Susanne Alfvengren sadlade om helt efter stora genombrottet – hur hon ser ut 40 år senare är svårt att ta in

Susanne Alfvengren är artisten som tog oss alla med storm under 80-talet.

Men kändisskapet var inget som lockade stjärnan – efter ett tag så drog hon sig undan från rampljuset.

Susanne Alfvengren, 65, är den gotländska sångerskan och textförfattaren som hade flera stora hitlåtar under 1980-talet.

Bland annat sjöng hon in Ingela ”Pling” Forsmans svenska översättning av ”Sometimes when we touch” (”När vi rör varann”), vilken Susanne sjöng på gotländsk dialekt.

Hon fick även en hit med låten ”När stormen river öppet hav”, som hon sjön in med Michael Rickfors. Dessutom så sjöng Susanne Alfvengren in en version av tv-serien ”Mackens” välkända signaturmelodi.

Susanne Alfvengren
Foto: Arne Adler/SVD/TT

Slog igenom på det glada 80-talet

Det var i början av 80-talet som Susanne Alfvengren började resa mellan Stockholm och hemmet på Gotland. Hon ställde nämligen upp i en talangtävling, som hon blev vinnare i varje gång hon ställde upp.

På sidan om arbetade Susanne som undersköterska på Gotland. 1984 fick hon dock ett skivkontrakt som kastade om hennes liv. Debutalbumet hette ”Magneter” och blev en riktig framgångssaga.

I samband med det började radion spela hennes låtar och hon syntes bland annat till i tv-programmet Razzel. Det dröjde alltså inte länge förens hon blev kändis bland svenska folket.

– Det var rätt otäckt, tyckte jag. Det här med kändisskapet tyckte jag var jättejobbigt. Att vara ute och möta publiken är en helt annan sak. Men det här kändisskapet, att många känner igen en bara för att man är känd men inte bryr sig om vad man egentligen gör. Jag är väldigt tacksam för att det inte fanns mobiltelefoner och selfies på den tiden, säger Susanne Alfvengren i en intervju med Expressen.

Susanne Alfvengren
Foto: Krister Nyman/SVD/TT,

Ledsnade på kändislivet

Men det kom en tid då Susanne Alfvengren ledsnade på rampljuset och livet i Stockholm.

– Även fast vi bodde i ett villaområde i Stockholm var det jättemycket trafik. Jag, som är uppvuxen på landet på Gotland, hade svårt att acklimatisera mig. Då blev det Roslagen och det har jag aldrig ångrat, säger Susanne Alfvengren Expressen.

I slutet av 80-talet träffade hon sin nuvarande man och tillsammans fick de barn. I och med det så drog hon sig undan rampljuset en del, även om hon fortsatt att göra musik.

– Jag fick barn 1989 och då gick man ju in i en annan fas i livet. Då gick jag tillbaka till att bli vissångerska, jag släppte det här med att spela med band. Det var lättare att förena med familjen, jag kunde ta två–tre jobb åt gången i stället för att ligga ute i en och en halv månad och bara dimpa hem någon gång för att tvätta.

Susanne Alfvengren
Foto: Janerik Henriksson/TT

Det gör Susanne Alfvengren i dag

2009 så såg vi Susanne Alfvengren i Melodifestivalen där hon ställde upp med låten ”Du är älskad där du går”. Låten gick dock inte vidare från deltävlingen i Malmö.

Nuförtiden jobbar Susanne som timanställd undersköterska på ett äldreboende. Men hon är fortfarande aktiv med musiken i allra högsta grad.

– Jag prioriterar ändå musiken men jag tycker att det är givande att jobba i vården, det ger mig också sociala relationer och ett sammanhang, säger hon till Expressen.

Susanne Alfvengren
Susanne Alfvengren i Melodifestivalen 2009. Foto: Pontus Lundahl/TT

Härligt att du aldrig lämnade musiken Susanne!

Dela gärna den här artikeln med dina vänner på Facebook! Denna stjärna förtjänar att hyllas!