Tuva Novotnys nya ord om sin och Alexander Skarsgårds son – lyckan att bli mamma igen vid 42

Tuva Novotny hade redan två döttrar när hon träffade Alexander Skarsgård. När hon var 42 år fick hon sitt tredje barn.

Det var en stor skillnad för henne.

– Jag tror att det mest påtagliga är orken. Även om jag är superpigg känner jag ändå en skillnad vid 26 och 42, säger hon till Amelia.

Hon slog igenom med dunder och med brak som Nora Strandberg i TV4-såpan ”Skilda världar”. Tuva Novotny, 44, gjorde sedan flera stora filmroller i bland annat ”Jalla! Jalla!” och ”Smala Sussie”.

2003 flyttade hon till Danmark och har sedan dess medverkat i många internationella filmer och tv-serier, ofta i Danmark eller i Norge.

Läs mer: Tuva Novotny bryter tystnaden om Alexander Skarsgård – första orden om familjelyckan

Under senare år har hon även debuterat som regissör.

Tuva Novotny
Tuva Novotny. Foto: Anders Wiklund/TT

Tuva om mammarollen

Tuva Novotny har alltid varit mån om att hålla sitt privatliv undan från strålkastarljuset. Hennes tidigare förhållande med Nicolai Bjerrum Lersbryggen – och det faktum att de fått två döttrar som nu är i tonåren – har hon varit fåordig om genom åren.

För några år sedan blev det känt att hon hade en relation med Hollywood-stjärnan Alexander Skarsgård, 47. Under våren 2022 fick paret även en son. Tuva är fortfarande skriven i Köpenhamn, men tillbringar ungefär hälften av sin tid i Stockholm.

När Tuva nyligen intervjuades av Amelia, i samband med att hon marknadsförde sin nya Viaplay-serie ”Allt och Eva”, fick hon frågor om hur det är att vara mamma.

– Gud, hur är det? Per Oscarsson sa en gång när vi var på inspelning av dramaserien ”Herr von Hancken”, att ”Livet, lilla Tuva, är en rosenkantad Golgatavandring.” Så sammanfattade han föräldraskapet. Då var jag 20. Så är det ju. Högt och lågt. Barn är väl alltid en glädje och ett bekymmer? Någon sa att man ångrar aldrig ett barn och det har jag funderat jättemycket på. Det kan väl folk visst göra? Men jag gör verkligen inte det, säger hon.

”Hann inte ha fokus på mig själv”

Tuva blev mamma för första gången, till dottern Ella, när hon var 26 år. Andra dottern kom några år senare. Men sedan dröjde det alltså till att hon var 42 innan det var dags igen.

Att hon var hyfsat ung när hon blev mamma har påverkat henne i livet, bland annat på så sätt att hon tidigt insåg att hon själv inte stod i centrum längre.

Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård
Alexander Skarsgård med sin pappa Stellan Skarsgård. Foto: Shutterstock

– Jag blev mamma ganska tidigt, så jag vet inte. Hur påverkad blir man av livet mellan 20 och 40? I och med att jag var yngre hann jag inte ha fokus på mig själv så länge. Jag har levt nästan hela mitt vuxenliv som mamma, säger hon.

Tuva och Alexander har alltså en son som snart fyller 2 år. Som 44-åring lever hon återigen ett liv med småbarn. Denna gång påverkar det hennes kropp på ett annat sätt.

– Jag tror att det mest påtagliga är orken. Även om jag är superpigg känner jag ändå en skillnad vid 26 och 42. När man var 26 kunde man ju vara uppe dygnet runt och sova fem timmar. Nu ska jag ha mina åtta timmar. Ja, fy sjutton. Jag har ett par bekanta som skaffat barn vid 48, 50 och där är det den fysiska orken man pratar om, berättar Tuva.

Vad härligt med småbarn i livet, Tuva. Då håller man sig automatiskt ung.

Lycka till framöver med barnen och karriären.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev