Starka reaktioner efter Peter Jöbacks besked – gripande orden om kampen: ”Hade någon bara…”

Peter Jöback medverkar som sommarpratare i årets ”Sommar i P1”.

I programmet berättar sångaren om de tuffa åren i barndomen som han bär med sig hela livet.

– Det var först på rehab som de berättade at skulden inte var min att bära, berättar Peter Jöback i sommarprogrammet enligt Aftonbladet.

Peter Jöback, 50, har haft en makalös karriär. Med sin fantastiska sångröst har han tagit världen med storm och uppträtt inför slutsålda läktare runt om i världen.

Även i kärlekslivet har Peter varit framgångsrik. Han och maken Oscar Jöback har varit gifta i över tio år och tillsammans är de idag föräldrar till två döttrar.

På Instagram brukar sångaren dela med sig av kärleken paret emellan.

”Älskar att vara pappa med dig”, har han tidigare skrivit.

Peter Jöback sommarpratar

Men även om mycket i livet har gått väldigt bra för Peter så har han en mörk historia i bagaget.

I år är han en av sommarvärdarna i ”Sommar i P1”. I programmet berättar han om den mörka verklighet han levt i och burit med sig hela livet.

Under Peters ungdom fanns flera tragiska inslag. Bland annat hade hans pappa ett alkoholmissbruk och hans halvbror försökte även ta livet av sig efter ett uppbrott med sin pojkvän. Ett självmordsförsök som familjen valde att hålla hemligt.

– Hade någon bara sagt vad som hade hänt min halvbror, så hade jag vetat. Om de bara hade sagt att han var gay, att han var annorlunda, att det fanns killar som gillade killar, så kanske jag hade vågat berätta om de övergrepp som drabbade mig som liten. Eller ha kommit ut tidigare som vuxen. Men allt jag fick lära mig som barn var att det som är annorlunda är något som man inte ska prata om, att homosexualitet är något som ska hållas undan från dagsljuset, säger han i ”Sommar i P1” enligt Aftonbladet.

Samtidigt fanns alltid en annan sida av Peters liv. Redan som 12-åring började han framgångsrikt att uppträda på teatrar runt om i Stockholm. I sommarprogrammet berättar han att teaterfamiljen blev en gemenskap han vände sig till, i en tid då hans vanliga familj inte fungerade. 

Men även på teatern blev han sviken, när vuxna män började utsätta den då unga skådespelaren för sexuella övergrepp. 

Sexuella övergrepp

Övergreppen pågick i flera år samtidigt som Peter byggde upp ett självförakt mot sig själv. Det var först 20 år senare, när sångaren var 35 år som bägaren rann över och Peter skrev in sig själv på ett behandlingshem i London.

– Det bästa jag har gjort var att be om hjälp när jag mådde som sämst, säger han i programmet enligt Aftonbladet och fortsätter:

– Det var först på rehab som de berättade att skulden inte var min att bära. Barn kan inte ta ansvar för vuxnas handlingar. Barn ska inte bära vuxnas övergrepp, trots att det varken gjort motstånd eller ropat på hjälp. Jag hade gått med på vad han sa, men det var inte mitt fel.

Peter Jöback
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Programmet väcker reaktioner

Efter medverkandet i ”Sommar i P1” publicerade Peter en bild på Instagram där han tackar för alla varma kommentarer han fått efter programmet.

”Blir väldigt rörd och glad . Och jag hoppas jag inspirerar dig som kämpar och stärker dig som kommit ut på andra sidan ”, skriver 50-åringen på Instagram.

Hyllas stort

Nu är det flera som hyllar Peter för hans starka program och hans ärliga ord.

”Tack! Så starkt och modigt, varmt och otroligt kärleksfullt berättat”, kommenterade en person.

”Det var ett mycket ärligt och fint sommarprat! Du är fantastisk”, skrev en annan.

”Vilket fint sommarprat Peter!”, skrev en tredje.

Du är så stark Peter! Vad tyckte ni om Peters sommarprat? Lämna gärna en kommentar på Facebook!