Därför rasar Ulf Brunnberg mot kungahuset – stenhårda kängan: ”Förstår inte hur de står ut”

Han har träffat delar av kungafamiljen flera gånger och delar intressen med flera av kungligheterna. Men skådespelaren Ulf Brunnberg är ändå tydlig med vad han tycker om monarki – och tycker att kungafamiljen borde abdikera.

– Kungahuset tycker jag är en jävligt dålig oförrätt alltihop, säger han till Svensk Damtidning.

Han är mest känd för sin odödliga tolkning av filmkaraktären Ragnar Vanheden i ”Jönssonligan”, men Ulf Brunnberg, 76, har gjort mängder av filmer och tv-serier som svenskarna älskat i flera decennier.

Numera är han en pensionerad skådespelare. Men han dyker ofta upp i media och delar med sig av åsikter kring det mesta.

Läs mer: Prinsessan Madeleines stenhårda krav på pappa kungen – det vill hon ha om familjen ska flytta hem

Så även nu. När Svensk Damtidning pratar med skådisstjärnan kommer den svenska kungafamiljen på tal. Anledningen är att Brunnberg – liksom prins Carl Philip och kung Carl XVI Gustaf – älskar bilar och motorsport.

Ulf Brunnberg
Foto: TV4

När han får höra att han delar intressen med några av kungligheterna, och får höra att prinsen tävlar i racing, så börjar han snacka på.

– Ja, det kanske jag gör och jag var nog minst lika bra när jag höll på. Det var en jävla massa år sen nu. Sen har jag kört mycket båttävlingar också. Det är ett intresse hos mig. Lite utmaningar varje gång. Speedway, off shore-tävlingar på sjön och motorsport gillar jag, säger han.

Ulf Brunnbergs hårda kritik

Ulf Brunnberg säger att han träffat flera medlemmar i kungafamiljen vid olika tillfällen. Men han vill inte säga vilka. Vad han tycker om monarkin som statsskick håller han dock inte tyst om.

– Det är oväsentligt. Jag är inte rojalist och lägger inte det på minnet. Jag har träffat dem som alla andra människor, säger han.

Talmannen och kungafamiljen.
Delar av den svenska kungafamiljen. Här med talmannen Andreas Norlén. Foto: Pontus Lundahl/TT

Han har inte växlat några ord med någon av våra kungligheter, men det är heller ingenting som han är sugen på att göra.

– Det är inget jag eftersträvar och kungahuset tycker jag är en jävligt dålig oförrätt alltihop: det är inte tidsenligt, musealt och jag förstår inte hur de står ut, att de inte abdikerar. Vad är det för människovärde i att inte kunna röra sig fritt. Nä, lite brist på självkritik tycker jag nog att kungahuset har, säger han.

Stenhård kritik från Ulf Brunnberg. Minst sagt.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev