STORT GRATTIS: Peter Jöback fyller 52 år – visar upp nya lyckan med maken Oscar

Genom åren har vi fått ta del av hans fantastiska sångröst och artisteri. Inte många ögon är torra när Peter Jöback ställer sig på scenen.

Och på söndagen fyller den legendariska artisten 52 år!

Peter Jöback är en storfavorit på den svenska musikaliska stjärnhimlen, åtminstone om du frågar mig.

Han har en röst som skär igenom mörker och lämnar ingen oberörd. Genom åren har han tagit scener runt om i världen med storm.

Peter föddes i Farsta 1971 och har rötter i både Värmland och Östergötland. Han är son till skådespelerskan och sångerskan Monica Lind, vilken han ärvde sina många talanger ifrån.

Tidigt började Peter Jöback intressera sig för musik och gick bland annat på Kungliga Musikhögskolan där han gick sångsolistlinjen.

Slog igenom som 18-åring

1989 var han med i en talangtävling på Chinateatern, den vann han med sitt framförande av låten ”Anthem” från musikalen Chess. Därefter blev det ett deltagande i Musikfestivalen 1990 där han dock slutade näst sist med låten ”En sensation”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

STOCKHOLM 2016-03-12 Peter Jöback och maken Oscar Nilsson anländer till efterfesten efter Melodifestivalens final i Friends Arena 2016. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Peter Jöback och maken Oscar Nilsson anländer till efterfesten efter Melodifestivalens final i Friends Arena 2016. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det som verkligen satte Peter Jöback på kartan var hans roll som Robert i ”Kristina från Duvemåla”. Sången ”Guldet blev till sand” blev en enorm hit som låg på Svensktoppen i hela 110 veckor mellan åren 1997 till 1999.

Sedan dess har sång- och skådespelskarriären blomstrat, faktiskt i hela världen. Som första svensk uppträdde han på amerikanska ”Tony Awards” 2013, där han sjöng titelspåret ur ”Fantomen på operan” i en duett med Samantha Hill.

Familjen och tragedierna

Privat så är Peter gift med träningsinstruktören och författaren Oscar Jöback (tidigare Nilsson). Tillsammans har de två barn – Vega Lee och Iggy Lou.

Peters liv har dock kantats av en del hemskheter. Han har tidigare berättat om de sexuella övergrepp som han utsattes för i unga år och om halvbroderns självmordsförsök, som långt senare ledde till hans död.

LÄS MER: Starka reaktioner efter Peter Jöbacks besked – gripande orden om kampen: ”Hade någon bara…”

Husdrömmen har slagit till

Nyligen berättade Peter Jöback på sociala medier om familjens nya hus, signerat stjärnarkitekten Pål Ross. Peter avslöjar även att både han och maken har ett stort intresse för bland annat arkitektur och konst.

Stort grattis på din dag Peter! Hoppas att du får fira riktigt ordentligt med dina nära och kära!

Passa på att skriva en hyllning till Peter i kommentarerna på Facebook!