Foto: Stian Lysberg Solum/NTB, Jon Olav Nesvold / NTB scanpix / TT

Sissel Kyrkjebø slår tillbaka mot skönhetsfixeringen – därför vägrar hon ändra sitt utseende: ”Tycker det är viktigt”

Norska stjärnan Sissel Kyrkjebø har stått på scenen i flera decennier.

Nu berättar hon för Nöjeslivet om vikten av att stå upp för sig själv, och alltid våga gå sin egen väg.

– Det viktigaste är att man inte tappar sig själv mitt upp i allt, säger hon.

Sissel Kyrkjebø har blivit ett välkänt namn genom åren och skördat stora framgångar både hemma i Norge och internationellt.

Hon har släppt mängder av musik, stått på stora scener och blivit både hyllad och älskad för sina fina prestationer.

Här i Sverige är hon kanske mest känd som en sann juldrottning, då hennes stämningsfulla julturnéer blivit tradition för många.

Halden 20170628. Sissel Kyrkjeb¯ under opptakene til det TV2-sendte programmet ”Allsang p grensen” p Fredriksten festning i Halden onsdag kveld.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix / TT

Sissel Kyrkjebø julturné

Även i år beger sig stjärnan ut på vägarna för att sprida glädje och julkänsla i Skandinavien.

– Även om vinterstämningen inte finns utanför dörren så ska det i alla fall bli vinter och julstämning när man kliver in till konserten. När jag gör julkonserter tycker jag det är viktigt att publiken känner att det blir en ny konsert varje år, för många av de som kommer har varit på mina konserter tidigare. Därför vill man förnya sig och se till att publiken får en ny upplevelse, men samtidigt behålla julkänslan, berättar hon när Nöjeslivet får en pratstund med henne inför den kommande turnén.

Efter alla år i rampljuset är det just den stora kärleken till musiken som fortfarande är Sissels drivkraft.

– Jag började sjunga för att jag tyckte det var roligt, och jag älskar att stå på scenen framför en publik och sjunga tillsammans med duktiga musiker. Att känna den gemenskapen och det vi har ihop. Det är det som är min drivkraft, och jag måste alltid vara sann mot den glädjen som jag ursprungligen hade. Den får man aldrig glömma bort, för då tappar man det hela, säger hon.

Vägrar ändra sig efter trender

Att det är en bransch där utseende, trender och ideal får stor utrymme är knappast någon hemlighet.

Men Sissel Kyrkjebø förklarar att hon redan från start varit mån om att alltid vara sig själv, och inte ändra sig för att passa in i någon mall.

– Jag har alltid haft ett väldigt avslappnat förhållande till hur jag ser ut och min image. Jag har alltid tänkt att jag måste vara ärlig och bara vara den jag är, för jag kan inte vara någon annan. Även om något är trendigt, inne eller “coolt” så ska jag inte göra det om det inte känns som mig, säger hon till Nöjeslivet.

Kände inte igen bilden som speglades i media

Som ung reagerade hon ibland på den bild som media återgav av henne, och som hon inte riktigt kände igen sig i.

Idag ser hon tillbaka på det och förstår hur viktigt det var att fortsätta gå sin egen väg.

– Då fick jag en image som jag inte kände igen mig i. Men man kan inte vara någon annan än den man är. Sen kan andra uppfatta eller tolka det annorlunda. Men jag tror att om du är dig själv hela vägen spelar det ingen roll vad någon annan tycker, det viktigaste är att du själv vet vem du är, säger hon.

”Viktigt att man hela tiden är sann mot sig själv”

Faktumet att många unga idag redan har en identitet som artist när skivbolag upptäcker dem ser hon som något positivt.

– De har hittat sitt uttryck och många har redan en profil och identitet när skivbolag eller andra upptäcker dem.

I dagens klimat där skönhetsingrepp blir allt vanligare och sociala medier tar över allt mer menar hon att det är extra viktigt att inte tappa bort sig i det.

–  Det tycker jag är synd. Det är därför jag säger att man aldrig får glömma bort varför man började med det. Gjorde man det för att man ville bli känd och superstjärna, då var ju det drömmen. Men vad händer när du kommer dit?, säger hon och fortsätter:

– Vi har alla olika drivkrafter för att nå våra mål. Men jag tycker det är viktigt att man hela tiden är sann mot sig själv.

Så kloka ord, Sissel! Vi önskar dig allt gott!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev