Kungliga utseenderegeln – okända kravet för prins Daniel och Carl Philip

Huruvida kungligheter får ha skägg eller bör raka sig är faktiskt lite mer invecklat än vad en del kanske tror.

De allra flesta tar det som en självklarhet att få ha på sig vad man vill, ha vilken frisyr man vill och sminka sig eller styla sig precis så som man vill.

Vad gäller kungahuset och både de svenska såväl som utländska kungligheter så finns det dock en del regler och rekommendationer att förhålla sig till.

Bland annat så finns det vissa delade meningar gällande skäggväxt, och huruvida det är lämpligt eller inte för kungligheter att ha skägg, något som Svensk Dam uppmärksammat.

Reglerna för brittiska kungahuset

Vad gäller det brittiska kungahuset så är det än idag sett som opassande att kungligheter i officiella sammanhang har skägg, skriver tidningen.

Detta är något som ska ha lagt grunden till en konflikt inför prins Harry och Meghans bröllop, så han inte ville raka sig inför ceremonin.

Foto: Shutterstock/ComposedPix

Harry vägrade och valsade in i kyrkan med skägget på plats, men det var definitivt inte utan kritik. Speciellt hans bror prins William ska ha ställt sig kritisk till beslutet.

”Jag hade känt mig väldigt, väldigt annorlunda utan mitt skägg, och det är svårt för folk att förstå som aldrig haft skägg. Men jag hoppas att de som har skägg därute kan känna ’ja, nej, jag relaterar, jag förstår,'” har Harry sagt till i en intervju med ITV enligt Mirror.

Får kungen ha skägg?

Vad gäller svenska kungafamiljen så skriver dock tidningen att det faktiskt inte finns några uttalade regler eller riktlinjer när det kommer till just skägg.

Kung Carl XVI Gustaf i TV4:s dokumentär ”Tronen”. Foto: TV4

Den enda manliga kungligheten som ofta har skägg är prins Carl-Philip. Kungen och prins Daniel syns däremot aldrig med skägg, eller ens stubb för den delen.

Exakt vad som gäller och hur viktigt det är för den svenska kungafamiljen är med andra ord okänt.

STOCKHOLM 20230912 Prinsessan Sofia och prins Carl Philip, prins Daniel, kronprinsessan Victoria strax före gudstjänsten i Storkyrkan med anledning av riksdagens öppnande. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20230912 Prinsessan Sofia och prins Carl Philip, prins Daniel, kronprinsessan Victoria strax före gudstjänsten i Storkyrkan med anledning av riksdagens öppnande. Foto: Claudio Bresciani / TT

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!