Lasse Berghagen tvingades åka akut till sjukhus – bryter tystnaden om sjukdomskampen: ”Jag hade…”

Under söndagen tilldelades Lasse Berghagen priset till minne av Cornelis Vreeswijk.

Men priset överlämnades i Lasses frånvaro av anledning att musikern den senaste tiden legat på sjukhus.

– Jag är sjukskriven nu och jag har fått ställa in ett par jobb, så nu gäller det bara att få det här att läka, berättar Lasse Berghagen för Expressen.

Under söndagen prisades Lasse Berghagen, 76, med priset till Cornelis Vreeswijks minne. En enormt ärofylld utmärkelse som, visserligen delas ut varje år, men enbart till musiker som under längre tid visat sig vara något alldeles extra.

Man kan verkligen säga att utmärkelsen speglar musikerns makalösa karriär. I över 56 år har Lasse varit verksam i branschen och med flera tidlösa låtar har han visat upp sin begåvning för hela svenska folket.

Varje tisdag under sommaren drar Sanna Nielsen igång hymnen ”Stockholm i mitt hjärta” när det är dags för ”Allsång på Skansen” och klassikern ”En kväll i juni” lär inte sluta spelas på radion på många, många år.

Lasse Berghagen
Foto: Christine Olsson / TT

Dotterns hyllning

Det går inte att komma ifrån att Lasse gjort ett avtryck i Musiksverige och när han även, under söndagen, utnämndes som vinnare av det ärofyllda priset kunde inte dottern, Malin Berghagen, hålla sig från att berätta om hur stolt hon var.

”Njut av denna dag pappa. Livet är dyrbart som vi båda alltid sagt. Sträck på dina 196 cm!! Du är så värd detta. Älskar dig!!”, skrev Malin i det uppmärksammade inlägget på Instagram.

Lasse Berghagen på sjukhus

Men trots lyckan var inte allt som det skulle. Under prisutdelningen var det Lasses döttrar som fick ta emot priset i musikerns frånvaro.

Anledning är att Lasse är sjuk och inte i ett tillräckligt bra skick för att närvara vid en sådan ceremoni. 

– Det är jätteroligt, men det är olyckligt att det skulle sammanfalla med den här infektionen. Men jag är jättestolt och glad, berättar Lasse Berghagen för Expressen.

För tidningen berättar Lasse om vad som hänt.

– Jag slog i armen, armbågen i ett bord. Jag hade jobbat i Finland och på väg hem gungade det till och jag slog i ett bord och slog upp ett sår i armbågen. På kvällen fick jag 40 graders feber. När jag kom hem fick jag åka in på sjukhus och så fick jag ligga där i en vecka, det var en riktig infektion jag fick, en ren blodförgiftning. Så är det, säger musikern till Expressen.

Lasse Berghagen
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Vägen tillbaka

Musikern berättar att han fått penicillin och kortison. Kampen om att komma tillbaka i bra skick har redan börjat och nu är det bara vila som återstår för 76-åringen.

– Det är bara att bli frisk. Jag är sjukskriven nu och jag har fått ställa in ett par jobb, så nu gäller det bara att få det här att läka. Det är den enda sysselsättningen jag har, säger Lasse till Expressen.

Krya på dig Lasse! Lämna gärna en kärleksfull kommentar på Facebook!