Marie Göranzons insikt med Jan Malmsjö – beslutet i relationen efter alla år: ”Bara vi känner till”

Marie Göranzon och Jan Malmsjö har bott i sin lägenhet på Östermalm i 45 år. I en intervju med Expressen berättar hon om makarnas hem och om alla saker som de samlat på sig genom åren.

Hon har kommit till insikt att många av sakerna bara betyder någonting för henne och Jan och att de kanske ryker i framtiden.

– Det finns ett minne förknippat med varje sak. Bara vi känner till dem och barnen får kasta sakerna om de inte vill ha dem.

De är några av Sveriges mest kända skådespelare genom tiderna, och ett av de största kändisparen vi har i detta land.

Marie Göranzon, 80, och Jan Malmsjö, 91, gifte sig 1974. Då hade de redan hunnit med äktenskap och barn sedan tidigare. Däremot fick de en son ihop, Jonas Malmsjö, 52. Även han är skådespelare, som sina föräldrar.

Fyra år efter att de gifte sig flyttade de in i en stor lägenhet på Östermalm som har över 100 år på nacken.

Läs mer: Marie Göranzons kärleksknep med maken Jan Malmsjö efter 50 år ihop

När Göranzon intervjuas av Leva & Bo, en del av Expressen, berättar hon mer om sitt och Malmsjös hem.

– Vi bor i en ganska stor lägenhet på Östermalm. Den ligger i ett gammalt hus som fyllde 100 år för en tid sedan. Lägenheten är väldigt vacker med högt i tak, stuckatur och fin utsikt.  Det har bott många barn här, men alla har flyttat ut, säger hon.

Marie Göranzon
Marie Göranzon. Foto: TV4

Ett personligt hem

Framför allt präglas deras hem av massor av saker som de har fått, köpt eller själva skapat under de 45 år som de bott i lägenheten.

Marie Göranzon är medveten om att det är mycket saker överallt, men att det bidrar till deras hem.

– Vi har också mycket prylar. Min man är en samlare. Är jag på det humöret kan jag bli trött på alla prylar. Ibland kan jag tänka: ”Vad skönt att bara ha ett par saker i varje rum”. Men jag vill inte bo i ett stajlat hem. Vi har ett personligt hem. Det är vårt och det är vi. Mycket är sådant som barnen och barnbarnen gjort när de var små. De grejerna är jag fäst vid och känslan för dem är både hjärta och smärta, säger hon.

Ja, hon känner ett vemod kring alla saker i hemmet. Både hon och maken Jan Malmsjö inser att trots att alla ting har en betydelse och att de har en känsla kopplad till sig är det omöjligt för andra att känna likadant.

Tyvärr kommer många av sakerna att förlora sitt värde när makarna en dag lämnar jordelivet.

– Det finns ett minne förknippat med varje sak. Bara vi känner till dem och barnen får kasta sakerna om de inte vill ha dem.

Beslutet som kanske skakar Jan

Marie Göranzon avslöjar i samma intervju att hon är lite småsugen på att köpa en air fryer till hemmet – för att sonen Jonas rekommenderat det. Det underlättar matlagningen där hemma.

Hon har lagat mat i många år och säger själv att hon är ganska bra, men hon är urless på det. Hon tycker att det är så tråkigt.

I samma veva berättar hon någonting som eventuellt får Jan att hoppa till. Hon säger nämligen att hon i nästa liv ska hitta en man som ska laga all mat. Så att hon slipper. Hon har gjort det tillräckligt mycket tycker hon.

De äkta makarna Jan Malmsjö och Marie Göranzon. Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Du är för rolig, Marie! Men du har helt rätt, även gubbarna måste kunna fixa att laga mat.

Ni är så fantastiska ihop, du och Jan. Ta hand om varandra.