Tareq Taylors varning inför julen – här är vanliga misstaget många svenskar gör på julbordet

Julfirande med nära och kära.
Då riskerar många att gå rakt in i den dolda matfällan.
– Det är alltid värdfamiljen som kollapsar, säger SVT-julvärden Tareq Taylor till Nöjeslivet.

Jul, jul, strålande jul.

Snart är den äntligen här igen – och för många innebär denna säsong även att det dukas fram bordssilver och finporslin lagom till julbordet.

Det äts kallt, varmt och efterrätter om vartannat i vårt avlånga land. Sillen, julskinkan, Janssons frestelsen, köttbullarna och prinskorven är självklara ingredienser hos de allra flesta.

20171225 – Julbord uppdukat hemma hos familj. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Årets julvärd är tv-kocken Tareq Taylor, 52. Han kommer hålla tittarna sällskap i SVT från klockan 15 och framåt på julaftonseftermiddagen och -kvällen.

Tareq Taylors tips till julbordet: Knytkalas

Han har erfarenhet av mängder av julfiranden genom åren. När Nöjeslivet ber om tips åt läsarna inför årets julbord, dröjer det inte länge innan Taylor har svaret: Dela upp ansvaret i form av ett knytkalas.

– Det beror lite grann på vad man ska göra för någonting. Det har alltid varit till hjälp med knytkalas. När vi lagar julbord ska vi gå igenom alla bitar, det är sill, lax, de små rätterna, de varma rätterna, ostar, desserter … säger Tareq Taylor till Nöjeslivet.

Tareq Taylor är årets julvärd. Foto: SVT

Han fortsätter:

– Det är väldigt mycket för en människa ta hand om. Då är det skönt att kunna dela upp det lite grann.

För Tareq har julen alltid varit inspirerad av det brittiska köket – där kalkonen har en given plats på julbordet.

– Våra jular har genom åren varit enkla. Vi lagar en middag med kalkon och en dessert. Inför ett julbordsstök kan det nog vara bra att dela upp det lite grann, säger Tareq Taylor.

– Förra året var det så klart svårt när vi inte kunde träffas, och även om det lär bli restriktioner även i år verkar det inte bli fullt lika mycket som i fjol.

”Alltid värdfamiljen som kollapsar”

Tareq Taylor menar att risken är att en person som tar på sig för mycket ansvar för ett stort julbord blir ordentligt tröttkörd. Han förespråkar i stället knytkalas.

– Ja, det är alltid värdfamiljen som kollapsar klockan tio och behöver en veckas semester efteråt, säger Tareq Taylor och skrattar.

Tareq Taylor
Foto: Janne Danielsson/SVT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!