Bert-Åke Varg hade en sista önskan före sin död – nu vill Julianna Varg följa makens ord: ”Han ville att…”

Det var på nyårsafton 2022 som den älskade skådespelaren Bert-Åke Varg lämnade jordelivet.

Nu öppnar änkan Julianna Varg upp om livet efter sin älskades bortgång.

Bert-Åke Varg föddes i Västerbotten den 27 april 1932. Han fick sin utbildning i skådespeleri på Calle Flygare Teaterskola i Stockholm och redan 1953 debuterade han på vita duken i filmen Alla tiders 91:an Karlsson.

Därefter tog karriären fart och han gjorde sig ett namn som en oerhört flitig och mångsidig skådespelare och sångare.

Hans kanske mest kända roller är som ugglan Helge i barnprogrammet Från A till Ö och som Gustav Sjögren i Rederiet.

Gick bort på nyårsafton

Det är nu strax över sju månader sedan som Bert-Åke Varg somnade in på väg till en nyårskonsert på Grand Hôtel. Han blev 90 år.

I en ny intervju med Expressen öppnar änkan Julianna Varg upp om makens bortgång.

– Han ville gå på den där konserten. Vi pratade om det, om han skulle orka. Men han sa att vi inte kunde säga nej igen, vi hade varit bjudna två gånger tidigare, säger Julianna Varg till Expressen.

Paret möttes första gången på ett födelsedagsfirande för operasångaren Sven Erik Vikström. Efter att Bert-Åkes första hustru Anette gått bort blev Julianna och Bert-Åke tillsammans. De gifte sig 1997.

Artikeln fortsätter efter bilden.

STOCKHOLM 2015-02-28 Bert-Åke Varg med hustrun Julianna firar TV-profilen Arne Weise 85-årsdag på Wärdshuset Ulla Winbladh i Stockholm 2015. Foto: Nora Lorek / TT
Julianna och Bert-Åke Varg. Foto: Nora Lorek / TT

Den svikande hälsan

Under sina sista år hade Bert-Åke problem med sin hälsa. Han fick gå på dialys flera gånger i veckan och det var en tuff tid både för honom och för Julianna, som alltid fanns vid hans sida.

– Jag kunde inte åka någonstans på fem år, han var så sjuk och jag var med honom hela tiden, säger hon till Expressen.

Den svåra tiden efter förlusten

Sedan Bert-Åke gått bort så har Julianna känt stor sorg och förtvivlan. Hon har många vänner och har även god kontakt med Bert-Åkes barn. Men ändå känner hon sig ensam i världen.

– Jag kan inte koppla bort det, när jag ska gå och lägga mig spelas det upp som en film. Den sista tiden. Det är väldigt svårt med den här ensamheten. Det var så många år då vi var så tajta, vi var en sådan trygghet för varandra. Sedan helt plötsligt är man ensam, säger Julianna Varg till Expressen.

Hemma i den gemensamma lägenheten finns det mycket minnen kvar av Bert-Åke. Julianna planerar att flytta och byta miljö i hopp om att det ska kännas lättare.

Bert-Åkes sista önskan för sin fru

Orden från hennes make lever kvar i henne. Förhoppningsvis kommer hon över den svåraste sorgen snart och kan fortsätta att leva som vanligt igen.

– Han sa det, ”du ska leva, du ska fortsätta”. Han sa att jag måste hålla kontakten med våra vänner, att jag inte skulle dra mig undan. Han ville att jag skulle fortsätta leva så som vi hade levt tillsammans, säger Julianna Varg till Expressen.

Hoppas att du snart orkar följa Bert-Åkes önskan om att fortsätta leva ett fint liv Julianna. Vi tänker på dig!

Dela gärna den här artikeln på Facebook till minne av en av våra största skådespelare.