Anna Lindmarker har gjort sin sista sändning på TV4 – tårarna efter historiska bilderna: ”Tack för allt”

På årets näst sista dag gjorde hon sin sista nyhetssändning. Nu har TV4-ikonen Anna Lindmarker tackat för sig.

– Det här har varit min sista sändning. Jag ber att få tacka. Det har varit en ära, sa hon i TV4 i lördags.

I höstas kom TV4 med beskedet att en av landets mest rutinerade och populära nyhetsankare, Anna Lindmarker, 62, skulle sluta på kanalen.

Hon hade fått frågan om hon kunde tänka sig att ta ett avgångsvederlag på grund av den ekonomiskt ansträngda situationen hos TV4.

– Jag hade faktiskt inte tänkt det, men det är en omorganisation, vi sparar och det blir en övertalighet i programledargruppen. Då fick jag den här frågan och först tänkte jag: ”Nej, men varför då? Aldrig i livet”. För jag älskar ju journalistik, jag älskar mitt jobb, sa hon till den egna kanalen.

Anna Lindmarker i SVT:s talkshow "Carina Bergfeldt". Foto: SVT
Anna Lindmarker i SVT:s talkshow ”Carina Bergfeldt”. Foto: SVT

– Jag ändrade mig och tänkte att: ”Men vad tusan, jag är ganska sliten”. Jag har haft några jobbiga år. Det här är en möjlighet att få jobba med andra saker. Så nu känns det… jättesorgligt att lämna redaktionsmiljön, men vännerna har jag ju kvar, fortsatte hon.

Berättade om lättnaden i SVT

För några veckor sedan pratade hon öppet om avskedet i SVT-talkshowen ”Carina Bergfeldt”. Hon berättade då att hon som person inte är bra på att stanna upp och tänka och känna efter, men att hon nu insett att hon är tillfreds med tanken på att sluta vid årsskiftet.

– Då fick jag en sån lättnad i min kropp. En sån fysisk reaktion. Kroppen blev så himla glad. Det var kullerbyttor inombords. Då kände jag efter, och jag är inte bra på att känna efter men gjorde det då, och då kände jag att den här tröttheten som kommit de två senaste åren, att det fanns en djup trötthet inombords. Då bestämde jag mig för att ta hänsyn till mig själv. Då tog jag det beslutet, sa hon i progammet.

Sa adjö till tittarna i helgen

Nu, efter 26 år på TV4, har Anna Lindmarker tagit farväl. I lördags, den näst sista dagen på året, gjorde hon sin sista nyhetssändning. Det var historiska bilder som skickades ut från TV4-huset på Gärdet i Stockholm.

I slutet av den sena 22-sändningen sa Lindmarker dessa känslosamma ord:

– Det här har varit min sista sändning. Jag ber att få tacka. Det har varit en ära.

Anna Lindmarker TV4
Anna Lindmarkers sista sändning. Foto: TV4

Hon skrev också en liten text på Instagram efter avskedet.

Sista sändningen. Så många känslor. T A C K ! Och vilka fantastiska vänner som firade mig i studion efteråt. TV4 Nyheterna är så mycket värme, kärlek rentav, och mina arbetskamrater har etsat sig djupt in i mitt hjärta. Där sitter ni alla för evigt”, skriver hon.

Tittarnas respons efter sändningen

Det var ett känslomässigt avslut för Lindmarker i TV4. Många var de som fällde en tår när den legendariska nyhetsuppläsaren gjorde sitt sista framträdande.

På Instagram vällde kommentarerna in.

Tack för allt som du lett oss igenom som land, Anna!”, skriver SVT-reportern Fouad Youcefi bland kommentarerna.

Grattis till nya livet!”, skriver Carina Bergfeldt.

Såg din sista sändning i kväll. Vilken förlust för TV4 och oss tittare”, skriver en person.

Du kommer att vara så saknad i rutan! Du är inte bara extremt kompetent och snygg…du är rackarns trevlig också”, uttrycker en annan.

Du är duktig, proffsig, saklig, tydlig…Tråkigt att en av de bästa slutar. Önskar dig allt gott”, skriver en tredje.

Flera av hennes kollegor och vänner skickar även hjärt-emojis, bland andra TV4-profilerna Johan Macéus, Anders Pihlblad och Ulrika Elvgren, samt artisten Hanna Hedlund.

Tack för allt, Anna. Du har alltid varit så lugn, saklig och professionell. Ett föredöme i rutan.

Vi kommer verkligen att sakna dig. Lycka till i framtiden med allt du tar dig för.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev