Uno Svenningsson firar 40 år som artist – släpper nytt album med sonen och åker på jubileumsturné

Uno Svenningsson är en av våra mest hyllade och uppskattade musiker. Karriären sträcker sig över flera decennier och under 2024 firar han 40 år som artist.

Det är något som stjärnan valt att fira med en jubileumsturné, och i samband med detta släpper han även ett nytt album som han gjort tillsammans med sonen Mark.

Den 1 juni 1959 föddes Uno Svenningsson, och uppväxten tillbringades i Gnosjö.

Musiken kom in i hans liv tidigt och han beskriver hur 60-talet och hela den musikvåg som var då bidrog med inspiration från många olika håll.

Några tankar på att bli artist fanns det dock inte.

– Jag hade inte några tankar på att bli artist överhuvudtaget. Jag köpte en gitarr när jag var 12 år, men höll mest på med fotboll då, berättar han för Nöjeslivet.

Uno Svenningsson
STOCKHOLM 2020608 Uno Svenningsson. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

På pojkrummet hemma hos mamma och pappa började Uno hitta musiken, och han förklarar att han ganska direkt gjorde egenskrivna låtar.

– Jag mådde bra av att sjunga och spela. Jag skrev låtar med en gång nästan, och flera av låtarna jag gjorde då har hamnat på skivor sen, säger han.

Inspiration hämtade han från grupper såsom The Beatles, och senare både David Bowie, Talking Heads och Genesis.

Numera beskriver han sig som en musikalisk allätare.

Samtalet han aldrig glömmer

Snart visade det sig att den musikaliska talang som Uno besatt var något utöver det vanliga, och idag är det få som missat hans unika och trollbindande röst.

På 80-talet slog han igenom med dunder och brak tillsammans med bandet Freda’, och när han tänker tillbaks på sina 40 år som artist så är det första telefonsamtalet från ett skivbolag något som han fortfarande minns väldigt tydligt.

– Det är otroligt mycket som har varit härligt, roligt och fantastiskt på många sätt. Men jag måste nog säga att det där första telefonsamtalet som man fick. Att en skivbolagskille ville göra en skiva med oss. Det var inte så att vi jagade något kontrakt, utan vi blev upptäckta helt enkelt. Och just att få komma till en studio. Man hade sett dokumentärer och bilder från stora artister och sett hur de var i studion och spelade in, sen stod man där själv med bandet och skulle göra en platta. Det är något jag aldrig kommer glömma, säger Uno till Nöjeslivet.

Uno Svenningsson
Uno Sveningesson firar 40 år som artist 2024. Foto: Pär Wickholm/ pressbild

Vad gick det för tankar genom huvudet när det telefonsamtalet kom?

– Man blev ju euforisk. Är det här på riktigt? Men sen visste vi att vi hade ett unikt sound, så man kände nog att det här skulle kunna lyckas. Vi gjorde en spelning i Stockholm, det var kanske vårt fjärde eller femte gig, och där gjorde vi succé. Sen blev det ringar på vattnet och så de hörde av sig då, ett skivbolag, och vi fick göra det här. Sen dess har det rullat på.

När bandet uppmärksammades på allvar med sitt unika sound och Unos vackra röst så började framgångarna snabbt staplas på varandra.

”Känner att kreativiteten fortfarande finns”

Uno, som tidigare inte alls tänkt bli artist, var plötsligt en av Sveriges stora stjärnor.

Med plattan ”Tusen eldar” 1988 slog de rejält, och fram till 1993 fortsatte Freda’ att arbeta tillsammans, innan Uno bestämde sig för att satsa på en solo-karriär.

Sedan dess har han stått i rampljuset, uppträtt på mäktiga scener, släppt dunderhits och arbetat med flera stora namn inom branschen.

– När jag bestämde mig för att göra en solo-platta var det tillbaks på ruta ett lite grann, man hade ingen aning om det skulle funka. Men då fick jag en hit med “Tro på varann” med Eva Dahlgren och ”Under ytan”, och sen har även det rullat på. Och nu står man här, och jag känner att kreativiteten fortfarande finns och att rösten är kvar, och jag är väldigt tacksam för det.

2024 firar Uno Svenningson 40 år som artist, och kärleken till musiken och glädjen i att skapa texter och melodier finns utan tvekan där än idag.

Uno Svenningsson
STOCKHOLM 20210706 Uno Svenningsson under Allsång på Skansen. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Så har han förändrats som artist

Han berättar för Nöjeslivet att den största skillnaden mellan honom som artist idag jämfört med en yngre version av sig själv är en ökad trygghet.

– Från början när det startade var ju allt så nytt. Bara det att gå in i en studio, att få känna att det finns en publik som älskar det man håller på med. Den känslan blev man lite överraskad av och kände “oj, det är inte bara vi som gillar det vi håller på med utan massa andra människor också.” Men sen när det rullar på blir det ett hantverk, och man vet att det finns människor därute som vill ha nytt material och lyssna. Så skillnaden är väl att det till en början var så mycket ovisshet och man visste inte vad som skulle hända. Nu vet man lite mer var man står och vad man kan förvänta sig.

För att fira den långa karriären där han hunnit med allt ifrån Melodifestivalen, till stora turnéer, häftiga samarbeten och ”Så mycket bättre” har artisten bestämt sig för att åka ut på en jubileumsturné i vår.

– Det känns underbart att man fortfarande kan hålla på. Tiden går så fort, så jag blev lite paff själv när jag kom på det att “herregud, det har ju gått 40 år nu 2024.” Det var inget jag tänkte på förrän någon sa det till mig, berättar Uno för Nöjeslivet.

I samband med turnéen där gamla favoriter från förr ska blandas med sprillans nya låtar så släpper han även ett helt nytt album.

”Han är väldigt begåvad”

Och bakom kulisserna arbetar han inte med vilken låtskrivare och producent som helst, utan med sonen Mark Bihli, 29, som han även tidigare släppt en del låtar med.

Det är ett samarbete som Uno är både glad och stolt över.

– Det är fantastiskt. Han är väldigt begåvad. Han började för inte så länge sedan, och det har gått väldigt fort. Jag har fått följa hela hans utveckling som låtskrivare och han sjunger också fantastiskt, säger Uno och fortsätter:

– Vi har full respekt för varandra. När vi jobbar ihop så gör vi det som kollegor, även om vi är far och son, givetvis. Men vi har kul ihop, och sen är det väldigt inspirerande och kreativt allting.

Musikskapandet har blivit lite som ett familjeföretag, beskriver han.

Hustrun Carina har funnits som ett stöd redan från början, och hjälpt till med allt ifrån texter till idéer. Även yngste sonen Joel sitter på stor musikalisk talang, och på nya plattan är han med och körar på en av låtarna.

Uno Svenningsson
Uno Sveningesson firar 40 år som artist 2024. Foto: Pär Wickholm/ pressbild

Skulle du säga att jobbrelationen kom naturligt med Mark?

– Den kom naturligt, det gjorde den. Äpplet faller inte så långt från trädet. Jag märkte att vi klickade rent låtskrivarmässigt och allt sånt där med en gång. Sen är ju inte han, eller jag, någon som säger att allt bara är bra hela tiden. Utan han säger vad han tycker och jag säger vad jag tycker, men det blir aldrig något tjafs. Vi har respekt för varandra.

Uno Svenningssons samarbete med sonen

När Uno och Mark började skriva musik tillsammans valde han att skicka iväg några idéer till sitt skivbolag för att höra vad de tyckte, utan att berätta vem det var han hade arbetat tillsammans med.

– Det var kul när han började. Jag köpte en mikrofon till honom, och något ljudkort och lite sånt- sen har han lärt sig själv precis som jag. Men han är en helt annan generation och lyssnar på helt andra grejer. Men så sa vi det, att det hade varit roligt att göra något tillsammans. Så då gjorde vi det, och jag skickade iväg lite idéer till skivbolaget utan att berätta vem jag jobbat med. Då ringde de tillbaka och sa att “det här var bra. Vem har du jobbat med här?,” berättar Uno för Nöjeslivet och fortsätter:

– Då sa jag att jag hade jobbat med min pojk. Så vi skickade lite fler grejer och de tyckte att vi skulle göra hela skivan tillsammans.

Vad känner man som förälder när man får den responsen?

– Man blir stolt och glad. Jag visste ju att det här var riktigt bra, och vi jobbade så snabbt och friktionsfritt ihop. Jag tänkte bara att det var bäst att kolla vad de tänker, och när man fick det kvittot på att “det här är riktigt bra” så blev vi ännu mer inspirerade att fortsätta.

Släpper ny jullåt

Första stoppet för Uno Svenningssons jubileumsturné är den 8 mars i Göteborg, och just nu pågår arbetet för fullt med att planera detaljerna för att skapa en så minnesvärd show som möjligt.

– Det ligger på arbetsbordet nu. Vi håller på och fundera på hur vi ska göra allt på ett bra sätt. Men det kommer bli en nostalgitripp blandat med helt nytt material. Man kommer köra låtar från starten och från första skivan, i alla fall någon. Nu finns det så otroligt mycket låtar att välja på, så man hinner inte få med allt, säger han och skrattar.

Innan dess så ska han och sonen också släppa julsingeln ”Ingen kan sova ikväll,” där även Mark bidrar med sång.

Tack för all fantastisk musik, Uno! Vi önskar dig stort lycka till!