Foto: SVT

Därför vägrar Danny Saucedo se ”Tack för musiken” – trots succén hos Niklas Strömstedt

I höst visar Danny Saucedo upp en ny, mer intim sida av sig själv – när han ger sig ut på stor Sverigeturné.
Nyligen gjorde han succé hos Niklas Strömstedt i SVT:s ”Tack för musiken”.
Men nu berättar popstjärnan varför han själv inte tänker se programmet.
– Jag har inte kommit över det än, säger Danny till Nöjeslivet.

Danny Saucedo gjorde nyligen en succéartad comeback i finalen av Melodifestivalen – och hyllades dessutom av tv-tittarna efter insatsen i Niklas Strömstedts ”Tack för musiken” nyligen.

Nu står det klart att publiken snart får se ännu mer av stjärnan.

I höst åker artisten nämligen ut på en stor Sverigeturné med start i Borås 3 oktober. Konceptet är nerskalat, akustiskt och intimt. Enligt den folkkäre artisten kommer publiken få se en sida av honom – en sida som många kanske inte är så vana vid.

Samtidigt känner han sig van vid uttrycket sen unga år.

– Jag tror det. Jag känner mig väldigt redo och taggad för det. Någonstans är det ändå det jag kommer ifrån. I gymnasiet, jag gick på Södra Latin, och det var jazz. Det var liksom de sättningar vi hade, i aulan eller små jazzklubbar som man gigade på. Det var så man lärde sig bli artist. Att stå på en scen och känna av publiken, säger Danny Saucedo till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Den dansante popstjärnan är förstås också stolt av den andra sidan av sitt artisteri. Karriären som lett till stora framgångar i Melodifestivalen, många hitlåtar, en Grammis-statyett och en plats i ”Så mycket bättre”.

Samtidigt menar stjärnan att hans mer storslagna uttryck på senare år kan ha skapat en klyfta mellan honom och publiken. En lucka han nu vill täppa igen.

– De här stora uttrycken som jag har längtat efter och jobbat mig för att komma åt det där bombastiska uttrycket… ju större man blir desto mindre intimt blir det. Du får små luckor att vara intim men det är inte någon stor intimitet. Och nu när jag har varit artist i 18 år, känner jag att det kanske finns en distans mellan mig och min publik, och som jag vill minska. Jag vill komma närmare dem, berätta varför jag skrev de här låtarna, jag vill berätta vem jag är i dag och dela mina tankar, säger Danny och fortsätter:

– Jag tänker att om man tycker om min musik, så kanske man vill veta lite mer om mig också.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Känns som du jobbar en del på mellansnacket?

– Det är det jag inte har gjort (skratt). Min manager, Thomas, han vill att jag ska skriva någonting. Men det vill jag inte. Jag vill ha det öppet.

I stället vill han kunna interagera med publiken under showens gång – för att skapa unika konsertkvällar.

– Jag vill kunna prata med publiken och avbryta. ”Stopp, stopp. Vem är du? Vem är du här med? Varför köpte ni biljetter? Har du någon favoritlåt som vi kan köra här i kväll och skapa någonting tillsammans?” Så att det blir unikt. Jag vill skoja med publiken, så att de känner att de inte bara är där och tittar på en 2D-skärm. Jag vill ta med dem in i upplevelsen. Det för mig är att skapa närvaro i nuet. Jag vill att det ska kännas: ”du borde ha varit där för att uppleva det!” Det är min känsla i alla fall när jag själv går på konsert. Jag vill ha det väldigt öppet och jag tror att jag kan förlita mig på mina år som artist och min musikalitet. Det här kommer flyga ändå.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kanske kommer det också bli en del allsång? Det är i alla fall hans vision.

– Det finns några nya moment jag skulle vilja prova på. Kanske dela in publiken i tre stämmor, så att de sjunger tillsammans med mig. Så skapar vi treklangor och kan skapa i rummet tillsammans. Lite som en allsång. Eller lite som Bobby McFerrin (amerikansk legendarisk jazzsångare, reds anm.), han är fantastisk på det. Det är skitkul och helt plötsligt är man i en kör. Jag vill leka med rummet.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Danny Saucedo släpper ny musik på svenska

Självklart kommer han att bjuda på sina klassiska hits, men också ny musik.

– Jag har några låtar på engelska men det som jag tänker släppa är på svenska. Jag skriver väldigt mycket ny musik men jag känner att jag håller på och samlar låtar som jag tycker har en röd tråd. Den röda tråden är väl ett mer organiskt sound, mer kanske souligare sound på svenska.

Var det lite av det som tittarna fick höra i ”Tack för musiken”?

– Ja, men det rör sig absolut ditåt. De som hörde mig där har nog fått rätt indikationer och känsla för vart jag är på väg med mig själv och mitt uttryck.

Hur var det att jobba med Niklas Strömstedt?

– Svinkul. Han är jättefin. Han är väldigt enkel och snabb. Han är rolig, skojfrisk och otrolig. Han har en jävla låtskatt.

Därför vägrar Danny se ”Tack för musiken” efter inspelningarna

Det var dock inte första gången deras vägar korsades.

– Första gången var på en ”Min stora dag”-middag. Jag är ambassadör där och han bidrog både med musik och var gäst. Det var kanske tio år sen. Och sen gjorde vi ”Så mycket bättre” tillsammans. Andra gången jag var med, då kom GES dit och gjorde en låt, ”När jag var han” (en ny version på ”In the Club”, reds anm.). Det var jätteroligt. Jag blev helt golvad.

Kan det bli en tredje vända för dig i ”Så mycket bättre”?

– Alltså om jag får frågan. Jag vet inte om de kanske tröttnat på mig? Det var en väldigt kul upplevelse. Första året var fantastisk. Andra gången var jag på en dålig plats i livet minns jag.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Tyckte du det märktes i tv-rutan?

– Jag har inte kollat. Jag kollar väldigt sällan på mig själv.

Varför inte?

– Jag har inte sett Niklas-programmet heller. Jag trivs inte, haha. Jag trivs inte med att se mig själv. Jag kan se uppträdanden, när jag sjunger, efter några månader. Men inte när jag intervjuas eller pratar. Det är lite som när man hör sig själv på inspelning första gången. ”Gud, låter jag så där?”. Jag har inte kommit över det än.

Klart är i alla fall att popstjärnan just nu svävar på moln. För fem månader sen kom hans och kärleken Annas första barn till världen.

– Det är jättefint. Superhärligt. Det hade inte kunnat komma i en bättre tid faktiskt. Jag har varit barnkär i hela mitt liv och ville verkligen få barn tidigt. Men ju mer jag tänker på det, desto mer övertygad blev jag om att det skulle komma, säger Danny och fortsätter:

– Det är ett sånt jäkla under.

Turnéplan – Danny Saucedo ”Unplugged”: 

3/10 Borås, 4/10 Kalmar, 5/10 Malmö, 11/10 Trollhättan, 12/10 Karlstad, 13/10 Nyköping, 16/10 Bollnäs, 17/10 Östersund, 18/10 Sundsvall, 24/10 Umeå, 25/10 Luleå, 26/10 Skellefteå, 31/10 Stockholm, 1/11 Norrköping, 2/11 Skövde, 9/11 Västerås, 14/11 Jönköping, 15/11 Växjö, 16/11 Helsingborg, 22/11 Falun, 27/11 Göteborg, 28/11 Linköping, 29/11 Karlshamn, 30/11 Uppsala.

Fotnot: Biljettsläpp 24 maj via unitedstage.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev