David Batras okända inspiration inför tv-uppdraget – julvärden som han ser upp till mest: ”Väldigt bra”

David Batra är redo att ta sig an ett av livets största uppdrag. När han sätter sig i julvärdsfåtöljen i TV-huset på Gärdet gör han det utan att ha tittat speciellt mycket på sina föregångare.

Däremot finns det en tidigare julvärd som han inspirerats lite av.

– Hon gjorde det väldigt bra, säger Batra till Nöjeslivet.

Snart är det dags. Årets julvärd David Batra, 51, ska sätta sig i den legendariska stolen i SVT:s studio, tända ljuset och hälsa alla välkomna till det gemensamma julfirandet.

Den 14 november fick allmänheten reda på att den skånske komikern, skådespelaren och programledaren Batra skulle få äran att leda årets högtidsfirande i kanalen.

Läs mer: Så drev hustrun Anna med stjärnan när han blev vald till årets julvärd

– Det känns bra. Jag känner mig taggad och det ska bli kul. Det kommer fram allt från barn till pensionärer på stan och vill prata om det. Så det är gulligt. De är faktiskt väldigt snälla och positiva, det är härligt, säger han till Nöjeslivet.

David Batra lämnar frun Anna och dottern Elvira hemma på julafton. Foto: Claudio Bresciani/TT, Janne Danielsson/SVT

”Kollat upp ganska lite”

Han har nu haft lång tid på sig att förbereda sig på sin uppgift och trots att han är aningen nervös är han redo att göra sin grej.

David har medvetet valt att inte kolla alltför mycket på hur tidigare julvärdar har agerat.

– Jag har kollat upp ganska lite faktiskt. Jag har nästan tvärtom valt att inte sitta och studera för att jag tänker att då kanske man ändrar på idéer som man har själv bara för att man ser hur andra har gjort. Ja, jag har ju sett det på tv under julen, live liksom. Men jag har inte suttit nu och tänkt att jag ska studera, säger han.

Trots att han inte velat lägga för mycket fokus på vad andra har gjort tidigare har han ändå en bestämd uppfattning om vem han tycker har gjort det extra bra förut. Han har nämligen sett varenda julvärd på tv, då han själv suttit i soffan och kollat tidigare jular.

– Ja, den första jag minns är ju Arne Weise eftersom man växte upp med det, år efter år. När man är barn fastnar ju saker på ett sätt… Hans röst och så där växte man upp med, säger han och fortsätter:

– Sen är det klart att Babben (Larsson) som gjorde det sista året gjorde det väldigt bra. Det är väl de två som dyker upp i huvudet, säger han.

Babben Larsson
David Batra gillade när Babben var julvärd i fjol. Foto: Anders Wiklund/TT

Har inte bett Babben om råd

Babben är alltså lite av en inspirationskälla för David nu när han står inför den här stora och ärofyllda uppgiften.

Han känner givetvis Babben eftersom de båda är komiker och har jobbat ihop. De är goda vänner. Ändå har inte tanken slagit honom att ta kontakt med henne för att få några tips.

– Nej, jag har inte gjort det faktiskt. Kanske borde det. Jag får göra det nu sista veckan, ringa och ha ett samtal med henne, säger David.

I stället för att fastna för mycket i tankarna på vad andra gjort tidigare vill komikern verkligen sätta en egen prägel på programmet.

– Man är ju sig själv och man kommer inte ifrån det. Det blir vad det blir till slut. Det blir automatiskt ens personliga prägel eftersom det är man själv som gör det. Så jag har tänkt göra det ganska traditionellt. Säga de saker som jag vill säga, så får det bli. Då blir det min grej, säger han.

Stort lycka till, David! Det kommer att gå jättebra för dig i dag.

God jul allihopa, hoppas ni alla har en trevlig dag.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev