”Mio” i Astrid Lindgrens ”Mio min Mio” försvann helt – det här gör han idag

Astrid Lindgrens fantastiska verk lever vidare än idag.

En av alla vackra berättelser som även gjorts om till film är ”Mio min Mio”.

Det här gör ”Mio” idag.

Astrid Lindgrens litterära verk lever kvar än idag och många minns säkert hur de läste flera av hennes fantastiska berättelser redan som barn. Många av Astrids sagoberättelser har även dramatiserats och visats på bio. 

1987 släpptes filmen ”Mio min Mio”, baserad på Astrids litterära verk. Som ni säkert minns handlar filmen om den föräldralösa pojken ”Bosse” som vuxit upp med en äldre dam vid namn Edla och hennes man Sixten. ”Bosse” är ensam och mobbad men har en vän – ”Benke”.

Efter att ”Bosse” träffat en magisk ande färdas han till ”Landet i fjärran” och får träffa sin pappa ”Kungen” som förklarar att Bosse egentligen heter ”Mio”. I det magiska landet möter även ”Bosse” sin vän Benkes dubbelgångare ”Jum-Jum”.

Filmen var ett sammarbete mellan en rad olika länder. Bland inspelningsplatserna fanns Sverige, Ryssland, Skottland och Krim i dåvarande Sovjetunionen.

Mio min Mio
Jum-Jum och Mio i ”Mio min Mio”. Foto: Warrio_Pandaren/Youtube

Världskända skådespelare

Ibland kan minnet svika och en detalj som alla kanske inte känner till är att nästan ingen av skådespelarna i filmen var från Sverige. Filmen dubbades om så att de svenska tv-tittarna fick svenskt tal men däremot finns det flera namn i rollistan som sticker ut. 

Som exempelvis Christopher Lee som spelade Kato. Han gick tyvärr bort 2015 vid en ålder av 93 år. Men innan des hann skådespelaren med att göra en hel del minnesvärda avtryck – oftast som skurken i filmerna. Han har bland annat spelat ”Saruman” i ”Sagan om Ringen”och även medverkat i de klassiska ”Star Wars”-filmerna.

Christoper Lee
Foto: Manfred Werner/Wikimedia Commons

Jum-Jum

Minns ni Jum-Jum? Bosses kompis i ”Landet i fjärran”. Skådespelaren som spelade rollen som ung heter Christian Bale och är sedan en tid tillbaka en av världens främsta skådespelare. Ni kanske känner igen honom som ”Batman”. Jo så är det, Jum-Jum blev Batman till slut.

Christian Bale
Foto: Evan Agostini/TT

Det här gör ”Mio” idag

Och så har vi lilla Bosse då, eller förlåt Mio. Vad gör han idag?

Mio
Foto: Warrio_Pandaren/Youtube

Nick Pickard

Han som spelade Mio i ”Mio min Mio” heter Nick Pickard och är idag 46 år gammal. Till skillnad från ovan nämnda har han kanske inte haft en lika sprakande skådespelarkarriär, men visst är han fortfarande skådespelare.

Sedan 1995 har han patenterat rollen som ”Tony Hutchinson” i den brittiska tv-såpan ”Hollyoaks”. Med över 20 säsonger lever det populära tv-programmet kvar än idag och Nick Pickard är med än idag. Det gör han till den skådespelaren som varit med längst i den brittiska tv-såpan.

Nick Pickard
Foto: Wikimedia Commons

Äger restauranger

Idag äger Nick flera restauranger i Sheffield, England, och skådespelaren kan även laga mat själv. 2011 medverkade Nick i en brittisk kändis-variant av ”Sveriges mästerkock, där han tog sig hela vägen till final men föll på målsnöret och fick nöja sig med en andra plats. Inte så dåligt!

Nick Pickard
Nick Pickard under ”Celebrity Masterchef”, 2011. Foto: Nick Howells/Wikimedia Commons

Idag är Nick sedan flera år tillbaka singel men har hunnit bli pappa till dottern Ellie, 25, (till vänster i bild nedan). Undrar om han någon gång visat ”Mio min Mio” för henne?

Vad säger ni? Är ”Mio” sig lik? Lämna gärna en kommentar på Facebook!