Foto: TT/TV4

Därför återförenas inte ”Roy & Roger” – Galenskaparna och After Shaves nya besked 38 år efter ”Macken”

”Roy & Roger” blev hela Sveriges mest älskade humorprofiler.
Men någon återförening för superduon är inte i sikte.
– Jag tror inte det, säger Jan Rippe till Nöjeslivet.

Per Fritzell och Jan Rippe har fått Sverige att skratta i fyra decennier.

Nu fortsätter de sina galenskaper på scenen. De båda profilerna från Galenskaparna & After Shave är nämligen klara för dubbla föreställningar runtom i landet under 2024:

Först med krogshowen ”Minnesluckor” som återkommer i höst med nypremiär den 14:e november och spelas totalt 16 kvällar fram till 21 december 2024 i Göteborg.

Sen ger duon också teaterföreställningen ”Gott och blandat” som spelas i maj och även i höst.

Efter finalen av Galenskaparnas & After Shaves senaste (och kanske sista?) scenföreställning av ”Macken” 2018 har duon turnerat tillsammans med den legendariska humor- och musikgruppens guldkorn.

Artikeln fortsätter under bilden.

GÖTEBORG 1987 - Jan Rippe och Anders Eriksson som Roger och Roy i TV-serien "Macken". Foto: Bertil Ericsson/TT
GÖTEBORG 1987 – Jan Rippe och Anders Eriksson som Roger och Roy i TV-serien ”Macken”. Foto: Bertil Ericsson/TT

Därför blir det ingen återförening för Roy och Roger

Jan Rippe tror inte att publiken kommer att få se hela Galenskaparna och After Shave – som även består av Anders och Claes Eriksson samt Kerstin Granlund – på scenen tillsammans igen.

– Nej. Jag tror inte det. Det kan mycket väl bli vid något enstaka tillfälle. Men därifrån till att vi ska sätta oss ner och bestämma om att göra en ny föreställning ihop? Nej. Vi har pratat om det ett par år men nej, det är liksom ingen som orkar att tänka sig dra igång en så stor apparat igen. Det blir nog kanske om Claes gör ytterligare någon liten grej själv. Anders och Knut? Nej. Och Kerstin definitivt inte. Hon vill inte göra någonting. Jag och Per kommer säkert hålla på, om vi får vara friska, krya och har orken, säger Jan Rippe.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jan Rippe, Per Fritzell, Anders Eriksson, Kerstin Granlund och Claes Eriksson minns sin vän Peter Rangmar i "Vilket liv!". Foto: TV4
Jan Rippe, Per Fritzell, Anders Eriksson, Kerstin Granlund och Claes Eriksson minns sin vän Peter Rangmar i ”Vilket liv!”. Foto: TV4

Därmed går publiken miste om en av svensk tv-underhållnings mest ikoniska duos genom tiderna: ”Macken”-karaktärerna Roy och Roger som spelades av Rippe och Anders Eriksosn.

Inte heller kollegan Per Fritzell tror att tittarna kommer få se hela Galenskaparna & After shave på scenen igen – även om han hoppas på det.

– Jag skulle ju vilja det. Med tanke på att man inte blir yngre är det väl kanske svårt. Kerstin var ju valt egentligen sen 2003-2004 att inte stå på scen. Hon vill inte. Men ingen vore gladare än jag om vi fick ihop något jubileum någon gång, säger Fritzell till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jan Rippe och Per Fritzell. Foto: Henrik Sandsjö/press
Jan Rippe och Per Fritzell. Foto: Henrik Sandsjö/press

Han bekräftar att det förts samtal bakom kulisserna med såväl Knut Agnred som Anders Eriksson inför ”Minnesluckor”. Men svaret blev nej.

– Jag och Rippe fråge både Knut och Anders. Men Knut har tyvärr haft lite problem med hjärtflimmer och annat, så han har ofrivilligt fått avstå att stå på scen de senaste fem åren. Anders Eriksson hade inte lusten eller drivet, han var rätt färdig. Vi gjorde ”Macken på scen” 2016–2019 och efter det kände han att ”nej, nu vill jag ta det lugnt”, säger Per Fritzell.

Claes Eriksson är i år i stället aktuell med föreställningen ”Anakronisterna” med skådespelarna Per Andersson och Andreas T Olsson.

Nu ser Fritzell fram emot att ge två olika föreställningar under året med kollegan Rippe.

Hur gör ni för att orka med så mycket?

– Jag går på gym, och Per också. Nu har Per haft otur, han har haft en väldig långvarig hosta. En slags kronisk hosta i över ett år, och som han nu äntligen börjar få bukt på, så nu mår han bra. Men i höstas var han lite risig och så drog han samtidigt på sig virusinfektion, då var vi tvungna att ställa in, tyvärr. Men annars så går både Per och jag på gym och tränar, har hundar som vi går ut i skogen med. Ute varje dag. Vi håller igång rätt bra, säger Jan Rippe.

Artikeln fortsätter under bilden.

GÖTEBORG 20240426 Per Fritzell (tv) och Jan Rippe aktuella med krogshowen "Minnesluckor" på Kajskjul 8 i Göteborg. Foto: Adam Ihse / TT
GÖTEBORG 20240426 Per Fritzell (tv) och Jan Rippe aktuella med krogshowen ”Minnesluckor” på Kajskjul 8 i Göteborg. Foto: Adam Ihse / TT

Hur gör ni för att spåna fram idéer till ”Minnesluckor”?

– Där hade vi väldigt god hjälp av en regissör som heter Niklas Holtne. Sen har vi rätt mycket gammalt att gräva ur, och folk vill ofta höra det gamla. De vill höra de gamla sångerna, ”Husvagn”, ”Truck driving song” och de där. Sen vill vi, för vår skull, hitta på lite nytt. Nu har vi väldigt roligt när vi spelar och då blir man inspirerad att skriva också, säger Per Fritzell

Har ni någon testpublik som ni testar nya idéer på?

– Vi provar nog lite på varandra. Sen ser vi till att det funkar, haha. Om det passerar den andre så brukar det funka, säger Fritzell.

Var hittar ni de ”bortglömda” numren?

– Vi har en sketch som heter ”Macho-Lasse” från ”En himla många program”. Där jag var en figur som hade ett riktigt sånt macho-program för killar. Men det är en parodi på macho-idealet. Det känns väldigt kul att göra. Det gjordes bara i den ”En himla många program”. Där var det väl en sjuminuterssketch. Det är lite kul, säger Fritzell.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Vilken av alla karaktärer är roligast att spela 2024?

– Just nu trivs jag väldigt bra med ”Macho-Lasse”. 

Kan du se något av dig själv i honom? 

– Jaja, absolut. Det finns ju den här, han försöker spela tuff men är inte tuff. Så har väl jag känt själv. I tonåren ville man ju vara tuff. Sen inser man att nej, jag är ju inte tuff. Det är väldigt mycket av mig själv i honom, säger Fritzell.

Hur pass viktigt är det att ha med de nostalgiska inslagen? 

– Folk vill ju ha dem. Men sen försöker vi inte bygga på det utan i stället krydda med det. Det har funkat väldigt bra, det är därför det blir förlängning nu av turnén. Det är väldigt skoj.

Vi önskar er stort lycka till, Jan och Per!

Turnéplan Gott & blandat: 

Norrköping – De Geerhallen: 18 maj (extrashow: 12 oktober)
Linköping – Konsert & Kongress: 19 maj
Västerås Arena: 24 maj
Stockholm – Filadelfia Convention Center: 25 maj (extrashow: 29 mars 2025)
Uppsala – Konsert & Kongress: 26 maj
Örebro – Conventum Arena: 25 oktober
Varberg – Sparbankshallen: 1 november
Falkenberg – Falkhallen: 2 november

Krogshowen Minnesluckor på Kajskjul 8 i Göteborg:

Spelas 25–27 april.
Nypremiär 14 november och spelas 16 kvällar fram till den 21 december 2024.
Fotnot: Mer info via kulturtuben.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev