GRATTIS: Thomas ”Orup” Eriksson fyller 63 år – folkkäre artistens ärliga ord om stamningen

Popstjärnan Thomas ”Orup” Eriksson fyller 63 år.
Nöjeslivet ber att få gratulera artisten som slog igenom stort på 1980-talet.

29 november 1958 föddes en av Sveriges stora popstjärnor i Huddinge. Thomas Eriksson, mer känd under sitt artistnamn Orup, kan på måndagen fira sin 63-årsdag!

Orup fick sitt välkända smeknamn redan som barn, och har i intervjuer berättat att han inte kommer ihåg hur eller varför han fick det. Men att det går att anta att det kan ha kommit från journalisten Lars Orup – känd som en av ”de tre O:na”.

Orup slog igenom redan på 1980-talet och har sedan dess haft en framgångsrik solokarriär. Bland de mest kända låtarna återfinns popklassiker som ”Då står pojkarna på rad”, ”Regn hos mej”, ”Magaluf” och ”Jag blir hellre jagad av vargar”.

Orup är så klart också känd som en av medlemmarna i trion GES. Tillsammans med artistkollegorna Anders Glenmark och Niklas Strömstedt bildade han en supergrupp på 1990-talet som bland annat utmynnade i den klassiska VM-låten från 1994, ”När vi gräver guld i USA”.

Trion är i skrivande stund aktuella med hyllade krogshowen ”Stanna världen en stund” på Cirkus i Stockholm.

BORGHOLM 2017-07-19 Thomas”Orup” Eriksson under GES (Glennmark,Eriksson,Strömstedt) turnépremiär på Borgholm på Öland. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Orup har också gjort sig känd för bland annat sitt framgångsrika samarbete med artistkollegan Lena Philipsson. Han skrev Lena Ph:s Melodifestivalvinnare ”Det gör ont” 2004 och den folkkära artistens albumsuccé samma år.

2010 gjorde Orup comeback som soloartist och året därpå sin första turné på många år.

Han har även medverkat i TV4:s ”Så mycket bättre” och pratade där om sin stamning och hur det påverkat honom genom livet. Någonting han även pratat om i programmet ”Hellenius hörna”.

– Det har hindrat mig i det sociala livet ibland, jag vägrade svara i telefon när jag bodde hemma. Stamningen var mycket värre då också, sade Orup i ”Hellenius hörna” i TV4, uppger Expressen.

Han fortsatte:

– Stamning handlar mycket om självsäkerhet, ju mer du är rädd för att du ska stamma, desto mer stammar du. Jag kommer ihåg hur en fröken jag hade bad mig att sjunga i stället om jag inte kunde säga något. Jag stammar inte när jag sjunger, jag tror det är för att jag tänker på annat då. Det sitter ju i hjärnan. Hela livet förändrades med musiken. Jag gick från att vara en tonåring som inte var bra på något utåt sett, till att många insåg att jag kunde något. Och sen var det ju det där med tjejerna också förstås.

I ”Så mycket bättre” gjorde Orup bland annat en bejublad tolkning av Carola Häggkvists schlagerklassiker ”Främling”:

På måndagen fyller Orup 63 år och vi skickar våra varmaste gratulationer till popkungen!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!