Leif Mannerströms kraftfulla drag med hustrun Lilian – nu visar de upp lyckan: ”Kan ni tänka er…”

Här är Leif Mannerströms äventyr med hustrun Lillian.
Paret lämnar köket – för att ta sig an en speciell utmaning.

Leif Mannerström, 83, är utan tvekan en av landets mest populära tv-kockar. Krögaren som bland annat drivit restaurang Sjömagasinet i Göteborg, blev för svenska folket också en stor tv-profil via sina år som tuff men rättvis jurymedlem i ”Sveriges mästerkock”.

Hans långa och framgångsrika karriär spänner över decennier. Mannerström har bland annat fått ta emot utmärkelsen ”Kockarnas kock” vid inte mindre än tre tillfällen, blev frimärke 2002, fått en egen spårvagn i Göteborg uppkallad efter sig, och gett ut en rad kokböcker genom åren.

I dag kan tittarna ta del av hans bästa recept och tips via en Youtube-kanal där han då och då visar var köksskåpet ska stå i olika videoklipp.

Samtidigt verkar det som om Mannerströms känsla för mat har gått i arv i släkten. När stjärnkrögaren för några år sedan gästade programledaren Fredrik Skavlans talkshow i SVT, berättade han om ett minnesvärt besök med ena barnbarnet på en fiskerestaurang i Göteborg.

– Då sitter han och läser på menyn och jag säger: ”Vad vill du ha?”. ”Farfar”, säger han, ”jag vill ha sex ostron och en halv hummer”, sade Leif Mannerström och fick tv-studiopubliken att brista ut i skratt.

Han fortsatte:

– Jag är väldigt stolt för det, i stället för att sitta och gnälla och tycka ”jag ska ha makaroner, jag kan inte äta det och det, jag ska ha ketchup till det”… Jag tror det är väldigt bra om föräldrarna lär barnen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Leif Mannerström
Foto: TV4

Även hustrun Lilian Mannerström, 79, har känsla för det där med matlagning. På Mannerströms Youtube-kanal har tittarna flera gånger fått ta del av hennes tips i köket.

Som i klippet nedan, där Lilian presenterar sin snabba äppelkaka.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Paret har varit gifta i över 60 års tid, och på Leifs Youtubekanal har de tidigare fått frågan om hur de träffades.

– Säg som det var, säger Leif varpå Lilian börjar förklara.

– Det var såhär att vi delade en liten lägenhet jag och en annan tjej. Hon kände en kille, hon arbetade i den familjen på restaurang. Hon skulle bjuda hem sonen i huset då, Leif. Jag förstod att hon var väl lite förtjust i honom men jag visste ju inte vem han var över huvud taget. Så kom han då släntrande där, han hade lila slips i alla fall minns jag. Jag tänkte att ja, det var väl en speciell färg, säger Lilian och tillägger:

– Sedan sa vi väl inte så mycket. De kände ju så mycket människor och jag kände ingen av dem. Så jag satt väl mest tyst. Men sen så, undan för undan så blev vi ju bekanta. Så ja. Det var egentligen en väninna som bjöd hem Leif men jag tog hand om honom sedan.

Leif igen:

– Det var bra gjort. Det gjorde du bra.

Men paret lagar förstås inte mat hela dagarna. Under tisdagen var de ute på äventyr – med en särskild målsättning, berättar Leif på Instagram.

– Kan ni tänka er, vi är på väg till gymmet! Vad gör ni för att hålla er i form? skriver han till bilden som fått tusentals glada tillrop från följarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

I ”Sveriges mästerkock” kunde Mannerström ofta visa upp en butter fasad när det skulle provsmakas på deltagarnas rätter. Ändå blev han en stor tittarfavorit, och Leif själv har sagt att han tror det beror på att han är en mjukis på insidan.

– Jag har lärt mig att alltid vara snäll och hygglig mot folk. Man behöver inte gapa och skrika som den där Gordon Ramsay och andra håller på, det är det värsta jag vet. Många tror att jag är en hårding och det kan jag vara i vissa fall. Jag har nog en butter framtoning. Herregud, man kan ju bli rädd för sig själv en vanlig dag om man tittar sig i spegeln, har han tidigare berättat för Aftonbladet.

Du är fantastisk, Leif!

Nu passar vi på att hylla denne stjärna, skriv gärna en uppmuntrande kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev