Karin försvann helt efter succén i ”Rännstensungar” – beteendet bakom kulisserna tvingade henne bort

Det är snart 50 år sedan filmen om Rännstensungarna hade premiär i Sverige.

Karin Falck slog igenom stort med rollen som föräldralösa Ninni. Men efter succén flydde hon rampljuset.

Det här gör barnstjärnan idag.

Rännstensungar” är en svensk dramafilm från 1944 i regi av Ragnar Frisk.

Filmen handlar om den föräldralösa lilla flickan Ninni som bor hos den fattige konstnären Johan Fahlén. Ninni är förlamad och sitter i rullstol, men Johan lovar henna att hon en dag kommer kunna gå igen.

Johan gör sitt bästa för att försörja dem båda men när han tror att situationen är under kontroll hamnar han i en vårdnadstvist med Malinda Karlsson som tycker att det är oanständigt att en ensam och konstnär ska ta hand om flickan. Snart kommer däremot hjälpen från oväntat håll.

30 år efter premiären filmatiserades Rännstensungar för andra gången. Filmen gjorde succé på bio i början på 70-talet och rollistan var stjärnspäckad.

Inte minst syntes folkkära artister som Cornelis Vreeswijk, Monica Zetterlund och Anita Lindblom i rutan.

Artikeln fortsätter under bilden.

Rännstensungar, Karin Falck och Cornelis
Foto: TT Nyhetsbyrån

LÄS MER: Torsten blev ”Farbror Melker” med hela svenska folket – efter hans död kom sanningen fram: ”Han hade svårt”

Hon spelade Ninni i ”Rännstensungar”

Men även om stjärnorna hyllades ordentligt för sina skådespelarinsatser var det en person som drog alla blickar till sig – nämligen nioåriga Karin Falck som spelade huvudrollen Ninni.

– Jag fick bärkassar med beundrarbrev, men jag hann inte svara på alla. Jag tyckte att det var märkligt att de kunde skicka brev till mig som Ninni, för jag kände mig inte som Ninni. Jag var Karin liksom, säger hon i en intervju på Youtube.

Tusentals filmälskare har genom tiderna gråtit till den hjärtskärande historien om den rullstolsburna Ninni. Och när den lilla flickan sjunger:

”I min lilla, lilla värld av blommor, finns det plats för alla och envar. Där på gröna ängar barnen leka, och bland blommor dansar jag. Och sommarvindar våra kinder smeka, och solen den skall lysa varje dag. I min lilla, lilla värld av blommor, där skall alltid, alltid lyckan dröja kvar”, sjunger den föräldralösa flickan i filmen och lämnade inte ett öga torrt”, är det än idag svårt att hålla tårarna tillbaka.

Artikeln fortsätter efter videon.

Men trots beundrarbrev och hyllningar trivdes Karin aldrig i strålkastarljuset.

– Jag tyckte att det var jobbigt att stå i centrum, och även sedan efteråt. Jag tyckte att det blev en för stor grej av mig som person. Jag tyckte att det var filmrollen och filmen som människor egentligen identifierade sig med, men det var inte samma sak som jag, säger Karin i samma intervju.

LÄS MER: 9 svenska barnstjärnor vi aldrig någonsin glömmer – så här ser de ut i dag

Så lever Karin C Falck idag

Tiden efter Rännstensungar blev en kamp. Det pratades om Ninni överallt men själv ville Karin bara att folk skulle vara tysta.

– Jag tycker att det var lite jobbigt att bli uppmärksammad för nåt där jag bara hade skickat in en bild och varit med i en inspelning. Det blev så stort i förhållande till insatsen. Det är ju mycket annat man gör i livet, man kämpar med olika saker och  det blir inte riktigt samma utdelning. Så här blir man en del av ett maskineri. Och det kändes inte helt rättvist på något sätt. Jag hade svårt att få den uppmärksamheten för den insatsen, säger hon i intervjun.

Karin C Faclk
Karin C Falck spelade Ninni i Rännstensungar.Foto: Youtube

Efter tiden som Ninni flydde Karin rampljuset en längre tid. Men som vuxen har hon återupptagit filmintresset och själv blivit regissör.

Hon har bland annat regisserat dokumentärfilm i företaget Filmator och producerat flera prisbelönade filmer bland annat Så fostras överklassen – om internatskolan LundsbergKollot mot fetma. Hon har också gjort dokumentärserien Kandidaterna om läkarstudenter vid Karolinska Institutet samt flera serier om en skolklass i Åkersberga: Barnen från ÅkerstorpEtt nytt ansikte samt den Emmy-nominerade Med livet händerna, en dokumentär om barnmorskor i Mocambique. 

Jag kan inte vara den enda som minns denna underbara film. En riktig klassiker.