Foto: Youtube (Eurovision.tv)/AP, TT

Alexander Rybak vann Eurovision Song Contest 2009 – nya bilderna visar hur norske stjärnan ser ut i dag

Alexander Rybak blev hela Europas fiolkung över en natt 2009.
Sedan dess har han lämnat rampljuset i Norge.
Nu berättar stjärnan om sitt nya liv.
– Man uppmuntras faktiskt fortfarande att vara unik och gå sin egen väg i Eurovision, vilket har inspirerat många artister, säger han till Newsner Norge.

Lill-Babs: En urkraft utan dess like. Men tidigt i livet kantades tillvaron av tuffa beslut, självmordstankar och svåra motgångar. Vem var Barbro som person, vad hände när hon som 16-åring blev gravid, och hur såg livet ut för stjärnan sista tiden i livet?  Det tar vi reda på i senaste avsnittet av Nöjesbubblan:

Den norska publiken introducerades först för Alexander Rybak via hans medverkan i ”Idol” – men han blev så småningom ett välkänt ansikte över hela Europa. Året var 2009, platsen Moskva och låten ”Fairytale”. Rybak vann Eurovision Song Contest med rekordstor marginal och blev hela Europas fiolkung över en natt.

Låten ”Fairytale” vann majoriteten av rösterna, och låten är fortfarande en av de mest kända från tävlingen. Rybak krossade då finska Lordis tidigare poängrekord med nästan 100 poäng.

LÄS MER: Edward af Silléns otäcka bakslag – sängliggandes bara dagar innan Eurovision: ”Fruktansvärt”

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Sedan dess har han deltagit i ett antal tv-program och han röstades fram till Årets speleman vid Spellemannprisen 2009.

2018 vann Rybak Melodi Grand Prix, Norges motsvarighet till Melodifestivalen, igen. Denna gång med låten ”Så skriver du en låt”. Han representerade därmed Norge i Eurovision för andra gången, och kvalade in till finalen där låten slutade på en blygsam 15:e-plats.

LÄS MER: Brittiska kungahusets tydliga markering mot kungen och Victoria – mitt under Charles kröning

LÄS MER: Därför tvingas Kristin Kaspersen agera – bekräftar drastiska åtgärden utanför Let’s dance

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Det råder ingen tvekan om att Rybak är den stora Eurovision-hjälten i vårt västra grannland, och låten ”Fairytale” kommer förmodligen aldrig bli bortglömd.

Då var Rybak 23 år – på lördagen fyller han 37, och för några år sedan lämnade han rampljuset i Norge. Detta för att följa sin stora drömmen över Atlanten.

Artikeln fortsätter under bilden.

Alexander Rybak vann Eurovision Song Contest för Norge 2009. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/TT
Alexander Rybak vann Eurovision Song Contest för Norge 2009. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/TT

Alexander Rybak följer sin musikdröm i Hollywood

De senaste åren har den talangfulle musikern studerat vid Columbia College i Chicago. Och för snart ett år sedan avslutade han en masterexamen i filmmusik.

Förra året tog han också det stora steget att köpa ett eget hem i Los Angeles för att fullfölja sin musikdröm i Hollywood.

Rybak säger till Newsner Norge att det är filmmusik och komposition i LA som håller honom sysselsatt under dagarna numer.

– Jag har lärt känna så många duktiga människor i USA, och jag ser fram emot att få bidra med min nordiska själ till deras projekt. Men jag ser också fram emot att jobba med skandinaviska projekt, och letar alltid efter en norsk Steven Spielberg som behöver sin norske John Williams, säger han till Newsner.

LÄS MER: Anders Bagge bryter tystnaden – nya bilden med Johanna Lind Bagge bekräftar karriärsdraget

Artikeln fortsätter under bilden.

”Eurovision har inspirerat många”

Det har redan gått 14 år sedan Rybak utsågs till vinnare i Eurovision i Moskva, och Rybak talar fortfarande varmt om tävlingen han själv vann 2009.

LÄS MER: Dschinghis Khan tog världen med storm i Eurovision 1979 – år senare skakades bandet av flera dödsfall

– Jag ser Eurovision som den sista arenan inom kommersiell musik, där det är tillåtet att vara mångsidig och inte simma med strömmen, säger han och fortsätter:

– Man uppmuntras faktiskt fortfarande att vara unik och gå sin egen väg i Eurovision, vilket har inspirerat många artister genom åren, inklusive mig!

På sin Instagram har Rybak den senaste tiden bjudit på tolkningar av vissa av årets Eurovision-bidrag – bland annat spelar han fiol till tonerna av Loreens ”Tattoo”.

LÄS MER: Domenico Modugno fick världen på fall med ”Volare” – efter Eurovision väntade ett liv med smärta och sorg

”Åldras du aldrig?”

I sociala medier hyllas nu tolkningen av Rybaks fans. Samtidigt som många också skriver att de tycker att han är sig lik – trots att det alltså gått 14 år sen den där vinstnatten i Moskva.

– Han ser fortfarande likadan ut, skriver ett fan till Rybak i en kommentar till videoklippet på sociala medie-appen Tiktok.

– Mannen seriös fråga här: åldras du aldrig? skriver en annan lyssnare i en kommentar till inlägget.

– Ditt spelande är legendariskt, jag har väntat på den här tolkningen, låten är underbar och väldigt vacker, skriver en annan lyssnare i en kommentar.

LÄS MER: Johnny Logan vann Eurovision för 43 år sen – så lever stjärnan i dag, efter intåget i Masked Singer

Hör Rybaks cover på svenska bidraget här:

Vilken stjärna! Vi önskar dig lycka till i LA, Alexander!