en man som hunnit fylla 72 år och som sökt till ett program där syftet är att söka efter sitt livs kärlek kan:

1. vara så pass okänslig för sin omgivning, och:

2. fortfarande inte ha lärt sig prioritera rätt saker här i livet, är för mig ofattbart.

I andra avsnittet besöker männen en barberare i Portugal för att göra sig lite extra stiliga inför kvällen, varpå Sven-Erik slänger ut sig en både klumpig och totalt onödig kommentar.

– Det är väl klart att jag vill hålla mig slank och fin hela livet. Det är bestämt utan tvivel. Jag är livrädd för att få en kulmage, det kan jag erkänna med en gång. Jag är fullkomligt livrädd, säger han helt utan respekt för att alla som sitter i salongen har helt olika kroppstyper.

En av de andra försöker lätta upp stämningen genom att skämtsamt säga att det är ofarligt, men trots det fortsätter Sven-Erik.

– Det är lite fräckare att ha 6-pack när man är 72, det ska jag tala om för dig.

Sven-Erik, Hotell Romantik
Foto: SVT

Han sätter sig även över de andra genom att påstå att de inte är i lika fin fysisk form som han är. Något han misstänker orsakar avundsjuka hos dem.

Atles kloka ord efter klumpiga uttalandet

Som tur är kliver Atle in i diskussionen med några väl valda ord.

– Jag vill passa på att säga om det här vi pratar om med att vara vältränad och ha 6-pack och sånt. Det var när man var 30-40 år, idag så är det inre det jag vill tycka mycket om. Hur du är, och vem du är och vad du skapar här inne- det är det jag faller för. Det är klart det är roligt att vara vältränad och så, men det är inte vad det handlar om.

I en synk berättar han vidare om hur det låtit från Sven-Erik under inspelningarna.

– Sven-Erik har många goda sidor, men han har också en sida som jag tycker han måste jobba med och det är att han är för klumpig, säger han och fortsätter:

– Man måste vara lite försiktig och eftertänksam när man uttrycker sig om 6-pack eller att vara den mest vältränade 72-åringen utan att ha någon aning. Vi har en här som har svart bälte i karate, men han väger 100 kilo.

Har sökt till programmet av fel anledning

Alla som sökt till ”Hotell Romantik” har gjort det för att hitta en kärlekspartner. Någon att älska och få dela livet med. Prata om drömmar och skratta tills magen värker med.

Men jag tycker det känns som att Sven-Erik sökt till programmet av fel anledning.

Även när han pratar om vad han söker hos en partner så är det nämligen ofta kopplat till utseende.

Han har sagt saker såsom att han är ”svag för långa, slanka kvinnor” och ”det är klart jag vill ha en slank, tämligen lång kvinna vid min sida som också är och välklädd.”

Självklart är fysisk attraktion viktigt och jag säger inte att det går att bortse ifrån det totalt. Vi är bara människor trots allt.

Men att söka till ett program där tanken är att känna människor på djupet och hitta sin livspartner om det yttre är allt man fokuserar på är bara barnsligt. Speciellt när de som är med, i min mening, är både vackra och härliga på sina egna sätt.

Så ja, Sven-Erik, du kanske har snyggast magrutor i hela gänget.

Men alla andra har visat att de är intresserade av att hitta en partner som de klickar med känslomässigt och intellektuellt- något som visar på en mognad du absolut inte nått upp till än.

Hotell Romantik, Säsong 2
Foto: Janne Danielsson /SVT

Ett 6-pack kanske trots allt inte är så viktigt när man fyllt 72 om man inte också lyckats växa upp lite på vägen dit.

Att döma folk för deras utseende borde du ha begravt 30 år tillbaka i tiden. Allt annat är faktiskt bara sorgligt.

Vad tycker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev