Så överlevde Leif GW Persson äktenskap med Kim – trots otrohetsaffärerna: ”Dåligt samvete”

Leif GW Persson förstörde två tidigare äktenskap genom att vara notoriskt otrogen. Han var allmänt känd som en ”womanizer”.

Sedan 2003 har han varit gift med Kim – som nu berättar hur hon har lyckats få Leif att stanna hos henne under alla år.

– Jag tror han bestämde sig, säger hon i en lång intervju med Dagens Nyheter.

Han är så nära en landsfader man kan komma utan att vara med i kungafamiljen. Alla i Sverige vet vem Leif GW Persson, 78, är och nästan alla älskar honom.

Han är känd kriminolog, författare, vinproducent, tv-profil… ja, listan kan göras lång.

Läs mer: Leif GW Perssons dyra uppgörelse med exfruarna – nya bekännelsen om avtalet

Lika framgångsrik har han däremot inte varit när det kommer till familjelivet. Han har fyra barn, det första fick han redan som 20-åring, som han har helt olika relationer med.

Leif har även varit gift tre gånger i livet. Första gången (1968-1980) med sjusköterskan Birgitta Liedstrand, andra gången (1987-2002) med Margareta Jönsson och sedan 2003 med civilekonomen Kim Persson, 66.

Leif GW Persson i Nyhetsmorgon. Foto: TV4
Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon”. Foto: TV4

”Ljuger väldigt lite i dag”

Han och Kim träffades redan för 28 år sedan, på ett vernissage hos en gemensam bekant. Hon var en frånskild tvåbarnsmamma. Han var en riktig kvinnokarl som var otrogen flera gånger om.

Ryktet hade föregått honom. Hon visste precis vem och hur han var när de först sågs.

– Jag ljuger väldigt lite i dag, men det var jag ju framstående på under den tiden då jag höll på med en massa vänsterprassel. Så småningom blev det ganska svettigt. Sådant har jag slutat med, både vänsterprasslandet och därmed de därav betingade lögnerna. Det var ett bekräftelsebehov om man så vill. Men det är nog väldigt vanligt bland karlar som det går bra för, som har makt. Det hanterade jag dåligt. Sedan har jag försökt ställa till rätta i den mån det har gått, har Leif tidigare sagt till Expressen.

Leif anlände till den där efterfesten med en annan kvinna, men ville ändå dansa med Kim. Han kunde inte släppa henne utan tvingade sig ner bredvid henne i en soffa. Han ville ha hennes telefonnummer.

Lämnat GW tre gånger

Lång historia kort, till slut fick Leif och Kim varandra. Det har varit en kärleksaffär som både gått upp och ned – den har kantats av hälsodippar, uppsagda jobb, pendlande relationer med alla barnen, alkoholmissbruk, diverse lockelser, pengar och massor av annat – men ändå står de fortfarande där med varandra.

Hon har dock lämnat honom tre gånger, men varje gång återvänt. I slutändan har hon insett att hon inte kan tänka sig ett liv utan honom.

Kim Persson med maken Leif GW Persson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Ja. Jag förstår inte ens hur det livet skulle se ut, säger hon till Dagens Nyheter.

Paret mötte stora hinder i början av deras gemensamma liv. Trots att han satt i hennes sällskap och dinerade på olika krogar kom det ofta fram kvinnor som ville flirta med professorn.

– I början när vi dejtade och satt och åt middag, då kunde det komma fram paranta damer och böja sig framåt med den här djupa urringningen och säga ”hej…”. Då satt jag ändå där, har Kim Persson berättat för Aftonbladet.

”Kan inte ändra människor”

Visst fanns osäkerheten alltid närvarande i början. Skulle han klara av att hålla sig bara till henne? Skulle han trilla dit igen?

På något sätt har hustrun fått pli på honom. Hon har samtidigt lyckats med det utan att försöka förändra honom.

– Man kan inte ändra på andra människor. Man får jobba med sig själv. Och inte ha dåligt samvete. Det enda som händer när man har dåligt samvete är att man känner ilska mot den man har dåligt samvete mot, säger hon till DN.

Och det där med att vara otrogen… det slutade han bara med.

– Jag tror han bestämde sig, säger Kim.

Ni har lyckats vara tillsammans – om än med några gupp på vägen – väldigt många år. Så någonting rätt gör ni uppenbarligen.

Ta hand om varandra och fortsätt att vara ni.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev