Tommy Körbergs tunga skuldkänslor – det ångrar han som pappa: ”Flydde från mig själv”

I över 50 år har Tommy Körberg stått på scenen och gjort sig ett namn som en av våra största sångare genom tiderna.

I en ny dokumentär berättar Tommy mer om sitt gamla missbruk – och skuldkänslorna i sin roll som pappa.

Tommy Körberg, 75, är en av vår tids absolut största stjärnor. Redan som liten började han att sjunga och uppträda – och det dröjde inte länge förens han slog igenom ordentligt.

Genom åren har Tommy stått på scener över hela Sverige – och dessutom över hela världen. Han har gett oss allt från makalösa soloshower till fantastiska prestationer i musikaler, inte minst i Chess.

Men under åren så har Tommy Körberg kämpat mot ett mörker inom sig. Ett mörker som han inte sällan brukade dämpa med alkohol och droger.

Bekännelsen i nya dokumentären

Om detta och mycket mer pratar Tommy om i den nya SVT-dokumentären Därför sjunger jag – en film om Tommy Körberg.

– Jag hade ju då kommit i kontakt med kokainet som var alldeles för bra och alldeles för dyrt. Det blev en tillvändning som var smygande och förrädisk. Och förenat då med det djupaste mörker, och det var ur det mörkret man ville ta sig och då var det ett perfekt hjälpmedel. När man tog kokain kunde man ju dricka alkohol, hur mycket som helst trodde man. Det där var ju ett ekorrhjul som accelererade, säger han i dokumentären och fortsätter:

– Jag såg ju till att jobbet kom först och sen tända på eller dricka, eller vad fan man gjorde. Det gick ju så långt att jag åkte fast. Det var en sorts välsigne att jag gjorde det för jag var ganska illa däran.

Tommy Körberg
Foto: SVT

Dåliga samvetet för barnen

Tommy Körberg har tre barn med tre olika kvinnor. Det är sonen Anton Körberg (född 1977), sonen Erlend Körberg (född 1996) samt dottern Elvira (född 2009).

I dokumentären får Tommy frågan om han känner skuldkänslor inför hur han varit som pappa för sina barn, i synnerhet för Anton och Erlend.

– Hela tiden, jag satt nu helt plötsligt och kom på Anton… Det kommer minnesbilder av vissa situationer. När Erlend var liten. Jag flydde ju från mig själv och allt jag tyckte jag representerade, att vara en beroendevarelse som inte ville möta sitt eget inre.

Tommy Körberg barn
Tommy Körbergs barn. Foto: TV4

Starkt av dig att berätta Tommy!