Petter om sista skrattet med Lasse Berghagen – samtalet från sjukhuset: ”Väldigt tacksam”

Hiphop-artisten Petter lärde känna Lasse Berghagen under inspelningarna av ”Så mycket bättre”.

Sedan dess har det omaka paret varit goda vänner. Nu berättar Petter om det sista samtalet han hade med Lasse.

Väldigt tacksam för att vi fick ha det lilla samtalet Lasse”, skriver han på Instagram.

Efter en längre tids sjukdom lämnade Lasse Berghagen, 78, jordelivet under torsdagsförmiddagen, vid 11-snåret. I september genomgick han en hjärtklaffsoperation – någonting som tog hårt på hans kropp.

Familjen bekräftade den sorgliga nyheten för TT och strax därefter var ordet ute. Hela Sverige sörjer den otroligt folkkäre musikern.

Under årens lopp hann Lasse arbeta med många olika låtskrivare, producenter och andra artister. En av de var hiphop-stjärnan Petter Askergren, 49.

Läs mer: Här sjunger Lasse Berghagen sin klassiker för sista gången – till tonerna av änglalika barnkören

De möttes på Gotland, under inspelningen av premiärsäsongen av TV4:s dundersuccé ”Så mycket bättre”. Men där och då var det ingen som hade någon aning om hur allting skulle gå.

– Jag brukar säga att vi var sju artister utan konsekvenstänk, men som fick till det, sa Petter när han gästade Lasses hyllningsavsnitt i ”Vilket liv!” för ett tag sedan.

Petter och Lasse Berghagen i ”Vilket liv!”. Foto: TV4

Petters första möte med Lasse

Han minns första mötet med Berghagen, en man som han hade största möjliga respekt för redan innan de lärde känna varandra.

– Det var väldigt lärorikt att få vara i ett sånt forum med en sån legend och stor låtskrivare, för mig var det jättestort. Jag minns att när jag skulle gå upp och göra den här tolkningen… vi visste inte vad det här programmet skulle bli. Jag tror att det var under andra avsnittet som jag sa till producenten: ”Ni borde släppa de här låtarna”. Då fick jag som svar: ”Vi får se hur det blir med det”, sa han och hela publiken började skratta.

Sedan berättade han om hur nervös han var när han skulle framföra sin tolkning av Lasses klassikerdänga.

– Ganska tidigt i programmet skulle jag göra ”Stockholm i mitt hjärta”, vilket jag kände var ett självmord egentligen. Jag var livrädd att göra den ”ever greenen”, den fantastiska låten som alla älskar. När du (Lasse) godkände den kände jag bara: ”Nu funkar det”, berättade han.

Trots att de rör sig i helt olika genrer när det kommer till musiken, och trots att det skiljde drygt 30 år mellan dem, blev Lasse och Petter ett omaka kompispar. Den oväntade vänskapen höll i sig från inspelningen av ”Så mycket bättre” 2010 fram till i dag.

Sista skrattet ihop med Berghagen

Nu skriver Petter om det sista samtalet han och Lasse hade. Det var bara för drygt två veckor sedan.

Så glad att jag fick lära känna dig, jobba med dig, skratta och återigen skratta. Att du och jag gjorde en gemensam turné var kanske galenskap men vi landade det väldigt bra. Har så många fina minnen som jag ska förvara och förvalta”, skriver han och fortsätter:

Vårt sista samtal var 5:e oktober, jag berättade en kul anekdot, Malin var med. Hon ringde upp på högtalare för att vi skulle få prata. Väldigt tacksam för att vi fick ha det lilla samtalet Lasse. Jag tror du skrattade (eller Malin sa att du gjorde det) också för historien var ju kul, en av våra roligaste och bästa”.

I slutet skickar han med en liten hälsning till Lasse uppe i himlen. Ett par fina och varma ord till en vän som han känt i 13 år, som han kommer att sakna oerhört.

Du har genom åren gjort ett otroligt starkt avtryck, berört människor i alla olika åldrar, samlat människor och skänkt dom glädje genom att bara vara du, ödmjuk, glad och nära till skratt. Sammantaget hoppas jag att du insåg och omfamnade den bragden. Du var på riktigt en stor människa Lasse”, skriver Petter.

Mycket vackra och väl valda ord av Petter. Stor kärlek!

Vi saknar dig redan, Lasse. Hoppas du får sjunga dina låtar där uppe i himmelriket.