Foto: TT

GRATTIS: Folkkära skådisen Birgitta Andersson prisas med guldmedalj – för sin fantastiska karriär

Folkkära skådespelaren Birgitta Andersson får ta emot prestigefyllt pris.
Nöjeslivet ber att få gratulera en gigant inom svensk film- och tv-historia till den fina utmärkelsen!

Skådespelaren Birgitta Andersson, 88, har genom åren gett oss klassiska roller som Teskedsgumman, Hedvig i ”Från A till Ö” och inte minst som den charmiga Doris i filmserien om ”Jönssonligan”.

Hon har genom åren hyllats stort för alla sina klassiska rollgestaltningar – 2016 fick hon exempelvis ta emot en hedersbagge på Guldbaggegalan för sin långa och framgångsrika karriär.

– Jag vet inte hur man ska tacka för en sådan här fin sak. För många år sedan skulle jag hämta ett annat pris, inte så fint. Men jag var jätteglad och ville så gärna hålla ett tacktal som skulle vara vint och naturligtvis vädligt roligt, sade Birgitta Andersson i sitt tacktal, enligt SVT.

Hon var uppenbart rörd av hederpriset då.

– Jag är väldigt glad för den här. Det är många andra av er som också är glada, eller hur? Och det är många som inte har fått en sådan här, och till er säger jag: håll ut. Ni kan få en sådan här när ni blir gamla.

Nu prisas Andersson återigen. Det är fackförbundet Scen & film, tidigare Teaterförbundet, som delar ut Scen & films guldmedalj årligen, vilken Birgitta Andersson i år får ta emot.

Birgitta Andersson prisas med Scen & films guldmedalj

ARKIV 19890511. Inspelningen av ”Jönssonligan på Mallorca”, den femte i ordningen om Jönssonligan har just börjat. De bärande rollerna spelas av (från vänster) Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson och Björn Gustafson. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

– Birgitta Andersson är en av Sveriges främsta skådespelare och komedienner. Hon har medverkat i en lång rad filmer, tv-program, teaterpjäser och revyer och har ett register med en exceptionell bredd, säger ordföranden Simon Norrthon.

Bland tidigare pristagare märks bland andra Gösta Ekman, Jan Malmsjö, Margareta Krook, Nils Poppe, Max von Sydow, Povel Ramel, Ingmar Bergman och Jussi Björling. Scen & films guldmedalj har delats ut sedan 1944 ”för utomordentlig konstnärlig gärning”.

STOCKHOLM 18 SEPT 97 Skådespelaren Birgitta Andersson fotograferad i samband pjäsen ”Sylvia” på Folkan i Stockholm. Foto: Jan Collsiöö/TT

Stort grattis säger vi till Birgitta Andersson till utmärkelsen! Så välförtjänt!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida! Vilka roller av Birgitta minns du bäst?