Tommy Körbergs dystra insikt om hälsan – drastiska åtgärden efter läkarnas order: ”Livets gång”

I somras drabbades Tommy Körberg av en obehaglig bakterie som satte sig i hans rygg. Sedan dess har han fått äta flera olika mediciner varje dag.

Artisten är medveten om att det är livets gång.

– Jag får sitta och sortera alla mediciner i ordning. Det blir en stunds terapi och då inser jag att jag är inne på tredje akten, säger han till Aftonbladet.

Han har spelat musikalen ”Änglagård” på Oscarsteatern i Stockholm hela hösten. Detta trots att en elakartad streptokockbakterie i ryggen höll på att äventyra hans medverkan.

Tommy Körberg, 75, var tvungen att avbryta en spelning i Visby i somras för att akut läggas in på lasarettet på Gotland. Efter ett tag flögs han med helikopter till SöS i Stockholm.

Läs mer: Hårda kritiken mot David Hellenius – tittarnas ilska efter fräcka frågan till Tommy Körberg: ”Usch”

Han fick repetera musikalen från sjukhussängen hela sommaren. Till slut kunde han faktiskt stå på scenen under premiären – och gör det med bravur sedan dess. Men han tar värktabletter innan varje framträdande.

Tommy Körberg
Tommy Körberg. Foto: TV4

För ont i ryggen, det har han fortfarande.

– Det påverkar min gång. Om jag går för länge så måste jag stanna oftare än tidigare. Och jag åker gärna hiss, sa Tommy Körberg nyligen till Expressen.

Opererade hjärtat för tre år sedan

Nu är bakterien borta, men i somras var läget väldigt allvarligt. Under de sista repetitionerna tvingades han ha en pump med antibiotika och en infart vid halsvenen, den satt där under dygnets alla timmar.

Läkarna var rädda att bakterien skulle sprida sig till hjärtat, därför satte de infarten så nära Tommys hjärta som möjligt.

Rädslan kom också på grund av att Körberg haft problem med samma typ av bakterie för tre år sedan. Då var det just hjärtat som var i farozonen.

Han var så pass risig att han låg nedsövd med respirator i fem dygn efter en hjärtoperation. Dessutom fick han en pacemaker inopererad.

Han var inskriven på sjukhuset i flera veckor och fick lära sig att gå igen när han var tillräckligt frisk.

Nu som då fanns hustrun Ann-Charlotte alltid vid hans sida. Hon är hans stora stöd i livet.

– Hon är det finaste jag vet och tar hand om mig väldigt väl. Vi har det så otroligt bra tillsammans, säger Tommy till Aftonbladet.

Tommy Körberg
Tommy Körberg med frun Ann-Charlotte på Grammisgalan. Foto Janerik Henriksson/TT

Körberg: ”Ingenting att göra åt”

Förutom att han tar värktabletter mot sitt ryggont tvingas Körberg nu ta flertalet olika mediciner för att hålla sig i form.

– Utöver det har jag också alla mina mediciner i en dosett. Jag får sitta och sortera alla mediciner i ordning. Det blir en stunds terapi och då inser jag att jag är inne på tredje akten, säger han lite dystert.

Det är ett allvarligt samtalsämne. Men Tommy Körberg vet att han en dag inte kommer att kunna stå på scenen och uppträda kväll ut och kväll in.

Man vet aldrig när det är dags att ta ner skylten.

– Det är ingenting att göra åt, det är livets gång. Men därför är jag så noga med att göra saker bra och inte hålla på att larva mig. Det handlar till exempel om att göra det jag gör på scenen så bra som möjligt, säger han.

Var stark och ta hand om dig, Tommy. Vi vill ha kvar dig här på jorden länge till.

Du har en utomordentlig sångröst och folk älskar att höra dig sjunga.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev