Amelia Adamo, 73, trotsar corona-avstånd – umgås med barnbarnen: ”Inlåsta i onödan”

Medieprofilen Amelia Adamo, 73, hör till en corona-riskgrupp i och med sin höga ålder, men själv tycker hon inte att hon hör hemma där. Därför har hon i många mån levt som hon brukar, och träffat sina barnbarn.

– Vi är ganska många friska, i den här nya generationen. Då hade jag väldigt svårt att man ska klumpa ihop oss. Jag har en moster som är 95 och bor på ett boende. Jag tycker inte att det är så många likheter mellan oss. Jag har inga underliggande sjukdomar, säger Amelia Adamo i ”Sverige möts: Direkt”.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Är du 70 år eller äldre hör du till en riskgrupp för covid-19, och ska därför stanna hemma och hålla avstånd enligt Folkhälsomyndigheten. Att inte träffa barnbarnen och inte gå och handla är exempel på några av restriktionerna som gällt för 70+are sedan i mars, men allt detta har inte varit nödvändigt för alla menar Amelia Adamo, 73.

I ”Sverige möts: Direkt” på SVT, berättar Amelia Adamo träffat sina barnbarn och gjort sina ärenden ändå, då hon gjort bedömningen att hon är vid god hälsa.

– Jag har umgåtts med mina barnbarn. Jag har inte kysst dem när de droppar, men annars så, säger Amelia Adamo i SVT-programmet.

Adamo ifrågasätter åldersfixeringen när det kommer till indelning av riskgrupper, då hon tar upp exempel på flera aktiva äldre som inte har några underliggande sjukdomar.

– Jag tycker att vi är lite inlåsta i onödan, säger Adamo, som också poängterar att hon inte vill att de inom vården ska belastas mer då de redan sliter, men att det inte borde handla om ålder.