Modsen Kenta Gustafsson och ”Stoffes” barn har vuxit upp – så lever sönerna idag

Stefan Jarls dokumentär om det brokiga modsgänget som höll till vid vid Sergels torg i Stockholm var en film som skakade ett helt land när den kom.

I den andra filmen ”Ett anständigt liv” dör ”Stoffe” av en överdos. Men innan dess hade både han och Kenta fått barn, sönerna Jan och Patric.

Många trodde att det skulle gå illa, även för dem. Men de besegrade båda två det sociala arvet och fick en ny chans – så här lever modsens barn idag.

Kenta Gustafsson och hans vän Gustav ”Stoffe” Svenssons blev två kända ansikten för svenska folket efter Stefan Jarls dokumentärfilm ”De kallar oss mods” från 1968.

Kenta Gustafsson: Från misären på Plattan till skandalen i schlagerfestivalen. Hur gick det till? Vad var det som skapade rabalder? När började intresset för musiken, och hur kom den odödliga Hammarby-låten till? Lyssna på Nöjeslivets podcast här, och glöm inte att prenumerera så du inte missar nästa fredagsavsnitt: 

Filmen handlade om de brokiga ungdomsgänget som höll till på Sergels Torg, ”Plattan”.

Vid den här tidpunkten hade Sergels torg precis blivit en samlingsplats för försäljning av narkotika och många av ungdomarna på platsen fastnade direkt.

Kenta och Stoffes barn

Tio år senare kom uppföljaren, ”Ett anständigt liv”.

Kompisgänget från den första filmen var då hårt slitet av tio års hårt liv och Kentas kompis ”Stoffe” dör av en överdos på en offentlig toalett under filminspelningen. Han blev bara 28 år gammal.

Inte långt före den stora tragedin hade både Kenta och Stoffe blivit pappor. Kenta hade fått sonen Patric med Eva Blondin och Stoffe, han hade fått sonen Jan.

När Jan är tre år griper myndigheterna in. Socialen ansåg att Jans mamma, som fortfarande är i livet, inte kunde ta hand om honom så efter några månader på barnhem fick han flytta till en fosterfamilj.

Så här lever Stoffes son Jan Löfgren idag

Idag är Jan Löfgren 49 år och lever ett riktigt ”svenssonliv” som han kallar det.

– Mitt liv blev bra. Jag kom till en kärleksfull familj med fyra bröder och där någonstans påbörjades min egen framgångsresa, säger han i en intervju med SVT Blekinge 2016.

I modstriologin får man se hur Stoffe ofta spelade på sin gitarr och i filmen ”Ett anständigt liv” finns det låtar som är dedikerade till Jan.

I videon nedan kan du höra ”Stoffe” och Kenta spela:

Ärvt musiken

Kärleken till musiken har Jan ärvt. Han har skrivit en hel del egen musik som han givit ut via Rikseliket.

Låten ”Testamente” har Jan formulerat som ett brev till pappa Stoffe som aldrig riktigt vågade hoppas att det skulle gå bra för sin son.

– Det hade känts bra att vi tala om det för honom; att mitt liv blev bra. Att jag har en familj och att jag klarade mig. Jag är ett lyckat exempel på när sociala myndigheter gjort rätt. Att jag kom till min nya familj i Holmsjö blev min räddning, säger han i intervjun med SVT.

2022 släppte han också en hyllningsskiva till sin pappa Jan och till de andra i modsgänget. På ena sidan är hyllningslåten och på den andra är hans pappa ”Stoffes” låt som heter ”Janne”.

– Han skrev den när han var på botten. Bland annat hade han förlorat mig som hade omhändertagits av sociala myndigheter, säger Jan Löfgren i en intervju med SVT Blekinge.

Här kan du lyssna på hyllningslåten till Stoffe, Kenta och de andra modsen:

Så gick det för Kenta Gustafssons son

Kenta fick också en son tillsammans med Eva Blondin – Patric.

I den tredje filmen ”Det sociala arvet” är Patric med och berättar om sin uppväxt.

”Det var väl liv ibland. Men det förtränger man ganska snabbt i och med att jag hade mitt liv, min mamma och den sidan av familjen. Det dåliga förtränger man ganska snabbt. I och med att man träffar pappa vid så få tillfällen, så han var ju ganska lugn just då och det är han väl fortfarande kan man väl säga. han är ju ganska lugn egentligen. Jag kommer inte ihåg så mycket. Det är mer i skolan, jag hade ju mina kompisar, spelade mycket fotboll enda tills jag var 18, 19 år. Så det var min grej, idrotten”, säger han och fortsätter:

”Det är svårt. Jag skulle också vilja ha haft en pappa som varit med mig hela tiden i och med att man haft vänner och så som har haft det”.

I filmen får man även se hur Patric gör lumpen och berättar om drömmen om att bli flygtekniker. Men till slut testar han lyckan som försäljare i Umeå.

”Medan morsan var hysterisk så var han ganska lugn. Det har man alltid märkt, att vad jag än ska göra så har han alltid haft förtroende för att jag ska fixa det. Medans min mor varit osäker”, säger han i filmen.

Idag, 30 år efter att den sista filmen spelades in, arbetar Patric som försäljningschef på ett stort IT-företag.

LÄS MER: Kenta gav upp andan på bästa vännens soffa – hans sista bekännelse till sonen säger allt

Kentas somnade in på vännens soffa

Under julen 2002 insjuknade Kenta Gustafsson i cancer. Den sista tiden vårdades han hemma hos bästa vännen och filmaren Stefan Jarl och hans familj i Västergötland.

Den 3 mars 2003 somnade Kenta in för gott, detta hemma på Stefan Jarls soffa.

– Han hade ett oerhört levnadsglatt humör, han var en väldigt glad och rolig person verkligen gillade att leva. Och han var en överlevare. Han hade gått igenom mycket i sitt liv, men likt en katt med nio liv så överlevde han det mesta, sade Stefan Jarl till Aftonbladet då.