Därför valde Kajsa Ernst bort ett liv med barn – ifrågasattes för sitt livsbeslut: ”Jag står för det”

Kajsa Ernst är den erfarna och prisade skådespelerskan som genom åren spelat roller på teaterscener, i tv-serier och på filmduken.

Beslutet om att inte skaffa egna barn har hon blivit ifrågasatt för, men under hela livet har hon stått fast vid sitt beslut.

Kajsa Ernst, 61, har sedan tonåren ägnat sitt liv åt skådespeleriet. Redan som 16-åring började hon på Nöjesteatern i Malmö, och sedan dess har karriären bara fortsatt uppåt.

Hon föddes i Göteborg och som ung studerade hon på Teaterhögskolan i Malmö. I omkring tio års tid var Kajsa Ernst på Helsingborgs stadsteater och hon har även uppträtt hos Nils Poppe på Fredriksdalsteatern.

Kajsas filmdebut gjorde hon 1999 då hon spelade Pauline i klassikern ”Tomten är far till alla barnen”. Och efter det så har hon varit oerhört produktiv och spelat i mängder av filmer och tv-serier, däribland i filmerna ”Miffo”, ”En underbar jävla jul” och ”Masjävlar” – som hon dessutom vann en Guldbagge för.

Filmgalan 2005 på Chinateatern i Stockholm. Kajsa Ernst tilldelades guldbaggen för Bästa kvinnliga biroll för rollen som Eivor i filmen Masjävlar
Filmgalan 2005 på Chinateatern i Stockholm. Kajsa Ernst tilldelades guldbaggen för Bästa kvinnliga biroll för rollen som Eivor i filmen Masjävlar. Foto: Maja Suslin/TT

Senast har Kajas Ernst varit aktuell med kriminalserien ”Sanningen” på TV4 och innan det spelade hon Irene Huss i serien ”Huss”.

Förlorade kärleken i cancer

Kajsa blev 2005 tillsammans med den 18 år äldre skådespelaren, regissören och teaterchefen Göran Stangertz, efter att de varit vänner under flera år.

2009 gifte sig Kajsa och Göran, men tyvärr skulle det inte bli ett långvarigt äktenskap.

Året var 2012 då Göran Stangertz tragiskt gick bort 68 år gammal i strupcancer. Han lämnade efter sig Kajsa och sju barn från tidigare förhållanden.

– Jag pratar med honom varenda dag. Jag har blivit en sån där tokigt tant som går och pratar med min döde man. Han är borta, men han är nära. De flesta man frågar, som mist någon de varit väldigt nära, brukar säga att han eller hon är här. Göran är alltid med mig, utan att det blir ett problem, tungt eller en begränsning, berättade Kajsa Ernst i en intervju med Expressen.

Beslutet om att inte skaffa barn

Kajsa Ernst har valt att inte skaffa några barn. Detta är ett beslut som folk ifrågasatt henne för genom åren.

När hon var med i Stjärnorna på slottet 2019 så berättade hon mer om sitt beslut.

– Det är ett väldigt medvetet beslutet. Först när jag var i 26 års ålder och mina väninnor börjar få barn, då kände jag ”nä”. Och så blev jag väldigt ifrågasatt under ett antal år, och då tänkte jag att ”det kanske är jag som stänger av”, säger Kajsa Ernst i Stjärnorna på slottet, och fortsätter:

– När jag blev 36 bestämde jag mig, att nej, jag vill inte ha barn. Och då står jag för det.

Kajsa Ernst
Foto: Janerik Henriksson/TT

I en intervju med Expressen förklarade Kajsa att hon valde att följa sin egen vilja.

– Jag hade aldrig någon längtan. Sen blev jag ifrågasatt av min omgivning för det. Då tänkte jag att jag kanske förträngde något, men valde till slut att följa mig själv. Sen har jag barn nära mig i mitt liv. Att inte vilja ha barn blandas ibland ihop med att inte tycka om barn, och så är det inte.

Tråkigt att du behövde bli ifrågasatt för ditt beslut Kajsa. Man behöver ju förstås inte skaffa barn om man inte vill det.

Vad tänker du om Kajsas tankar kring att avstå från skaffa barn? Skriv gärna en kommentar på Facebook!