Jan Johansens oväntade livsbeslut – därför började han dricka alkohol igen efter 15 års uppehåll

Artisten Jan Johansen fick ett ultimatum av sin ex-fru och slutade helt att dricka alkohol.

15 år senare omprövade han beslutet – och ändrade sig.

– Jag är vuxen och gör vad jag vill och det är ingenting som har blivit något problem, säger han till Expressen.

Det var 1995 som den tidigare coverartisten Jan Johansen, 58, slog igenom stort på ”Mello”-scenen. Med låten ”Se på mig” tog han överraskande nog hem hela tävlingen.

Han var dittills helt okänd för det svenska folket, men blev en stor kändis över en natt.

Läs mer: Därför dricker Carina Berg inte en droppe alkohol – sanningen bakom beslutet: ”Slog mig hur sjukt…”

– Jag visste inte alls hur det funkade på den nivån. Jag brukade ju spela på krogen med mitt coverband. När jag sedan vann fattade jag ingenting. Jag var ju känd på Gotland och i Åre, de ställen vi spelade på med bandet. Det tyckte jag var lagom. Helt plötsligt blev jag känd i hela Sverige, säger han till Expressen.

Karriären tog fart och han släppte direkt ett soloalbum som gick bra.

Jan Johansen i ”Melodifestivalen” 2020. Foto Claudio Bresciani/TT

Fick ett ultimatum av ex-frun

Tyvärr gick det lika snabbt utför. Jan Johansens bolag fixade på tok för många uppdrag åt honom, han blev utmattad, tappade rösten och tvingades ställa in spelningar. Dessutom floppade hans andra album.

Under slutet av 00-talet, efter flera år när han saknade mål och riktning i karriären, gick han ut och sa att han slutat dricka alkohol. Det grundade sig i att hans dåvarande fru gav honom ett ultimatum.

– Många använder nog alkohol när de är stressade, som en tillflyktsort. Och jag var stressad. Det är ju inte så bra att hamna där. Hon skulle lämna mig om jag inte slutade dricka så då gjorde jag det. Jag höll upp i 15 år, berättar han.

Vad hände sedan då? Jo, han omvärderade sitt beslut i frågan och bestämde sig för att testa att dricka igen, i rimliga mängder.

Läs mer: Jan Johansens känslostorm – efter oväntade inhoppet i Melodifestivalen

– Jag kände att jag kanske var sugen på en öl. Jag tar en öl ibland och det händer att jag tar ett glas vin på helgen. Jag är vuxen och gör vad jag vill och det är ingenting som har blivit något problem. Jag mår bra i dag, tar mycket ansvar, jobbar, skriver låtar och har ett ganska bra liv.

Lever särboliv med kärleken Sara

Sedan 2022 är Jan Johansen i ett nytt förhållande. Han lever som särbo med Sara Amorinell, 45. Hon bor i Örebro medan han håller till i Knivsta, söder om Uppsala.

På fritiden gillar de att leva ett aktivt liv. De spelar padel, åker skidor och badar isvak.

Jan Johansen skriver fortfarande en del musik och reser runt och har spelningar. Dessutom arbetar han som musiklärare på en skola, någonting han började med under pandemin för att ha ett vanligt jobb.

Vad fint att höra att det går bra för dig, Jan. Tack för all den fina musiken som du gett oss, hoppas det blir mer i framtiden.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev