Barnbarnens förkrossande vädjan till farmor Diana – vackra orden i handskrivna breven

Prinsessan Diana fick aldrig träffa sina barnbarn.
Men de har farmor i sina tankar – och nu visar kungafamiljen upp barnens egenskrivna brev till henne.

Diana, född Spencer, blev prinsessa av Wales när hon den 29 juli 1981 gifte sig med Storbritanniens blivande monark, dåvarande prins, Charles i Sankt Paulskatedralen i London.

Hon skulle komma att bli en av världens mest kända och omtyckta personligheter. Diana blev också starkt förknippad med sitt engagemang inom välgörenhet.

I sin roll som prinsessa var Diana engagerad i välgörenhetsorganisationer och detta var en förväntad del av hennes offentliga roll inom kungahuset.

Men Diana kom också att utveckla ett intresse för områden som traditionellt sett inte hade förknippats med en kunglighet. Hon tog bland annat strid för hiv- och aids-patienters rättigheter, och gjorde mycket för bryta stigmat kring hiv och aids.

Men framför allt var Diana en kärleksfull och god mor som alltid ville tillbringa så mycket tid som möjligt med sina två pojkar, prins William och prins Harry.

Ännu i dag, när det har gått 26 år sedan hennes tragiska dödsolycka, berättar prinsarna ofta i intervjuer hur mycket mamma Diana inspirerar dem i livet.

Dianas tragiska slut

Prinsessan Diana, som skilde sig från Charles i augusti 1996, omkom i samband med en bilkrasch i Paris. Hon färdades i bilen tillsammans med sin partner Dodi Fayed, sista dagen i augusti år 1997.

Artikeln fortsätter under bilden.

Arkivfoto på mamma prinsessan Diana med sina två pojkar, William och Harry. Foto: AP Photo/TT
Arkivfoto på mamma prinsessan Diana med sina två pojkar, William och Harry. Foto: AP Photo/TT

Det var sent på kvällen på lördagen den 30 augusti som Diana tillsammans med pojkvännen lämnade sitt hotell i Paris och färdades längs floden Seine.

Kort efter midnatt körde deras bil i in den tunnel som senare kommit att namnges efter den avlidna Diana. De förföljdes samtidigt av flera Paparazzi-fotografer.

Fayed och bilens förare kom aldrig ur tunneln med livet i behåll. De dödförklarades på plats, samtidigt som Diana fördes med ambulans till sjukhus. Men hennes liv gick inte att rädda.

Tidigt på morgonen, klockan 04.00, förklarades även Storbritanniens tidigare prinsessa avliden. En hel värld var i chock.

Och två små barn hade blivit moderslösa.

William och Harry var bara 15 respektive 12 när deras mamma gick ur tiden.

Men minnet av deras mor lever i allra högsta grad kvar ännu i dag. Och prinsarna ser till att även nästa generation får veta allt om deras farmor.

Artikeln fortsätter under bilden.

Arkivfoto på Harry, William och Diana vid Niagarafallen i oktober 1991. Foto: Hans Deryk/TT
Arkivfoto på Harry, William och Diana vid Niagarafallen i oktober 1991. Foto: Hans Deryk/TT

Barnbarnens fina gest för Diana

I samband med mors dag 2021 delade prins William och hans hustru Kate, prinsessa av Wales, med sig av hur deras barn firade sin avlidna farmor.

George, i dag 10, Charlotte, 8, och Louis, 5, fick aldrig chansen att ens träffa sin farmor.

Men de har henne i sina tankar. Det bevisar inte minst dessa teckningar från barnbarnen.

Det var under coronapandemin, då människor tvingades till social distansering, som William och Kate valde att dela med sig av barnens handskrivna brev till farmor i himlen.

– I år kommer mors dag att bli annorlunda igen. Många av oss kommer att vara skilda från våra nära och kära, men ser fram emot en tid inom en inte allt för avlägsen framtid då vi kan ge vår mamma en kram igen, skrev William och Kate på sitt gemensamma Twitter-konto på mors dag.

Prinsessan Charlotte hade målat ett stort hjärta i olika färger. Hon skrev: ”Kära farmor Diana, jag tänker på dig på mors dag. Jag älskar dig väldigt mycket. Pappa saknar dig. Massor av kärlek Charlotte”, följt av flera x vilket indikerar pussar.

Även storebror George, som är tvåa i tronföljden efter pappa William, skrev ett brev till sin farmor som han aldrig fick möjlighet att lära känna.

”Kära farmor Diana, glad glad mors dag. Jag älskar dig väldigt mycket och tänker på dig alltid, skickar mycket kärlek från George”, följt av flera pussar.

Även lillebror Louis, som då bara var tre år, hade målat ett hjärta och skrivit sitt namn som en hälsning till sin farmor.

Diana har även två barnbarn från Harry: prins Archie, 4, och prinsessan Lilibet, 2.

Så hjärtskärande men samtidigt så vackert att Dianas minne lever vidare. Vi tänker på alla som har mist någon nära anhörig.

Evigt saknad, aldrig glömd.