Foto: Jonas Ekströmer /TT & Anders Wiklund/TT

Därför ställde prinsessan Sofia in stora banketten – hovet bekräftar beslutet bakom kulisserna

Statsbesök och bankett med en smarrig meny.
Men prinsessan Sofia uteblev från den stora middagen.
Nu bekräftar hovet anledningen bakom beslutet, skriver Expressen.

Det var ett efterlängtat ögonblick!

För första gången sedan 11 december 2019 kunde kungen äntligen få bjuda in till middag på slottet.

Då – för över ett och ett halvt år sen – handlade det om den traditionsenliga middagen för nobelpristagarna dagen efter banketten i Stockholms stadshus. Enligt Svensk damtidning var detta den senaste middagen på slottet sedan pandemins utbrott.

”I kväll ger Kungen och Drottningen en galamiddag för Förbundsrepubliken Tysklands förbundspresident och fru Büdenbender. Middagen genomförs i ett anpassat mindre format i Slottets stora balsal, Vita havet”, skrev hovet på Instagram under tisdagen.

Kungen och drottningen välkomnade Tysklands förbundspresident med fru för en härlig bankett på slottet. Det tre dagar långa statsbesöket inleddes med en middag i Stockholm. Dessutom medverkade flera andra delar av den svenska kungafamiljen på middagen.

STOCKHOLM 20210907 Kronprisessan Victoria, prins Daniel och prins Carl Philip vid tisdagskvällens galamiddag på Stockholms slott. Den tyska förbundspresidenten inledde på tisdagen ett tre dagar långt statsbesök i Sverige. Foto: Anders Wiklund / TT

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Carl Philip fanns på plats vid kungaparets bankett – men inte prinsessan Sofia.

Nu bekräftar hovet anledningen bakom hennes frånvaro.

Därför medverkade prinsessan Sofia inte vid banketten

Prinsessan var i stället, som så många andra föräldrar i dessa tider, hemma med sjukt barn.

SOLLIDEN 20210713 Prinsessan Sofia under Solliden Sessions på tisdagskvällen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

– Vid den här tiden på året när skolor och förskolor drar i gång är det mycket förkylningar, och det var anledningen till att prinsessan inte var med på kvällen under banketten, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren till Expressen.

Hon fortsätter:

– Yngsta prinsen Julian är förkyld helt enkelt, med anledning av det och hans ringa ålder valde prinsessan att stanna hemma och ta hand om honom och barnen, säger hon.

Middagsmenyn på slottet

Under middagen, som Sofia alltså missade, serverades följande meny:

Till förrätt: Crème Ninon med kalixlöjrom och svartvinbärsbladsolja.

Varmrätt: Stekt mälargös och signalkräftor kokta med krondill, kummin, fänkål och öl med smörad kräftsås.

Skånsk dragonfärserad vaktel med kantareller, majscrème, sherry- och grönpepparsås.

Efterrätt: Hösthallon kryddade med älgört och pistaschsorbet.

Kungens ord i talet till Tyskland: ”Står varandra nära”

Under middagen höll kungen också ett tal för att uppmärksamma ländernas relationer.

– Det handelsutbyte som i dag gör Tyskland till Sveriges viktigaste handelspartner, det går ända tillbaka till Hansatiden. Vid slutet av 1400-talet var Stockholm i det närmaste tvåspråkigt, då tyskar utgjorde mer än en tredjedel av stadens borgerskap, sade kungen i sitt tal vid middagen, och fortsatte:

– Ja, banden mellan våra två länder går långt tillbaka i historien. Än i dag står vi varandra nära, såväl geografiskt och historiskt som språkligt och kulturellt. Vi har också mycket gemensamt i fråga om intressen och värderingar.

Här kan man se hur det såg ut när kungen tog emot den tyske förbundspresidenten med kortege från Hovstallet till Kungliga slottet där det hölls en välkomstceremoni:

Dela gärna vidare inlägget!