Björn Skifs dystra hälsobesked – berättar om stora skräcken: ”Utsatt mig för eländet”

Björn Skifs är en av landets absolut främsta artister.

Men nu lämnar musikern ett dystert besked.

– Det var inte förrän jag kollade hörseln i samband med en annan undersökning som det upptäcktes, berättar Björn Skifs för Aftonbladet.

Björn Skifs, 74, är en av Sveriges absolut största artister. Sedan 60-talet har han levererat musik på löpande band och det dröjde inte länge innan Björn Skifs hade presenterat sig inför hela världen med hitlåten ”Hooked on a Feeling”.

Björn Skifs har gjort flera tidlösa hits som är lika aktuella än idag som när de släpptes. Däribland ”Michelangelo”, ”Håll mitt hjärta” och ”Det blir alltid värre framåt natten”. Utöver det har han även medverkat i flera filmer, släppt bok och tagit emot några av musik-Sveriges finaste utmärkelser.

Men andra ord har Björn Skifs, efter alla år, gjort sig förtjänt av titeln legend.

Björn Skifs
Foto: Pontus Lundahl / TT

Björn Skifs varnar nu unga

Det senaste året har däremot, liksom för de flesta andra, varit tufft. Med tanke på att Björn tillhört en riskgrupp har han levt isolerad under pandemin och för Aftonbladet beskriver han situationen som ”eländig”.

Dessutom har musikern drabbats av ett rejält bakslag. Björns hörsel har blir allt sämre och efter att ha stått på sen i över 50 år har öronen tagit en del stryk.

– Jag vill gärna slå ett slag för faran med hög volym. Jag har själv utsatt mig för eländet i alla år vilket gör att jag måste ha hörapparater nu. Jag har dessutom tinnitus. Unga människor måste tänka på det där, annars kommer vi få en hörselskadad generation. Många tar inte heller tag i det, men att ha hörapparat är inte mer pinsamt än att ha glasögon, berättar Björn Skifs för Aftonbladet.

Björn Skifs
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / TT

”Skräcken”

Det säger sig självt att hörseln betyder oerhört mycket för en musiker. I takt med att Björns hörsel försvagats har de jobbiga tankarna blivit allt fler.

– Skräcken har alltid varit att bli döv. Men det smög sig på så omärkligt, det var inte förrän jag kollade hörseln i samband med en annan undersökning som det upptäcktes. Ska jag bli döv nu? Jag tyckte ju inte att det var någon fara. Men när jag sedan fick testa hörapparater och tog en promenad till bilen hörde jag plötsligt knastret av grus. Det hade jag inte hört förut så det var bara att resignera. Allt blev plötsligt färgfilm, säger Björn Skifs till Aftonbladet.

Björns Skifs berättar att läget bara kommer att försämras men att han gör sitt yttersta för inta förlora hörseln helt.

– Ja, så är det tydligen och det märker jag. Därför har jag hörapparaterna varje vaken stund. Det gäller att stimulera hörselnerverna så mycket som möjligt. Gör man inte det är det precis som en arm man inte använder, då lägger den ner, säger han till tidningen.

Du är stark Björn! Vi önskar dig allt det bästa i framtiden! Lämna gärna en kommentar på Facebook om ni också vill göra det!