Ulf Kristofferson drar sig tillbaka – därför lämnar tittarfavoriten TV4 efter alla år: ”Har ett avtal…”

Efter 28 år i rutan har TV4:s mångåriga politiska kommentator Ulf Kristofferson valt att säga upp sig från kanalen.

Men helt försvinner han inte – han kommer fortsätta synas i rutan då och då.

– Det är inte som att jag liksom går ut på ättestupan, säger han till Nöjeslivet.  

Nu avslöjar den omtyckta profilen vem som kommer ta hans plats.

Året var 1995 som Ulf Kristofferson tog steget in i TV4-huset för första gången. Då började han med jobbet som inrikesreporter.

Med sig i ryggsäcken hade han en journalistikutbildning från Göteborg och han hade även erfarenhet från jobb på bland annat SVT:s ”Rapport” och ”Ekot” när han tog klivet till TV4.

Och det var på Fyran som hans karriär skulle ta fart på riktigt.

Med åren halkade han allt mer in på den politiska banan, och i dag är han en luttrad journalist som har intervjuat otaliga ledande politiker och guidat tittarna genom valvaka efter valvaka.

Ulf Kristofferson har varit TV4:s politiska kommentator i många år. Han är känd som kommentatorn som det svenska folket alltid kan räkna med. Foto: TV4

Ulf Kristofferson trappar ner – egna orden om avtalet med kanalen

Men nu ska Ulf Kristofferson trappa ner, efter 28 år på kanalen. I framtiden kommer han synas mindre i rutan, och på onsdagen höll TV4 en avtackningsfest för profilen.

För Nöjeslivet berättar han om beslutet.

– Jag har tänkt på det här i flera år, att jag vill trappa ner. Jag vill vara friare i min roll. Så det är inget särskilt som har hänt, det är mitt eget beslut för att få mer tid att göra andra grejer, säger han.

Nu har profilen startat eget bolag, vilket innebär att han kommer synas mindre i tv-rutan då han även kan ta sig an andra uppdrag.

– Jag vill komma in när det verkligen finns behov av min kompetens och när jag själv ser något som jag vill göra. Men jag har ett avtal och jag kommer dyka upp i rutan då och då, jag har två dagar inbokade i slutet på december exempelvis. Det är inte som att jag går ut på ättestupan, säger han skämtsamt.

Ulf Kristofferson
Ulf Kristofferson har jobbat på TV4 i 28 år. Foto: TV4

Orden om att gå i pension: ”Passar inte mig”

Att gå i pension efter 28 år på kanalen – och 41 år som journalist – det är inte aktuellt, säger Ulf.

– Det där ’gå i pension’ – nä. Jag vill gärna ha kontakt med yrkeslivet, jag vill jobba ibland. Det skulle kännas konstigt att, från en dag till en annan, klippa med nånting som jag har sysslat med i två tredjedelar av mitt liv.

Men efter en tidvis intensiv karriär ser han nu framemot att tillbringa mer tid med nära och kära, ta hand om sitt hus och göra mer på fritiden.

– Att jag trappar ned är delvis en lärdom av hur jag har funkat tidigare. För att få mer tid till trädgård, mitt hus, paddla kajak, åka skridskor och skidor… För allt det jag vill göra krävs det att jag lämnar min anställning.

Orden om intervjun med Carl Bildt

Ja, genom åren har Ulf Kristofferson minst sagt varit aktiv. Han berättar att han under vissa intensiva tider jobbat 60 till 80-timmars arbetsveckor.

När han får frågan om sitt bästa minne nämner han intervjuerna han gjort med ledande politiker.

Bland annat blev hans intervju med dåvarande utrikesministern Carl Bildt mycket omskriven när det begav sig.

– Det har varit en utmaning att jobba med de starka profilerna i svensk politik. Man måste vara otroligt påläst, det får inte vara en siffra eller ett kommatecken fel. Man måste våga driva på då man möter människor som är auktoritära och vana med att få tyst på folk. Då gäller det att ha ryggrad och inte ge vika, och det tycker jag att jag har varit ganska bra på, säger Ulf.

Han tar över efter Ulf Kristofferson

Nu undrar nog många vem som kommer ta Ulf Kristoffersons plats i rutan.

Det blir TV4-reportern Per Hermanrud, avslöjar Ulf.

– Han är en jätteduktig grävande reporter. Vi sitter bredvid varandra på redaktionen, en och en halvmeter ifrån, så vi känner varandra och brukar paddla kajak ihop.

Har du gett något tips?

– Det får stanna mellan honom och mig. Men överlag behövs ju vass politisk journalistik mer än någonsin, det är så rörigt i politiken.

Skriv gärna en hälsning till Ulf Kristofferson i vårt kommentarsfält på Facebook!