Edward af Sillén bryter tystnaden – dramatiken som tittarna inte får se i Eurovision 

Eurovision song contest är i full rulle och spänningen är skyhög inför den stundande finalen. Nu berättar kommentatorn Edward af Sillén hur det kan se ut bakom kulisserna.

Allas blickar är nu riktade mot Liverpool och Sveriges stjärna Loreen som alldeles strax ska ställa sig på stora scenen.

Med låten ”Tattoo” vann hon folkets röster i början mars när hon tog hem vinsten i Melodifestivalen.

Orden inför Melodifestivalen

När Nöjeslivet nådde stjärnan inför deltävlingen i Malmö förklarade hon att hon kände stor tacksamhet över att fansen och tv-tittarna uttryckt förhoppningar på hennes framträdande.

– Jag är tacksam över att folk är förväntansfulla men samtidigt vill jag ge utrymme till mina medtävlande – alla är grymma på det de gör och det är svårt att jämföra kreativitet, skrev Loreen i ett mejl till Nöjeslivet då.

Loreen med bidraget "Tattoo" i Melodifestivalen 2023. Foto: Jonas Ekströmer / TT & Alma Bengtsson / SVT
Loreen med bidraget ”Tattoo” i Melodifestivalen 2023. Foto: Jonas Ekströmer / TT & Alma Bengtsson / SVT

Hon har arbetat stenhårt med att få sitt nummer så bra som möjligt, och har berättat för Nöjeslivet att den största pressen kommer inifrån.

– Den största pressen kommer inte utifrån utan det är de kraven jag ställer på mig själv för att sätta ihop ett framträdande som känns nyskapande och mäktigt. Jag tar inte lätt på skapandet, men pressen jag känner handlar inte så mycket om att vinna som att resultatet ska bli som min vision.

Läs mer: Nicole vann Eurovision med ”Ein Bißchen Frieden” och försvann – 40 år senare lever hon med smärtsam diagnos

Loreens stora glädje över att representera Sverige

Och hennes hårda arbete gav utan tvekan resultat, och stjärnan tog hem sångfågeln igen.

Nu har det blivit dags för Loreen att ge allt hon har när hon kliver upp i kampen om ytterligare en vinst även i Eurovision song contest.

– Ordet glad kan inte ens mäta sig med hur jag känner, har stjärnan sagt till DN.

STOCKHOLM 20230311 Loreen med statyetten Sångfågeln efter att ha vunnit lördagskvällens final i Melodifestivalen i Friends Arena med bidraget Tattoo. Foto: Christine Olsson / TT
Loreen med statyetten Sångfågeln efter att ha vunnit final i Melodifestivalen i Friends Arena med bidraget Tattoo. Foto: Christine Olsson / TT

Läs mer: Loreen bryter tystnaden – om finska konkurrenten Käärijä: ”Kommer få så mycket skit…”

Så blir det om Sverige vinner

I år är Loreen favorittippad och mycket talar för att hon kommer få goda resultat, och kanske till och med vinna.

SVT har bekräftat att det just nu inte finns några specifika planer för hur Eurovision skulle se ut om det kommer till Sverige nästa år.

Men skulle Loreen vinna kommer man direkt börja arbeta med det.

”Nej, det finns faktiskt inga planer, här vill vi inte jinxa något. Men skulle det bli vinst för Sverige drar ett arbete i gång ganska omgående,” skriver SVT:s presschef Camilla Hagert till Nöjeslivet.

Loreen med Tattoo i Melodifestivalens final 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT
Loreen med Tattoo i Melodifestivalens final 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Läs mer: Därför kan Loreen skriva historia – om hon vinner Eurovision Song Contest

Det tittarna inte får se bakom kulisserna

Många av de artister som ska ställa sig på scenen börjar förmodligen känna av tävlingsnerverna allt mer för varje minut som går.

Edward af Sillén, som kommenterar programmet tillsammans med Måns Zelmerlöw, förklarar att det kan bli väldigt känslosamt.

Hur skulle du beskriva att det ser ut bakom kulisserna? Vad är det vi som tittare inte får se?

– Bakom scen är det väldigt mycket känslor. Ibland mer än på scenen. Det här är artister vars hela framtid kan stå på spel, beroende på hur det går i tävlingen. Så det är en tät atmosfär bakom scen, med väldigt mycket kärlek, skriver han i ett meddelande till Nöjeslivet.

Måns Zelmerlöw, Edward af Sillén, Eurovision, 2023, Loreen
Måns Zelmerlöw och Edward af Sillén ska kommentera finalen av Eurovision Song Contest i SVT- Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Vad gäller Loreen och hennes nummer är han dock positiv till att det kommer gå bra.

– Det blir en riktig rysare detta. Ska Sverige ta sin 7e vinst och äntligen komma ikapp Irlands otroliga rekord. Jag tror Loreen tar detta, hon är så oslagbart begåvad, förklarar han.

Nu håller vi alla tummar för att Loreen tar hem detta!