Familjebeslutet som Peter Jöback vägrar prata om – uppgörelsen med maken Oscar: ”Inte intresserad”

Peter Jöback har två döttrar ihop med maken Oscar. Dessutom delar de på vårdnaden med flickornas mammor.

Mer än så vill inte artisten berätta om familjeupplägget. Han låter meddela Dagens Nyheter att frågan är på tok för privat.

Han slog igenom redan som barn och Adolf Fredrik-elev med flera olika musikalroller. Sedan blev det ”Melodifestivalen”, filmdubbning, albumsläpp och ännu mer musikal.

Det riktigt stora genombrottet för Peter Jöback, 52, kom i rollen som Robert i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons ”Kristina från Duvemåla”, baserad på Vilhelm Mobergs klassiska ”Utvandrarna”-bokserie.

Läs mer: Peter Jöbacks rörande besked om döttrarna – fick se stjärnan uppträda: ”De är stolta över farsan”

Med låten ”Guldet blev till sand” låg han på Svensktoppen i 100 veckor.

Peter Jöback
Peter Jöback. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nu för tiden är Peter Jöback aktuell med albumet ”Atlas” som släpps i mitten av april. Dessutom har han spelat huvudrollen Jean Valjean i musikalversionen av Victor Hugos klassiker ”Les misérables” som satts upp på Sondheim Theatre i London.

Han ska även göra 15 konserter i Stockholm, Malmö och Göteborg när musikalen ger sig av på en världsturné.

Kravet på produktionen

Giget i London har varit en dröm för Peter – men eftersom han har familj hemma i Sverige kunde han inte tänka sig att vara borta särskilt länge. Han spelar bara rollen i ett par veckor.

Men han hade ändå ett par krav på produktionen.

– Krav låter så hårt, men en bra bostad. Det är ett krav. Jag vet att alla inte får det, men det har jag fått ända här ända sedan min första roll här på 90-talet. Och så vill jag ha möjlighet att åka hem några gånger under en spelperiod. Ja, inte nu då när den är så kort. Men annars hade det varit ett krav, sa han nyligen i en intervju med Expressen och fortsatte:

– Ska jag kunna leverera och prestera sju föreställningar i veckan så måste jag bo bra och ha en viss standard. Det är inget konstigt med det.

Därför vill han inte prata om barnen

Trots att han arbetat intensivt sedan han var liten har han inga planer på att sakta ner på tempot och ta det lite mer lugnt. Däremot har han ett annat fokus i livet numera.

– Att stå på scen är fortfarande något av det roligaste jag vet, kanske det allra roligaste. Men inte det viktigaste. Länge var jag så självcentrerad, allt handlade om hur det gick för mig. Nu är barnen det viktigaste, säger han till Dagens Nyheter.

Han har varit tillsammans med maken Oscar Jöback, 48, i över 20 år. De gifte sig 2010. Tillsammans har de döttrarna Vega Lee, 10, Iggy Lou, 9. De bor tillsammans med två hundar i ett hus på Värmdö utanför Stockholm.

Peter och Oscar har delad vårdnad med flickornas mammor. Mer än så vill han inte säga om familjeupplägget. Han tycker att det är på tok för privat.

– I och med att jag lever med en man var det verkligen inte självklart att jag skulle bli pappa. Jag är glad att vi vågade. Och att det gick! Att jag fick barn förändrade också synen på mina egna föräldrar. De är döda, jag dömer dem inte lika hårt – eller alls – längre, säger han.

Han får också frågan hur han själv är som förälder.

– Äventyrlig, uppmuntrande, snäll hoppas jag. Jag är inte intresserad av att stöpa mina barn i en viss form. Ber de om råd får de det, annars inte. I stället frågar jag: Vad vill du göra? För att de ska lära sig att lyssna på sig själva, säger han.

Vad härligt att du gillar livet som pappa, Peter. Kärleken till ens barn är evig och den största som finns.

Så fint att du får uppleva det till dina två döttrar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev