Petter Stordalen: Flickvän, lön, exfrun Gunhild, och hotell han äger

Petter Stordalen är namnet alla känner igen utan att riktigt veta varför. Få hotellmagnater har orsakat så många tidningsrubriker som just Petter Stordalen. Varför ska du få reda på i den här artikeln. 

Det här är allt vi vet om Petter Stordalen, 59. 

Petter Anker Stordalen är en norsk hotellmagnat, investerare, fastighetsutvecklare och filantrop, som tjänat en förmögenhet på sina affärer. Genom sitt företag Nordic Choice Hotels äger Stordalen omkring 200 hotell, som totalt har cirka 17 000 anställda.

Petter Stordalen ålder

Hur gammal är Petter Stordalen?

Petter Stordalen föddes i norska Porsgrunn i Telemark den 29 november 1962. Petter Stordalen är 59 år gammal. 

Petter visade tidigt att han hade näsa för försäljning och bra affärer, då han som barn var traktens bästa jordgubbsförsäljare. 

Efter gymnasiet studerade han vid Kjøpmannsinstituttet, och sedan på Markedshøyskolen.

Vid 24 års ålder övertog Stordalen vad som då var Norges största köpcentrum, City Syd i Trondheim. Petter var då landets yngsta köpcentrumschef, och blev känd i hela Norge. 

Efter det har Stordalen varit inblandad i flera framgångsrika affärer och investeringar

2019 köpte Petter Stordalen Vinggruppen.

LÄS MER: Petter Stordalens avslöjande om dotterns bröllop: ”Sa att hon kommer att bli arvslös …”

Vilka hotell äger Petter Stordalen?

I oktober 1996 köpte han och investeraren Christen Sveaas 68 procent av aktierna i den skandinaviska delen av Choice Hotels, för drygt 117 miljoner SEK. Det blev startskottet för Petter Stordalens lysade karriär som hotellmagnat.

Petter Stordalen
Petter Stordalen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Äger Nordic Choice Hotels

Genom sitt företag Nordic Choice Hotels äger Stordalen omkring 200 hotell i olika länder. 

Hur mycket tjänar Petter Stordalen?

Enligt den norska finanstidningen Kapital uppgår Petter Stordalens förmögenhet till uppskattningsvis 12–13 miljarder SEK. 

I en intervju med SvD från 2018 berättade Petter Stordalen att han då hade “två miljarder i kontanter”, vilket säger en del om hans finanser.

Året därpå fortsatte Stordalens hotellimperium att växa. I en intervju med GT avslöjade Stordalen då att han tagit över Waterfront vid klippan i Göteborg, då han ansåg att läget var för fantastiskt för att inte vilja ha ett hotell där. 

– Jag sa för några år sedan att jag skulle dubbla hotellkapaciteten i Göteborg. Nu är vi där, sa Petter Stordalen i ett pressmeddelande då. 

Var gift med Gunhild Stordalen

Petter Stordalen var i många år gift med Gunhild Stordalen, 43. Paret var gifta mellan 2010 och 2019, och ofta delade de med dig av romantiska hyllningar till varandra i sociala medier. Kärleken såg ut att spira under alla år som paret var tillsammans.

Paret fick aldrig några barn tillsammans, men Petter har tre barn från tidigare förhållandet med Ingrid Stordalen

Emilie Stordalen, Jakob Anker Stordalen och Henrik Anker Stordalen, är alla Petter Stordalens barn. Emelie är äldst, hon är född 1991.

LÄS MER: Petter Stordalens starka ord om skilsmässan från Gunhild: Sorgen är mindre greppbar

2019 blev det officiellt att Petter Stordalen och Gunhild Stordalen skulle skiljas, efter att ha levt tillsammans i 14 år. Beskedet kom som en chock för många, då paret höll varandra högt i sociala medier. 

– Man måste förstå att ett liv där man är sjuk hela tiden innebär extremt stor stress. Vi har stått sida vid sida i extrema upp- och nedgångar, men vi har båda jobbprojekt som fick oss att se mindre på varandra och tillsammans kom vi fram till att vi vill ha tid att göra det vi brinner för var och en av, förklarade Gunhild Stordalen i en intervju efter skilsmässan. 

LÄS MER: Gunhild Stordalens dystra besked – efter läkarnas ord: ”Får jag det så är det kört”

Samma år fann Petter kärleken på nytt. Denna gång i svenska Märta Elander Wistén, 32 år.

Märta är en svensk före detta elitryttare, och det var sommaren 2020 som förhållandet med Petter blev officiellt. 

– Jag är nog världens lyckligaste man och är så kär, sa Petter Stordalen i en intervju med Aftonbladet 2021, när paret avslöjade att de blivit sambos. 

Paret är fortfarande tillsammans och bor ihop, både i Stockholm och i Oslo där Petter arbetar mest.

Märta Elander Wistén och Petter Stordalen är ett par.
Petter Stordalen med flickvännen Märta Elander Wistén vid den norska mottagningen på Norra Latin. Det norska kronprinsparet besöker Sverige under tre dagar.
Foto: Jessica Gow / TT