Nya domen från nordiska grannländerna – därför kan Loreen falla på målsnöret i Eurovision

Ända sedan Loreen stod på scenen i Melodifestivalen tidigare under våren har segertåget rullat på.

Det svenska hoppet i Eurovision song contest är en storfavorit i tävlingen och enligt oddsen kommer hon vara en av de som kommer kämpa om statyetten.

Men när det gäller hennes nummer och sång finns det en hel del att säga till om.

Nöjeslivet har fått ett snack med experter från våra grannländer som har många och starka åsikter om Loreen inför det stora avgörandet.

Med en urkraft och ett unikt framträdande har Loreen än en gång fått chansen att representera Sverige i Eurovision song contest 2023.

Få har nog glömt ögonblicket när hon tog hem hela tävlingen 2012 med numera odödliga Eurovision klassiker ”Euphoria”.

I år är det dags igen för den magiska stjärnan att återigen ta plats på scenen – denna gång med ett unikt och intimt framträdande med låten ”Tattoo”.

Och visst har låtet etsat sig fram i tusentals hjärtan och hjärnor.

Finlands bidrag ”Cha cha cha” har i skrivande stund över 18,6 miljoner lyssningar på spotify medan Loreen har 53,4 miljoner lyssningar.

Hur många lyssningar varje bidrag har kanske inte säger allt, men det kan vara en fingervisning kring just hur populär en artist eller låt är innan tävlingen.

Loreen
Foto: Alma Bengtsson /SVT

Men det är förstås fler än bara Loreen som tävlar.

Det finska bidraget som nämnt är en storfavorit liksom Norge och förra årets vinnare Ukraina.

Men som vi vet kan allting hända i finalen där båda tittarröster och jurygruppernas röster ska räknas samman.

Vi har tagit pulsen bland våra grannar i Norden som har en del att säga till om kring just vår svenska Loreens chanser inför det stora avgörandet.

Nordiska grannländernas dom om Loreen

Danska experten Mikkel Pasztor har höga förväntningar på Sverige som historiskt sett minst sagt har varit framgångsrik i tävlingen.

”Det tar inte många sekunder innan vi förs 11 år tillbaka och låten är på något sätt lätt att känna igen. Om du spelade låten för mig utan Loreen skulle det definitivt vara möjligt att ta dina tankar tillbaka till den gamla hiten”, säger Mikkel till Nöjeslivet och fortsätter:

”Jag kom faktiskt på mig själv med att tänka ”Det här låter väldigt bekant för något jag har hört förut”, innan jag insåg att det faktiskt var ”Euphoria” jag tänkte på”.

Grannländerna tycker Loreens Tattoo är lik Euphoria. Foto: Vugarİbadov/Wikkimediacommons

Mikkel fortsätter att berömma Loreen som har en ”fantastisk röst” men att liknelsen med hennes tidigare Eurovisionvinnar-bidrag kan falla platt.

”Mitt största minus här är att jag kommer på mig själv med att jämföra låten med ”Euphoria” mycket, vilket påverkar upplevelsen. Vi provade själva när ’Bröderna Olsen” vann med ’Fly on the Wings of Love’ i Eurovision 2000 (fantastisk låt jag vet). Men de kom tillbaka senare under 2005 och hypen var där men du kunde känna hur besvikelsen kom smygande på dig när du hela tiden tänkte ”varför kan det inte vara lika bra som ”Fly on the Wings of Love”. Det är samma sak med ’Tattoo’ som tyvärr inte är lika bra som ’Euphoria”.

Men även om det finns ett stor nackdel för Loreen där, avslutar Mikkel med att han är också medveten om att han kan få ”äta upp sina ord” ifall svenska stjärnan vinner.

Och danska Mikkel är inte den enda som uppmärksammar just vissa likheter mellan Loreens två vinnarbidrag ”Tattoo” och ”Euphoria”

LÄS MER: Alexander Rybak vann Eurovision Song Contest 2009 – nya bilderna visar hur norske stjärnan ser ut i dag

Detta kan fälla Loreen i Eurovision song contest

Finska experterna Naomi Matthes och Hanna-Sofia Jauhiainen håller med danska Mikkel om att det finns lite för snarlika likheter mellan stjärnans kända låtar.

”Jag älskar Loreens röst och låten gav mig gåshud, förutom att jag inte gillar de där höga partierna. Det var alldeles för mycket som Euphoria. Först trodde jag att jag började lyssna på 2012 års Eurovision-låt igen. Jag tycker att Tattoo fortfarande är en klassisk Eurovision-låt, och den kommer att stanna i folks minne och den kommer spelas i radio i många år. Showen var dessutom riktigt bra”, säger Hanna-Sofia.

Hon får medhåll av Naomi.

”Loreen är riktigt het som alltid, cool styling om än lite fö trendig till och med? Tyvärr har låten inte samma energi som ’Euphoria’, det känns som att vi har hört det här tusen gånger förut”, säger hon.

Biancha Ljungqvist från Norge håller med sina kollegor i grannländerna om att det finns mycket som har hämtats från Loreens ”Euphoria”.

Loreen
Foto: Christine Olsson/TT

Svidande kritiken mot Loreen

Loreen är sitt esse med sin alldeles unika stil och det kan vara framgångsrikt eller stå henne dyrt.

Likheterna mellan hennes två stora hits kan också vara det som fäller Loreen menar grannländerna.

”11 år efter att Sveriges Eurovisionsdrottning tog hem den internationella segern försöker Loreen återigen stjäla pokalen. Men det går inte att dölja att svenskarna gillar att välja kvalitet och att Loreen återigen visar sig ostoppbar med låten ”Tattoo”. På många sätt kan det påminna om hennes bidrag ”Euphoria” från 2012, eftersom båda låtarna börjar som mystiska och mörka innan de blåser upp till en storm i refrängen. Om jag skulle jämföra de här två låtarna mot varandra så tyckte jag att årets bidrag inte var lika starkt”, säger Biancha til Nöjeslivet.

Hon avslutar med att skicka en liten pik om att Norge inte hoppas att Loreen blir allt för framgångsrik – för deras skull.

”För Norge skulle det vara tråkigt att förlora mot svenskarna nu när ”Queen Of Kings” har styrt spellistorna ganska länge och gett oss ett smakprov på förstaplatsen. Men den här låten gör det svårt”.

LÄS MER: Edward af Sillén bryter tystnaden – dramatiken som tittarna inte får se i Eurovision 

Vad tycker ni om de nordiska ländernas dom? Lämna gärna en kommentar kring vad ni tycker på vår Facebooksida.

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.