Tuva Novotny utsatt för stalkers – tvingats leva i skyddade boenden: ”Säkerhetsskäl”

Tuva Novotny är känd för att inte ge så många intervjuer eftersom hon inte ser sig själv som en offentlig person.

Nu berättar hon att hon är utsatt för stalkning och att hon tvingats bo på flera olika skyddade adresser.

– Min privatperson önskar jag hålla helt privat, för det behöver jag av många orsaker, bland annat av säkerhetsskäl, säger hon i ”P4 Extra – Gästen”.

Hennes genombrott kom som karaktären Nora Strandberg i TV4:s dramaklassiker ”Skilda världar” 1996. Sedan dess har Tuva Novotny, 44, varit en av Sveriges mest kända skådespelare – hon har dessutom slagit internationellt och gjort filmer och tv-serier i Danmark, Tjeckien, Norge, Storbritannien, Nederländerna och Japan.

Många minns hennes säkert från ”Jalla! Jalla!”, Smala Sussie”, ”Bröllopsfotografen”, ”Mammas pojkar”, ”Eat, pray, love”, ”Bonusfamiljen” och från filmerna som baseras på Maria Langs deckarromaner.

Tuva Novotny
Tuva Novotny. Foto: Anders Wiklund/TT

”Inte gjort nån grej av det”

Sedan 2003 bor Tuva Novotny permanent i Köpenhamn, Danmark. Hon har två barn från det tidigare förhållandet med piloten Nicolai Bjerrum Lersbryggen. Det var dock bara känt att de hade fått dottern Ella – men i augusti 2023 avslöjades det att paret fått ytterligare en dotter för flera år sedan.

2022 fick hon dessutom en son ihop med nya kärleken, tillika Hollywood-hunken, Alexander Skarsgård, 47.

– Ja, visst är det fascinerande. Jag har inte gjort nån grej av det, och ingen har märkt det. Så visst, jag har tre barn, sa hon till Femina 2023.

Hon har försökt flytta tillbaka till Stockholm i flera år, men det har inte blivit av. När Tuva – som sällan gör intervjuer eftersom hon värnar så mycket om sitt privatliv – gästade ”P4 Extra – Gästen” häromdagen pratade hon bland annat om varför hon vill tillbaka till Sverige.

– Jag tror att det handlar om ålder, jag längtar efter min familj. När man är ung så tänker man skit i det, jag ska göra min egen grej. Men jag längtar efter söndagsmiddagar och spontan kaffe med alla mina syskon, vänner och barndomsvänner, säger hon.

Haft problem med stalkers

Problemet är att hon genom åren utsatts för stalkers och att hon därför tvingats leva i skyddade boenden. Hon har ansökt om det här i Sverige, men det är tydligen inte lika lätt att lösa här.

– Jag är ingen offentlig person utan jag har ett jobb som syns till viss del offentligt. Och det är någonting som jag brottats en del med i mitt jobb, i min bransch och ibland stalkers, människor som kanske inte mår så bra som kontaktar en på en del olika obehagliga sätt. Därav så har jag ibland haft skyddat boende, skyddat namn. Även i Danmark, förklarar hon.

Det är alltså till viss del därför hon är så mån om att få behålla sitt privatliv för sig själv. Hon har utsatts för stalkning och vill inte riskera att det blir värre på den fronten, särskilt inte nu när hon och Alexander Skarsgård är småbarnsföräldrar.

– Det gör ju att jag och säkert många i min bransch lever med en oro över att inte kunna leva så privat som man vill och kunna kontaktas av just människor som inte mår så bra. Så jag vänder mig starkt emot det här med den offentliga personen, det är inte jag, det är ingenting jag väljer, säger hon och fortsätter:

– Mitt jobb, det som för med sig att jag ska prata om den här serien (Viaplay-serien ”Allt och Eva”), har ingenting med min privatperson att göra och den önskar jag hålla helt privat av många orsaker, bland annat säkerhetsskäl.

Fina Tuva, vi förstår att det är en tuff situation. Riktigt obehagligt att råka ut för stalkers.

Hoppas allting löser sig och att du och familjen kan få ett bra boende här i Sverige, så du kan träffa dina syskon och vänner lite oftare.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev