Erik Videgård efter tunga sjukdomen – egna orden om otäcka tiden: ”Livet är ändligt”

Erik Videgård drabbades för några år sedan av ett tungt sjukdomsbesked som kom att ändra väldigt mycket i hans liv. I en intervju med Allas har han berättat om den tuffa kampen, och hur han ser på tiden som sjuk idag.

Stjärnkrögaren Erik Videgård syns ofta i bland annat Nyhetsmorgonstudion och TV4.

Den erkände krögaren och kokboksförfattaren står flitigt i köket och visar upp diverse delikatesser och härliga recept. Han sprider både inspiration och lär tittarna mängder av olika knep för att få till så god mat som möjligt.

Genom åren har Erik Videgård blivit ett välkänt namn inom branschen. Han har startat populära krogar i Stockholm och skrivit flera härliga kokböcker.

Erik Videgård med sina plasthandskar hanterar en kyckling i Nyhetsmorgonstudion. Foto: TV4
Erik Videgård i Nyhetsmorgonstudion. Foto: TV4

Utöver det är han också en av grundarna till Svenska Sommelierföreningen, och har själv vunnit SM och tävlat i VM.

Men resan har inte alltid varit spikrak, och 2010 fick han ett besked som hade varit svårt för de allra flesta att ta till sig.

Erik Videgård om cancern

Efter undersökningar hos tandläkare och överläkare stod det nämligen klart att han hade drabbats av cancer i munnen.

Det var en allvarlig diagnos, enligt Allas var det en trea på en fyragradig skala. Men som tur var gick behandlingen bra.

– De var väldigt skickliga, för i dag har jag smaksinnet intakt, ja snarast ännu bättre än innan. Men det beror nog också på att jag fick mat via sond under ett helt år, vilket gjorde att mina smaklökar fick vila. Jag känner en stor tacksamhet över att jag fick behålla min tunga. Det finns de med samma diagnos som tvingats operera bort hela eller delar av tungan, vilket hade varit förödande, har han sagt till tidningen i en intervju 2018.

Men efter operationen började profilen få problem med käken, och det gick så pass långt att den helt gick av 2011. Därefter tvingades han operera den, och läkarna fick skapa en ny käke med bland annat ben och senor från hans vad.

Erik Videgård
Foto: TV4

”Sörjer inte förlusten av min käke”

Idag mår han dock bra, och i intervjun med Allas förklarade han att det inte känns lika jobbigt längre när folk tittar eller undrar vad som har hänt.

– Utseendet har påverkats och det känns tråkigt, men är inget jag går och tänker på. I början tyckte jag att det var jobbigt att folk tittade, men nu bryr jag mig inte om det. Vuxna frågar sällan vad som hänt, även om det händer. Barn är mer direkta och frågar och då berättar jag. Det är ingen stor sak, jag tycker att det är bra att fråga, då avdramatiseras det hela, har han sagt och fortsatt:

– För mig var det viktigaste att bli frisk och fungerande. Så jag sörjer inte förlusten av min käke. Däremot är det en sorg att inte ha kontroll och känsel i underläppen. Det gör att jag inte längre kan glufsa i mig mat. Det går inte att trycka i sig en hamburgare till exempel, och det saknar jag. Det tar oändligt lång tid för mig att äta. Det som normalt tar tio minuter tar mig fyrtio. Jag har också lätt att sätta i halsen på grund av ärrbildning i strupen, vilket har som följd att jag ofta börjar hosta okontrollerat. Torra skorpor, nötter och liknande måste jag undvika.

I efterhand berättar Erik att han tror cancern bidragit till att han idag prioriterar det han tycker är viktigt i ännu större utsträckning än innan.

– Efter den här erfarenheten har jag kommit till insikt om att livet är ändligt. Det gör att jag får saker gjorda snabbare än innan sjukdomen, jag går direkt från tanke till handling. Jag har även blivit bättre på att välja bort det som inte känns viktigt i livet.

Vi önskar dig allt gott, Erik!