Foto: TT

Peter Harrysons ovanliga uppgörelse med hustrun – därför får de se sig om efter andra

Peter Harryson har en speciell uppgörelse med sin älskade hustru Charlotte.
De har tillåtelse att se sig om efter andra.
– Det var bara en rolig grej, säger han till Aftonbladet.

I mitten på 1990-talet blev Peter Harryson en omåttligt populär tv-profil i SVT:s långkörare ”Så ska det låta”. Programledaren hade hand om kanalens helgunderhållning mellan åren 1997-2005.

Mångårige musikern och schlagerdirigenten Anders Berglund gjorde under dessa år stor succé tillsammans med pianokungen Robert Wells. Samtidigt som Harryson agerade sångglad domare och poängutdelare. De hade hand om musikshowen som sändes under helgerna och lockade storpublik på SVT under varje veckoslut.

Nu har det gått ungefär 20 år sedan de senast spelade in ”Så ska det låta” ihop. År 2005 ville SVT ha en förändring och trion splittrades.

Men i somras återförenades Harryson, Wells och Berglund på Dalhallas scen. Då under Rhapsody In Rock-föreställningen ”The Golden Age Concert” till publikens stora förtjusning.

Men faktum är att Harryson slog igenom långt tidigare. I slutet av 1970-talet hade han en roll i kultklassikern ”Hedebyborna” på SVT, vilket blev hans stora genombrott. Han har också stått på flera av landets största scener, bland annat under sina år som anställd på Dramaten.

”På spåret” har han vunnit två gånger, och dessutom har vi sett honom i såpoperan ”Rederiet”.

På senare år har Harryson gjort allt färre framträdanden i offentligheten. År 2010 delade han ut pris på Idrottsgalan till simstjärnan Sarah Sjöström, ett av de senaste tillfällena som tv-tittarna fått se ”Så ska det låta”-programledaren i etern.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20100118 Svenska Idrottsgalan 2010 i Globen Simmerskan Sarah Sjöström fick pris för Årets Prestation. Prisutdelare var Peter Harryson. Foto: Janerik Henriksson/TT
STOCKHOLM 20100118 Svenska Idrottsgalan 2010 i Globen Simmerskan Sarah Sjöström fick pris för Årets Prestation. Prisutdelare var Peter Harryson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Peter Harryson: ”Kroppen hänger inte med”

För fem år sedan blev Harryson plötsligt sjuk och tvingades tillbringa hela 15 veckor på sjukhus efter att ha drabbats av blodförgiftning. Det ledde också till att han rasade i vikt.

När Nöjeslivet mötte stjärnan för en intervju inför Rhapsody in Rock i somras, berättade 75-åringen om måendet i dag.

– Ja, det är inget svårt att åldras. Men kroppen hänger ju inte med som den gjorde förut. Det är det jävligaste. Men annars är det inga problem, har Peter Harryson tidigare sagt till Nöjeslivet.

På frågan om vilka fördelar han ser med att bli äldre, blir svaret:

– Det är inte mycket fördelar med det heller. De säger att man ska bli klokare, men det har inte jag blivit i alla fall. Det vägrar jag. Men barnbarn, det tycker jag är “livets efterrätt” som det så vackert heter. Det är trevligt att se dem växa upp, det hade man ju inte fått för 30 år sedan men nu har man fått det. Så det är det bästa.

Peter Harrysons uppgörelse med hustrun – efter 50 år ihop

När vi nu skriver 2023 är han aktuell i en roll som tomte i Sveriges Radios julkalender, ”Tjuven på Nikolaus läroverk”.

– Jag tyckte det var väldigt passande för mig. Julkalendern är spännande och ganska bra. Det var vansinnigt roligt att vara med, säger han till Aftonbladet.

Utanför rampljuset kilar han sedan många år stadigt med hustrun Charlotte. De gifte sig för 52 år sedan och kärleken spirar mellan paret.

Samtidigt har Harryson varit öppen med att de båda enats om en uppgörelse i relationen, något han i dag mest beskriver som en ”rolig grej”.

– För 52 år sedan ingick vi ett avtal med varandra, efter 50 år så skulle vi få se oss om efter någon annan. Men jag tror inte vi bryr oss om det där och stannar kvar i det här. Det tycker vi båda känns som en bra idé, säger han till Aftonbladet.

Det var någonting som de sa till varandra när de gifte sig.

– Ja, vi har fått lov av varandra att göra det. Men jag tror inte att någon av oss är intresserad. Det var bara en rolig grej. 50 år var ju så fruktansvärt långt i framtiden då, säger han.

GÖTEBORG 20230221 Peter Harryson, fd programledare i SVT. Foto: Adam Ihse / TT
GÖTEBORG 20230221 Peter Harryson, fd programledare i SVT. Foto: Adam Ihse / TT

Vi önskar dig och hustrun en riktigt God Jul, Peter! Tack för alla dina insatser i rutan genom åren!

Vilka är dina bästa minnen från Peter Harrysons långa och framgångsrika karriär? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev