GRATTIS: Peter Haber fyller 71 år – kravet för att han ska spela in fler Beck-filmer: ”Det hänger på…”

Stort grattis till den kände skådespelaren Peter Haber som fyller 71 år i dag!

Han har bland annat spelat poliskommissarien Martin Beck i hela 50 filmer – frågan är om det blir fler? Han har nämligen ett krav på produktionen för att han ska vara intresserad av en fortsättning.

– Det är det det hänger på, säger han till sajten Filmtopp.

För många är han pappa Rudolf i ”Sunes jul” och ”Sunes sommar”, för andra är han igenkänd som Janne i julklassikern ”Tomten är far till alla barnen”.

Men kanske är ändå Peter Haber mest känd för att spela poliskommissarien Martin Beck i filmatiseringen av Maj Sjöwall och Per Wahlöös böcker?

Läs mer: Peter Haber beskriver kärleken till Lena T Hansson – då reagerar gästen i soffan blixtsnabbt: ”Vad säger du?”

Han är med i den senaste filmen ”Beck – Inferno” som hade premiär på TV4 Play i fredags och även i ”Beck – Dödläge” som har premiär under våren 2024. I och med det har han nu gjort 50 Beck-filmer sedan starten 1997.

Peter Haber, Kristofer Hivju, Jonas Karlsson
Jonas Karlsson, Peter Haber och Kristofer Hivju i ”Beck”. Foto: TV4/Cmore

”Inte skrivit på något kontrakt”

Nu fyller den legendariska skådespelaren 71 år. Men ännu finns inga planer på att gå i pension.

Det är däremot inte klart om det ska komma ytterligare filmer om poliskommissarien och hans team.

– Jag har inte skrivit på något kontrakt för ytterligare filmer. Ska det göras fler så filmar vi i sådana fall något 2024, men det är faktiskt inte bestämt än, säger Peter Haber till sajten Filmtopp.

Med åren har han givetvis fått mer erfarenhet och fler befogenheter att ändra om i sitt eget manus om det visar sig att han hittar formuleringar som inte känns bra. I övrigt vill han inte lägga sig i så mycket.

Vad han reagerar på?

– Dålig dialog eller formuleringar som jag känner att Martin Beck inte skulle ta i sin mun, utan författarna har bara skrivit på. Och då kan jag lägga in en liten protest ibland och säga att jag vill omformulera det här. Och det accepteras ofta, säger han.

Peter Haber och frun Lena T Hansson. Foto: TT

Han berättar för sajten att han egentligen bara har ett krav för att han ska vara beredd att spela in fler filmer i serien.

– Bra manus. Det är det det hänger på. Till fullo, skulle jag vilja säga. Jag går alltid på manus och att man känner att man jobbar med kollegor som triggar igång något hos varandra, säger han.

Sjukdomen som präglat hans liv

Den nyblivna 71-åringen har varit tillsammans med sin fru Lena T Hansson (också skådespelare) sedan 1989. De har sonen Viktor, född 1995, tillsammans. Dessutom hade de redan varsitt barn när de träffades.

Efter 15 år tillsammans drabbades Lena av bröstcancer. Det var en tuff tid för familjen. Nu är hon friskförklarad.

Det är dock inte det enda cancerfallet som påverkat Peter Haber.

Hans ex-fru Anne-Li Norberg, mamman till hans dotter Nina, dog i sviterna av cancer 2018. De var, trots separationen, väldigt goda vänner.

– Ja, min dotters mamma var alldeles för ung. Det är förskräckligt med den här jävla sjukdomen alltså, har han sagt till Expressen.

Även hans mamma gick bort på grund av cancer. Det är en sjukdom som präglats Habers liv väldigt mycket.

– Med mamma gick det jättefort. Hon hade cancer överallt. Sen dog min far av sorg, tror jag. Han gav upp på något sätt. Det har präglat mig jättemycket, sa han till kvällstidningen.

Grattis på födelsedagen, Peter. Hoppas att du blir ordentligt firad.

Vi hoppas också att vi får se dig i fler Beck-filmer framöver. Det vore såklart väldigt roligt.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev