Lasse Flinckman ville dö bortglömd – när han dog hade han bara en önskan

Tillsammans med Christer Lindarw introducerade Lasse Flinckman begreppet dragshow för svenska folket och bjöd på en rad oförglömliga shower genom åren.

Efter 30 år med After Dark valde Lasse Flinckman att hoppa av segertåget och dra sig undan rampljuset.

Utåt sett såg allt bra ut, men egentligen höll Lasse på en stor hemlighet. Han var svårt sjuk.

Innan han dog kom han med en sista begären till nära och kära.

Lasse Flinckman började i nöjesvärlden som muskulös 20-årig dörrvakt på krogen.

Han hade lätt att prata med folk och ska ha varit en charmig prick.

Även om han som dörrvakt träffade många människor genom åren, så var det inte förrän han och Christer Lindarw introducerade begreppet dragshow på klubben Shazam i Stockholm som han blev namnet på allas läppar.

1976 bestämde sig Christer och Lars för att starta sin egen klubb, After Dark, och snart nog blev klubben den tidens stora innehak.

Kändisar, kungligheter och popstjärnor från hela världen vallfärdade till klubben för att se den skandalösa och spännande showen.

Lindarws skönhet, Jönssons drama och Flinckmans humor blev med de läckra dansgrabbarna en oslagbar kombo.

1978 filmades en av föreställningarna och på så vis var After Dark snart i svenska folkets vardagsrum. Den ena efter den andre bänkade sig i soffan för att se showen och det blev ett kvitto på att det var dags att ge sig ut i landet på turné.

Så blev det med det.

After Dark
Foto: Bertil Ericson/TT

After Dark hyllades i världen

1980 gav sig After Dark ut på en egen show på Hamburger Börs och det blev succé.

Det var fullsatt, kritikerrosat och storslaget. Ja, aldrig tidigare hade svenska folket skådat något så extravagant.

Svenska folket älskade After Dark och det ledde till en rad nya föreställningar genom åren. Den ena mer påkostad än den andra.

Men intresset var inte bara stort i Sverige. Nej, hela Skandinavien älskade After Dark och så småningom människor från hela världen.

Genom åren har de gjort flera långa gästspel i bland annat Madrid, San Fransisco och Lake Tahoe.

Och så fortsatte det. Glitter och glamour dagarna till ända.

After Darks succé i Melodifestivalen

I början på 2000-talet blev det andra bullar då Lindarw och Flinckman gav sig in i Mellokarusellen.

Med låten ”La dolce vita” bjöd Christer Lindarw och Lasse Flinckman publiken på en sanslös show och tog åter igen hela Sverige med storm.

Än i dag är låten oerhört populär och gamla som unga älskar schlagerdängan som blivit odödlig.

Så här lät det då:

Våren 2007 var det återigen dags för Melodifestivalen. 

Den gången ställde After Dark upp med ”(åh), När ni tar saken i egna händer”. Medverkade i numret gjorde även Bosse Bildoktorn, Tina Nordström, Ernst Kirchsteiger och Martin Timell.

Men Lasse syntes inte till.

Så här lät det då:

Efter succén i Melodifestivalen tog After Dark en välförtjänt paus och när det var dags för en comeback två år senare hade Lasse Flinckman valt att hoppa av.

Efter 30 år på scenen valde Lasse att dra sig bort från rampljuset och i stället öppna ett kafé tillsammans med sin sambo Henrik Strömberg i Landskrona.

Till en början såg allt bra ut, rent utåt sett, men faktum är att Lasse började må allt sämre.

Lasse led av en lungsjukdom men valde att inte prata om detta i media.

 ”Jag hatar att älta sjukdomar”, sa Flinckman och detta respekterades.

Lasse Flinckmans död kom som en chock

Hur illa det egentligen stod till med Lasse var det inte många som visste. Därför kom beskedet den 18 april 2016 som en chock.

Lasse var död, han blev 66 år gammal.

– Vi som var hans närmaste vänner har väl väntat på det här beskedet, även om man i det längsta hoppats att det skulle ordna upp sig. Men han har haft fler liv än flera katter tillsammans. Det har hans läkare också sagt. Han har haft en otrolig kämparanda, sade After Dark-kollegan Nils-Albert Eriksson till Aftonbladet efter dödsbeskedet.

Det dog Lasse Flinckman av

Enligt Nils-Albert var det en lunginflammation som tog knäcken på Lasse.

– Han var pigg, men jag vet att han hade en rätt ordentlig förkylning som antagligen kom precis efter det. Han slogs mot den och det tog ett tag innan man hittade rätt penicillin. Sedan var han på bättringsvägen men då slog det till igen. Det var en lunginflammation som tog livet av honom.

Men Lasse ska också ha gjort ett ingrepp i matstrupen som gick snett.

– Läkarna har tråkigt nog förstört honom i halsen rätt ordentligt. De har gjort att det blev komplikationer. De skulle kolla med kameror i hans lungor. Efter det fick han inte äta genom munnen. Han har blivit sondmatad, säger han.

Nils-Albert var förkrossad över beskedet att hans vän lämnat jordelivet, men tacksam att Lasse slapp lida.

– Jag hörde av hans livskamrat Henrik att det hade gått väldigt snabbt i slutskedet. Jag är så glad över det och att han slapp plågas.

Christer Lindarws sista samtal med Lasse Flinckman

För vännen Christer Lindarw kom inte beskedet som en chock, han visste att Lasse var sjuk. Men tomheten Lasse lämnade efter sig svårhanterlig.

– Även fast det för oss som känner honom och visste om att han var allvarligt sjuk inte var en jätteöverraskning så blir det ändå det där definitiva. Den där tomheten och att det bara känns konstigt. Nu kan vi inte ens ringa varandra.

Christer och Lasse hördes så sent som i mars, och då lät han pigg.

– Han hade varit dålig under januari för han hade fått någon lunginflammation som han hade ätit penicillin mot. Men sedan hade han repat sig. När vi pratade i mars skällde han om ljussättningen och om kameraåkningar som bara fladdrade runt. Han hade mycket åsikter. Då tänkte jag ”oj jävlar, nu är han på hugget”. Men det är bra. För då vet jag att nu mår han ganska bra. Det är ju lite skönt att det var så under det sista samtalet, har Christer till Aftonbladet.

Samma år var det dags för After Darks stora jubileumsshow och redan tidigare var det bestämt att Lasse Flinckman skulle finnas med, även om han sedan 2008, efter 30 års karriär i gruppen inte längre var med på scenen.

På scenen hyllades Lasse i form av filmklipp ur arkivet som visades upp på scen.

Lasse Flinckman, Christer Lindarw
Foto: MALIN RUDBLOM, TT

Därför vägrade Lasse Flinckman begravas

Lasse Flinckmans eget önskemål var att inte begravas. I stället ville han kremeras och spridas utan någon ceremoni.

För Expressen berättade vännen och After dark-kollegan Nils-Albert Eriksson att Lasse fick sin önskan uppfylld.

Hans aska spreds på en plats som bara hans livs kärlek Henrik Strömberg känner till.

– Det kommer inte att bli några minnesstunder eller begravning, eller någonting överhuvudtaget. Lasse ville inte att det skulle bli så att man samlas och skålar. Han ville i princip försvinna som om han aldrig har funnits, säger Nils-Albert till tidningen Expressen.

Hit gick Lasse Flinckmans arv

Enligt bouppteckningen som Expressen tagit del av valde Lasse Flinckman att lämna parets gemensamma kafé Why not café i Landskrona till sin livskamrat Henrik Strömberg.

Det var också Henrik som fick överta Lasses aktier, en mindre summa sparpengar och en fastighet värderad till 1,3 miljoner kronor.

Vi glömmer dig aldrig Lasse. Må du bada i champagne på din resa genom gryningen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev