Peter Jihdes livsförändring med familjen – insikten med hustrun efter alla år ihop: ”Andra par har…”

En ny säsong av ”På gränsen” har dragit igång och många möten har präglat Peter Jihde på flera sätt.

Och ett särskilt sådant tillfälle fick Peter Jihde och hans familj att tänka om helt och göra en stor livsändring.

– Det är också ett privilegium samtidigt som andra par har fått kämpa hårt, säger Peter Jihde till Nöjeslivet.

Under det senaste året har våra liv förändrats på mer än ett sätt.

Sedan pandemin slog till med full kraft, har vi fått tänka om helt och de saker vi tidigare tagit för givna, har vi fått avstå ifrån.

För Peter Jihde har pandemin inneburit många förändringar.

Likt många andra har han istället tillbringat mycket tid hemma för att kunna isolera sig tillsammans med familjen.

Det har fungerat väldigt bra för oss. Vår familj har kommit närmare varandra än vad vi varit tidigare. Det är också ett privilegium samtidigt som andra par har fått kämpa hårt. Men vi har lyckats hantera det på ett fint sätt, säger han till Nöjeslivet.

Peter berättar att familjen dessutom fått en ny medlem och ögonsten, som har blivit en stor lycka för alla.

Vi delar vårdnaden om hunden Bella, som svärmor skaffade innan pandemin. Hon är en kamin som vi alla har samlats vid. Bara en liten grej som att vi vi har gått ut med henne på promenader och låtit henne springa ute när hon kan det, har betytt mycket.

Peter Jihde
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Tuffa kampen bakom kulisserna

Peter Jihde som just nu är aktuell med en ny säsong av ”På gränsen”, berättar att inspelningarna har varit tuffa.

På grund av pandemin har han och de andra som arbetar med produktionen stoppats från att göra vissa grejer som de har gjort tidigare.

Vi levde efter premisserna som staten och Folkhälsomyndigheten hade gett oss. Vi hade munskydd och åt frukost vid varsitt bord, samt bodde på varsitt rum. Alla vi sex som arbetade tillsammans klarade oss från att smittas av covid-19.

Genom att hålla avstånd och ha munskydd på höll sig produktionen säkra, men vid vissa tillfällen var det också svårt att inte vilja bryta restriktionerna.

De vi har träffat tidigare när vi var i USA, slutade mötena oftast med att vi kramades när vi lämnade. Nu blev det inte så då avstånden skulle hållas. Det fungerade men var mer återhållsamt, säger Peter och fortsätter:

Man kan vara empatisk ändå genom ord och ansiktsuttryck. Men all den sorg och det jobbiga i programmen, det tog lika hårt på oss alla. Det syntes och märktes även på mig. Ingen av oss är ju immuna mot känslor.

Peter Jihde, fru Karin
Foto: Maja Suslin / TT

Livsförändringarna med familjen

I ett av avsnitten följer Peter Jihde med djurrättsaktivister som tar sig in på en hönsfarm någonstans i Sverige.

Det mötet gjorde starkt avtryck inte bara på Peter utan också hela hans familj.

Hönorna tillbringar sin korta tid på jorden under hemska omständigheter. När min familj såg det valde min hustru Karin att äta vegetariskt efter det. Jag har minskat ner på min köttkonsumtion. Vi är noggrannare med det vi äter efter detta.

Insikten efter svåra tiden

Upplevelsen gjorde inte bara att Peter och familjen har ändrat sina matvanor – tv-profilen har också lärt sig en hel del om sig själv efter inspelningarna.

Vi som arbetat tillsammans med serien har lärt oss mycket om varandra. Efter ett besök är det ofta tyst i minibussarna vi åker i. Efter en stund diskuterar vi och det blir både ett samtal och terapi. Vi hoppas att detta även uppstår för de som sett programmen, att folk reagerar och agerar, säger Peter Jihde och fortsätter:

När det gäller mig själv så har jag insett att jag ibland saknat empati vid olika tillfällen, kanske på grund av att jag tävlat i hela mitt liv. Men jag har fått en väldigt massa empati efter att ha lärt mig mycket vid dessa möten. Det har varit otroligt jobbigt.